Queen Simona câștigă la Doha! Al șaptelea titlu al carierei: "Si-mo-na!, Si-mo-na!"

Camelia Butuligă | 16 februarie 2014

Simona Halep a câștigat a șaptea finală consecutivă și, totodată, cel mai prestigios trofeu al carierei, după 6-2, 6-3 într-un meci controlat, încă o dată, cu autoritate.

Running forehand după running forehand, winner după winner, game după game, Simona n-a lăsat nicio secundă, dar absolut niciuna, impresia că deznodământul finalei de la Doha ar putea să fie altul.

Într-o nouă evoluție de mare clasă, Simona s-a impus confortabil cu Angelique Kerber și a obținut cel mai important trofeu al carierei. Cu Kerber, Simona și-a păstrat același tenis eficient, deștept, atrăgător și relaxat. Ba, mai mult, a lăsat impresia că nici măcar nu a avut nevoie să forțeze la maxim. 

De mâine, Simona ocupă locul 9 în lume. Dar este doar începutul. 

Câştigătoarea de anul trecut a Qatar Tennis Open a fost Victoria Azarenka, după o finală cu Serena Williams. Îmi amintesc acel meci: a avut trei seturi, a fost o luptă crâncenă câştigată de Victoria, care reuşea să reechilibreze un pic rivalitatea cea mai importantă din tenisul feminin. Recapitulez pentru că vreau să clarific ce fel de turneu e Doha: ca greutate e imediat sub Grand Slamuri și turneele Premier Mandatory; e genul de turneu în care se reglează conturi la cel mai înalt nivel. Anul acesta, şoimul auriu de la Doha a fost ridicat deasupra capului de Simona Halep. Sunt încă năucită de enormitatea acestor cuvinte. Vorbim de Simona în aceeaşi propoziţie cu Azarenka şi Williams, că pe Radwanska, Jankovic şi Kerber le-am lăsat de mult în urmă.

Ce se întâmplă acum cu Simona e unul din acele momente în care te întrebi dacă ce vezi e real. În care îţi vine să te ciupeşti. Şi nu numai pentru că Simona e româncă şi câştigă, şi asta ne face bucuroşi pe toţi, pentru că te bucuri când unul de-al tău câştigă. Ci felul în care câştigă… tenisul pe care-l joacă, loviturile pe care le loveşte, felul în care zboară pe teren şi în care-şi domină adversarele. Putea să fie din orice ţară de pe planeta asta, eu aş fi fost fană. Ultima dată când m-a entuziasmat la fel jocul unei fete din WTA a fost la apariţia Kvitovei, în 2010 – 2011. Iar înainte de asta, Kim Clijsters, când a revenit şi a măturat pe jos cu Serena la US Open. Iar înainte de asta, Ana Ivanovic, în 2006 – 2007. Pentru mine, aceasta este compania în care se află jocul Simonei.

La începutul setului 1, după ce Simona făcuse deja un break, Kerber se chinuia să-şi ţină serviciul pentru că Simona îi sufla în ceafă din nou. Angelique a plimbat-o pe Simona pe tot terenul, dintr-o parte în alta, într-un schimb îndrăcit şi apoi a înfipt o minge în colţul din dreapta, care părea să fie lovitura decisivă. Simona era în colţul opus, a ţâşnit cu paşi mari de-a lungul liniei de fund şi întinsă la maxim, a lovit o dreaptă năucitoare din alergare, care s-a dus ca teleghidată în lung de linie, atât de tare şi de repede, că comentatorii au sărit in sus ca la fotbal: „OOOOH, WHAT A SHOT!”. Iar mie, mie mi s-a întâmplat ceva care nu mi s-a mai intâmplat niciodată la un meci de tenis: mi-au dat lacrimile. De bucurie. Şi mi-a trecut un singur cuvânt prin cap: „Sampras”. Posesorul celui mai bun running forehand din tenis. M-am gândit la Pete Sampras când am văzut-o pe Simona lovind forehandul din alergare… Pentru aşa ceva nu eram pregătită.

Deşi Simona joacă bine de aproape un an, în continuare nu eram pregătită. Pentru că ştiam cât e de greu să menţii acest nivel ridicat la profesionişti, unde jucătorii fac câte un turneu sau o vară senzaţională şi apoi pot dispărea de pe hartă timp de un an. Şi nu eram pregătită pentru încă ceva: progresul continuu pe care Simona îl face de la meci la meci, de la turneu la turneu. E ca în basme: într-o săptămână cât alţii într-un an. „I like tennis, I like every match”. Nişte cuvinte atât de simple, dar pe care, oricât mi-am încordat memoria, nu-mi amintesc să le fi auzit de la nicio altă jucătoare de top. Simona pare să se bucure că se află pe teren, pare să se bucure că are puzzle-uri de rezolvat, pare să se bucure de … proces. Ori, asta e secretul succesului în orice domeniu.

Acum, că a câştigat un turneu de categoria grea, e clar că Simona is here to stay. Loviturile acelea ale ei, elastice şi explozive totodată, cu mingea care-i ţâşneşte din rachetă ca din praştie, împingând şi presând adversara, sufocând-o acolo, în spatele liniei, luându-i şi din spaţiu şi din timp, la fel de periculoase şi pe stânga şi pe dreapta, loviturile acelea sunt unice în WTA. Nu mai loveşte nimeni ca ea, la fel de adânc, de precis, cu amestecul perfect de viteză şi spin, şi de pe dreapta şi de pe rever, în unghiuri atât de diverse. O tehnică impecabilă, cuplată cu o agilitate şi o coordonare de felină, direcţionate de un instinct ascuţit şi fără frică.

Da, cred că asta mă emoţionează cel mai tare când o văd pe Simona pe teren: joacă fără frică. Fără superstiţii idioate, fără scuze, fără teatru. Pierde sau câştigă punctul, ia mingea următoare şi trece la serviciul următor. Şi între servicii, tenisul ei este imponderabil şi imparabil. Trebuie să ne obişnuim cu asta. Trebuie să ne obişnuim cu excelenţa şi s-o incorporăm şi noi în vieţile noastre de fani şi consumatori de sport. De acum încolo, trebuie să ne ridicăm şi noi la nivelul Simonei. 



Highlights

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi