Prima finală a anului! Simona Halep o învinge categoric pe Sam Stosur, revine în finală la Madrid

Camelia Butuligă | 6 mai 2016

Simona Halep și-a făcut viața ușoară în semifinalele de la Madrid: a câștigat în cel mai bun meci al anului pentru ea, 6-2, 6-0 contra lui Sam Stosur și s-a calificat în prima finală a sezonului, dar și cea mai mare pe care o joacă de la titlul câștigat la Indian Wells 2015.

Simona o va întâlni pe Dominika Cibulkova în finala programată nu înainte de ora 19:00, ora României, sâmbătă.  Este finala cu numărul 20 a carierei pentru Simona, care a câștigat 11 din precedentele 19. 

Cu Cibulkova, Simona nu s-a mai întâlnit din sferturile Australian Open 2014, prima ei apariție într-o astfel de fază la un Slam. Cibulkova a câștigat 3 din cele 4 întâlniri directe, dar Simona a câștigat unica întâlnire pe zgură. 

Este a doua oară când Simona joacă finala la Madrid, după cea pierdută în 2014, cu Sharapova. 

***

N-a durat mult echilibrul în semifinala câștigată detașat de Simona Halep contra lui Sam Stosur. Până la 2-2 părea să fie un meci disputat, dar apoi lucrurile au cotit-o dramatic. Stosur nu avea să mai câștige niciun game, iar meciul s-a terminat în doar 50 de minute.

Teoretic, Sam Stosur e capabilă de un joc periculos pe zgură: nu ajungi din întâmplare până în finală la Roland Garros. Serviciul și forehandul ei, pe care este capabilă să le lovească cu un spin considerabil, sunt arme periculoase pe zgură. Am auzit chiar păreri că Stosur este singura fata în stare să execute un serviciu doi cu un kick comparabil cu al băieților.

Paradoxal, chiar serviciul, arma principală, a fost prima piesă neutralizată de Simona, care a anticipat incredibil de bine direcția primului și nu a părut deranjată nici de spinul pus pe al doilea. Cifrele sunt uluitoare: Stosur nu a reușit să câștige decât 14% in punctele jucate pe serviciul doi! Returul a fost arma fatală a Simonei, care a întors soarta schimburilor în favoarea ei încă de la începutul lor. Iar cele care aveau mai mult de patru-cinci lovituri au etalat armele care au adus-o pe Halep în vârful clasamentului: precizie chirurgicală, defensivă sufocantă și capacitatea de a deschide terenul pe lateral.

Pe măsură ce era împinsă încoace și încolo, Sam își pierdea curajul și precizia. Stosur nu este renumită nici pentru deplasare, nici pentru tăria psihică. A început să se grăbească, să forțeze lovituri câștigătoare premature și greșelile neforțate s-au acumulat galopant: 23 în total, față de numai 6 ale Simonei.

De altfel, toate statististicile Simonei sunt excelente: patru ași, o dublă, 80% prime servicii reușite, 13 lovituri direct câștigătoare și cinci breakuri din cinci șanse. Spre deosebire de meciurile anterioare, doar venirile la fileu s-au împuținat; azi a urcat dar de trei ori. Dar tactica se schimbă de la un meci la altul și contra lui Stosur era important de contracarat serviciul și apoi s-o miște în spate, de vreme ce australianca nu stă foarte bine la deplasare.

Cu toate că părea să controleze și să domine meciul, Simona a continuat să se admonesteze pentru puținele greșeli sau decizii neinspirate. E un semn al emoțiilor pe care sigur le-a avut, pentru că realizează ce oportunitate uriașă are de a câștiga un Mandatory. Reacția ei de la sfârștul meciului a fost una de imensă ușurare și fericire: după un zâmbet larg și bezele adresate publiclui, s-a prăbușit pe scaun și și-a pus prosopul în cap.

Este în finală la Madrid ca acum doi ani și tot ca acum doi ani înfruntă o jucătoare adeptă a stilului first strike. Atunci era Sharapova, acum este slovaca Cibulkova. Este un tip de jucătoare care i-a făcut zile fripte pentru că dacă îi intră loviturile adversarei, Simona nu mai are timp să-și desfășoare tenisul combinativ. Cibulkova a jucat bine de-a lungul turneului și și-a câștigat și ea autoritar, cu 6-1, 6-1 semifinala contra calificatei Chirico.

Cheia va fi cine va servi mai bine, pentru că amândouă sunt periculoase la retur. Apoi, Simona va trebui să se proptească zdravăn pe călcâie și să nu cedeze teren, să stea lipită de baseline și să ia ea inițiativa în schimburi prima. Dacă Cibulkova apucă să dicteze și s-o smucească încoace și încolo, va fi greu. De asemenea, depinde și ce zi prinde slovaca, câte greșeli va face, pentru că tenisul de atac furibund are dezavantajul că e riscant. Una peste alta, va fi un meci care va trebui câștigat, pentru că mă îndoiesc că Cibulkova îl va ceda fără luptă. Iar lupta s-ar putea să fie destul de grea.

 

Citește aici toate declarațiile Simonei după victoria din semifinale.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi