Rafa Nadal s-a retras de la Roland Garros, cu dureri la încheietura stângă; visul titlului cu numărul 10 mai așteaptă. Absent cel puțin o lună

Adrian Țoca | 27 mai 2016

Rafa Nadal a convocat o conferință de presă neașteptată, în care a anunțat că nu mai poate continua ediția de anul acesta a turneului de la Paris.

Niciodată nu poate fi o veste bună când în difuzoarele din centrul de presă se anunță pe nepusă masă o conferință de presă care începe în 4 minute, deși nu fusese anunțată anterior, deși n-ar avea niciun motiv să se întâmple. Cum numele în chestiune era cel al lui Rafa, întreaga clădire a fost cuprinsă de agitație, iar speculațiile au început imediat. Culoarul de acces a fost, practic, blocat, iar Andy Murray, cel care se întâmpla să fie în sala de conferințe la acel moment, a ieșit cu mare dificultate și nebăgat în seamă de nimeni. Locul său pe scaun a fost luat de un Rafa Nadal întunecat, îngândurat, cu șapca trasă pe cap, care a așteptat cu capul plecat ca jurnaliștii să poată intra și să umple sala. 

A început imediat, confirmând teoria care-și făcuse imediat loc. „Sunt aici ca să anunț că trebuie să mă retrag din turneu, din cauza unei probleme la încheietură pe care o am de câteva săptămâni. Pe fiecare zi e din ce în ce mai puternică; am ajuns aici cu o durere mai mică, pe care o puteam suporta, dar pe fiecare zi a început să se agraveze. Am încercat toate tratamentele posibile. Pe fiecare zi am încercat tot ce se putea și am petrecut multe ore încercând din greu să fiu apt. Ieri am jucat cu o injecție cu anestezice, ca să-mi amorțesc încheietura și să pot juca. Am putut juca, dar aseară am început să simt dureri tot mai mari, iar de dimineață am simțit că nu-mi mai pot mișca încheietura. Am venit aici, am făcut un RMN, o ecografie. Rezultatele nu-s pozitive. Nu este ruptă, dar dacă aș continua să joc, s-ar rupe cu siguranță în următoarele zile”. 

Rafa a continuat: 

„Cu siguranță că, dacă nu era vorba de Roland Garros, nu mi-aș fi asumat riscuri să joc primele două tururi, dar e cel mai important turneu al anului pentru mine, așa că am făcut tot posibilul. Ieri ne-am asumat riscuri. De aceea am jucat cu injecție, fără să simt deloc încheietura.

Știți, atunci când vin la Roland Garros, vin gândindu-mă să câștig turneul. Ca să câștig turneul, mai am nevoie de cinci meciuri, iar doctorul spune că este 100 la 100 imposibil. O să se rupă 100 la 100. E imposibil să joc cu injecții încă cinci meciuri. Este vorba de învelișul tendonului. Așadar, dacă aș continua să joc, ar fi imposibil să termin turneul. Nici măcar nu-s șanse să pot să mă antrenez azi. Asta e. Așa a trebuit să iau o decizie foarte rea pentru mine. Dar și ea e parte din viață, parte din cariera mea.

O să continui să muncesc din greu ca să mă recuperez cât mai repede cu putință și să mă pot întoarce în următorii ani aici, ca să am alte câteva oportunități la titlu”.

Spaniolul, care urma să joace cu Granollers în turul al treilea, a răspuns apoi la câteva întrebări. A explicat că e o problemă de natură recentă și că a simțit prima dată ceva în meciul cu Sousa, de la Madrid. Apoi, înainte de a doua zi, contra lui Murray, a făcut mezoterapie ca să aibă dureri mai mici și spune că a funcționat. A făcut apoi teste în Barcelona, ca să vadă dacă poate juca Roma, iar medicii i-au spus că nu e nimic grav. Așa că a mers la Roma, unde a jucat cu antiinflamatoare și spune că totul a fost ok. La reîntoarcerea la Mallorca, durerile au reapărut și s-au înrăutățit la sosirea la Paris. 

Rafa a mai spus că nu știe dacă va fi în stare să joace Wimbledon. „O să lucrăm foarte mult ca să fiu pregătit pentru Wimbledon. Deocamdată, trebuie să stau cu mâna imobilizată. Apoi vom face tratament și să sperăm că tratamentul va funcționa. Dar nu e momentul acum să vorbim despre Wimbledon. Sper să am o recuperare rapidă.”

Nadal a confirmat apoi că este vorba de încheietura stângă, nu de cea dreaptă, la care a avut probleme în trecut, și că nu se pune problema de operație; s-ar pune, însă, dacă ar continua să joace la Paris. 

„Nu e o accidentare precum cea de la genunchi, la care nu am avut sau nu am putut găsi o soluție. Pentru aceasta este o soluție, și nu ar trebui să fie una care să necesite prea mult timp. Sper că va fi o refacere rapidă. Dar adevărul este că azi e una dintre cele mai dificile conferințe de presă din întreaga mea carieră. Să trebuiască să mă retrag dintr-un turneu care-i cel mai important al carierei, dintr-un turneu la care întotdeauna am simțit că am șanse să-l câștig, dacă mă simt bine.

Cred că am muncit din greu să revin la acest nivel și cred că revenisem. Am jucat ultima lună și jumătate la un nivel foarte înalt, am fost competitiv în fața tuturor și mă simțeam gata pentru RG. Dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Tot ce pot să spune este că am avut ghinion și că e parte din viață. În același timp, de nouă ori am fost sănătos aici și am putut să câștig. E un moment greu, pentru că aștept tot anul pentru aceste două săptămâni, dar nu e finalul. Cu motivația corectă și cu energia potrivită voi fi înapoi la Roland Garros în anii următori”, a încheiat el declarațiile în engleză, stăpânindu-și cu succes lacrimile. 

În partea de spaniolă, Rafa a reiterat că e o problemă rezolvabilă într-un interval de timp bine definit. „Cei din jurul meu spun că e vorba de câteva săptămâni, poate o lună, iar situația va fi rezolvată. Sigur că medicina nu e matematică, nu te poți baza în totalitate pe niște date, poate voi fi trei luni absent din circuit”.

Ieșirea lui din turneu lasă culoar pentru un semifinalist mai puțin așteptat. Unul dintre Zverev, Thiem, Tsonga, Goffin, Almagro, Gulbis și Granollers va ajunge în careul de ași. Retragerea ne mai văduvește de o posibilă semifinală între Novak Djokovic și Rafa Nadal și, firește, îi mărește șansele sârbului la un prim titlu la Paris. 

Nadal rămâne fără un titlu de Grand Slam de doi ani; peste câteva zile, el va împlini 30 de ani. 

Este pentru prima oară din 2003 când Roland Garros ajunge în turul al treilea fără Nadal și Federer, o primă proiecție în viitorul circuitului masculin. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi