Rafa Nadal, neînvins în semifinale, către meciul cu Djokovic: "Cea mai bună tactică în tenis este să joci foarte bine"

Camelia Butuligă | 21 noiembrie 2015

Rafa Nadal și-a câștigat grupa la Turneul Campionilor cu trei victorii. O grupă cu Murray, cu Wawrinka și cu Ferrer – greu de crezut în urmă cu câteva luni. Rafa se pregătește acum de testul suprem: o victorie cu Novak Djokovic ar lovi foarte mulți iepuri dintr-un foc: i-ar aduce finala, i-ar opri seria de înfrângeri în fața sârbului, ar evita egalarea în meciurile cu Djokovic și, cel mai important, i-ar aduce multă încredere pentru 2016.

Încep cu această întrebare, pusă de Kamakshi Tandon: ”Nu e interesant că meciurile fără miză (Federer-Nishikori, Nadal-Ferrer) au produs cel mai strânse lupte?” Hm, fără miză? Nu se mai juca pentru calificare, da, dar se juca pentru alte lucruri. ”200 de puncte nu sunt același lucru când ești pe locul 1 sau 2 ca atunci când ești pe 5. Victoria de azi valorează aproape cât un turneu de 250”, a spus Rafa. ”Sunt multe puncte, așa că am luptat să le câștig.” Pe lângă puncte, meciul de azi a mai avut o valoare, cuantificabilă pe termen lung. ”Pentru mine obiectivul este să intru în anul viitor în formă bună. Azi am avut o oportunitate să joc contra unui jucător de top pe o suprafață care îi convine. A fost încă o șansă să concurez și cred că am făcut-o bine, pentru că am câștigat un meci dur, de calitate. Trei victorii consecutive la jucători de top 8 sunt vești foarte bune pentru mine.”

Pentru Nadal, aceste victorii servesc pentru a demonstra că este încă relevant, că este încă periculos. Trebuie să-i convingă de acest lucru și pe adversarii săi, dar și pe sine, mai ales că urmează cel mai dificil test la ora actuală în tenis: o confruntare cu Novak Djokovic. Cel mai recent meci al lor nu a mers foarte bine pentru spaniol: un sec 6-2, 6-2. Mâine, Rafa mai are ceva de apărat: scorul întâlnirilor cu Djokovic, care stă să fie egalat la 23. Deloc încurajator, Novak a câștigat 7 din ultimele 8. 

Deci ce e de făcut? ”Tactica în tenis înseamnă lucruri mici. Cea mai bună tactică posibilă este să joci foarte, foarte bine. Asta e cea mai simplă tactică. Apoi, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci când joci contra anumitor jucători. Împotriva lui Novak știu ce trebuie să fac, dar este foarte dificil. Însă nu sunt îngrijorat. Sunt mulțumit de cum merg lucrurile. Sunt motivat să intru mâine pe teren și sunt împăcat pentru că mi-am făcut treaba bine până acum”.

Clasic Rafa, nu? Asta cu cea mai bună tactică este să joci foarte, foarte bine este o perlă de înțelepciune nadaliană căreia nu i te poți opune. Dar dincolo de jucat bine, matchupul cu Djokovic îi pune lui Rafa niște probleme specifice care au existat și când juca foarte, foarte bine. Novak îi pune niște întrebări tactice la care nu prea am văzut răspunsuri în acești ultimi ani și nu cred că Rafa le-a rezolvat printr-o victorie la Ferrer. El știe asta, Novak știe asta, noi toți știm asta. 

Pe de altă parte, Nadal vede imaginea de ansamblu și se concentrează pe acel lucru esențial în tenis: momentumul, avântul ascendent care a fost atât de greu de construit pentru el anul acesta. ”Joc bine, asta este ce-o să iau cu mine de la acest turneu. Joc bine, și voi încerca să joc bine în continuare.” Și dacă nu va fi destul?  ”Poate nu va fi destul. Dar nu pot să o iau razna acum și să încerc să fac lucruri pe care știu că nu le pot face. O să încerc să-mi fac jocul meu, să fiu agresiv și să fiu tare psihic. Știu că el este favoritul, suprafața îl avantajează, a câștigat titlul aici de câteva ori, vine după un sezon uimitor. Știu toate astea, dar sunt motivat. Pentru mine este o oportunitate să văd unde sunt. Și dacă nu va fi destul, nu-i nimic, voi continua să lucrez și să mă pregătesc pentru meciurile viitoare.”

La Londra, am văzut la Rafa momente de tenis sclipitor, ca-n vremurile bune: drepte redirecționate sec și imparabil în lung de linie, puncte încheiate nemilos când prindea o minge mai scurtă, apărare transformată în atac într-o fracțiune de secundă. Nadal a reușit să transforme până și incursiunile la fileu în afaceri foarte eficiente. Pe de altă parte, am văzut și bâlbe, momente în care meciul i-a scăpat de sub control. Partea încurajatoare este că până acum în grupă, după ce le-a scăpat, le-a căutat și regăsit repede. De cealaltă parte, nici Djokovic nu a fost impecabil, iar contra lui Federer putem spune că și-a pierdut zenul omului invincibil. Pare incredibil, dar, da, în 2015, Nadal și Federer se califică primii în grupe. Problema este că adversarii lor de pe locul doi, Djokovic și Wawrinka, au jocul necesar pentru a-i învinge, chiar detașat. 

Citește și:

Semifinale românești la Londra. Vom avea și finala?

Stan Wawrinka îl elimină pe Murray – semifinala de anul trecut cu Federer se reeditează

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi