Petra Kvitova, victimă a unui act reprobabil, înfruntă acum un viitor nesigur. Al treilea caz de atac asupra unei jucătoare, după Seles și Chakvetadze

Camelia Butuligă | 21 decembrie 2016

Știrile de după operație sunt încurajatoare. Ce știm sigur e că Petra Kvitova va putea juca din nou tenis. Ce nu știm e în ce măsură o va afecta acest eveniment teribil

De aproape o săptămână trag de mine să încep previziunile pentru 2017. După evenimentele de ieri, misiunea nu-mi va fi mai ușoară: pe lângă ambivalenta mea mărturisită față de previziuni, acest imposibil 2016 nu ratează niciun moment ca să ne aducă aminte că nu s-a terminat încă. Probabil previziunile mele pentru 2017 vor fi mai sumbre decât de obicei și vor avea acest disclaimer: ”Dacă nu ne lovește vreun asteroid până la 1 ianuarie.”

Ieri, lumea tenisului a oscilat între două extreme: a felicitat-o pe Victoria Azarenka, care a adus pe lume un băiețel, și a trimis îngrozită mesaje de încurajare Petrei Kvitova, atacată în propriul apartament de un hoț care a pretins că trebuie să citească un contor și apoi a amenințat-o cu un cuțit, provocându-i tăieturi severe la mâna stângă (mâna ei dominantă). Se pare că individul a încolțit-o pe Petra în baie, a urmat o luptă în care Petra a suferit tăieturile, după care hoțul a furat niște bani și a fugit. Kvitova a fost internată de urgență și a trecut printr-o operație de aproape patru ore în care medicii au fost nevoiți să repare tendoanele la toate cele cinci degete și doi nervi. Operația a decurs bine, dar Petra va sta aproape două luni cu mâna imobilizată. Trei luni nu are voie să pună niciun fel de greutate pe ea.

Pot de pe acum să fac previziunea pentru anul viitor al Petrei: va fi semi-ratat din punct de vedere al tenisului. Trei luni fără să miște mâna. Apoi, din ce-am văzut la Del Potro, care a documentat lungul drum al reabilitării unei probleme la tendon, va urma o perioadă de exerciții ușoare, fără rachetă. Dacă totul merge perfect și nu sunt dureri sau dacă nu va fi nevoie de încă o operație (cazul cel mai rău), atunci Kvitova va putea pune mâna pe rachetă prin aprilie. Ăsta e scenariul cel mai optimist. După care va trebui să-și recapete forma fizică, și să nu uităm că nu va putea să lovească cu toată forța de la început. Deci probabil încă o lună în care să-și recapete, treptat, loviturile și sincronizarea. Dacă va putea concura ca lumea în a doua jumătate a anului, poate fi considerată norocoasă. 

Pe de altă parte, Petra a declarat pe social media că ”e norocoasă că este în viață”. Jumătate de an ratată parcă nu mai pare așa rău când consideri lucrurile din punctul ăsta de vedere. Lumea s-a gândit imediat la cazul Seles, care nu și-a mai revenit cu adevărat niciodată după ce a fost înjunghiată, suferind o perioadă bună de timp după aceea de depresie și bulimie. Monica a fost atacată însă pe un teren de tenis, în timpul unui meci oficial și tenisul, din păcate, a rămas asociat în mintea ei cu acest act agresiv. Cazul Kvitovei mi se pare mai similar cu cel al rusoaicei Anna Chakvetadze, care pe 18 decembrie 2007 (tot înainte de sărbători) a fost atacată în propria locuință de șase bărbați înarmați, care au legat-o, i-au bătut părinții și au plecat cu bani și bunuri în valoare de 300 000 de dolari. 2007 fusese cel mai bun an al ei în circuit și agresorii știau exact cine este Chakvetadze: i-au cerut un ceas Rolex pe care îl primise la un meci demonstrativ jucat cu puțin timp înainte. În timp ce ieșeau pe ușă, i-au aruncat Annei: ”Tu continuă să joci, că te mai vizităm”. Indivizii nu au fost prinși niciodată. 

Replica îngrozitoare de mai sus mă duce cu gândul la șocul emoțional, dincolo de rănile fizice. Deși speriată de moarte, rusoaica a declarat într-un interviu că a trecut destul de repede peste eveniment și peste câteva săptămâni era înapoi în circuit. De fapt, acesta ar fi fost și motivul pentru accidentările care au dus la o retragere timpurie în 2013, la doar 26 de ani: și-a forțat corpul prea tare și nu a făcut pauze când ar fi trebuit. Pe de altă parte, corpul este depozitarul traumelor emoționale și poate acele accidentări n-au fost doar rezultatul uzurii. Oricum ar fi, cert este că Anna jucătoarea nu a mai reușit să revină niciodată la nivelul de dinainte de atac.  

Deși agresorul Petrei Kvitova se pare că nu știa cine este și nu a orchestrat această spargere special pentru că era apartamentul ei, șocul emoțional este același. Petra a declarat că cine o cunoaște știe că este o persoană puternică și nu se va lăsa învinsă de acest nefericit eveniment. Însă psihicul uman este o chestie misterioasă și fragilă. Poate Petra va trece peste eveniment, dar celelalte două cazuri similare din circuitul feminin, Seles și Chakvetadze, nu au avut happy end. Sper că ea va fi suficient de înțeleaptă să caute ajutor nu numai pentru rănile fizice, ci și pentru cele psihice, dacă se va impune.

Până una-alta, acest an idiot ne demonstrează în continuare că oamenilor nevinovați li se întâmplă lucruri rele, că mergem toți pe o sârmă foarte subțire și că părinții noștri nu erau paranoici când ne băteau la cap să nu dăm drumul în casă la necunoscuți. După ultimele evenimente din 2016, din tenis sau de aiurea, poate în 2017 ar trebui să investim, pe lângă abonamentele la Tennis TV și Eurosport, și în niște cursuri de autoapărare, prim ajutor sau, nu știu, supraviețuire în condiții extreme. Și să sperăm că nu ne lovește vreun asteroid până pe 1 ianuarie.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi