Patricia Țig trece ușor de Sloane Stephens, este în turul trei la Madrid

Camelia Butuligă | 2 mai 2016

După trei meciuri de trei seturi, Particia Maria Țig a trecut cu 6-2, 6-3 într-o oră și un sfert de favorita 16 a turneului, americanca Sloane Stephens. Patricia se califică astfel în turul trei, unde va juca cu Madison Keys

Echivalentul în tenis al proverbului ”ziua bună se cunoaște de dimineață” ar putea fi ”meciul bun se cunoaște de la încălzire”. La fel și meciul prost, în cazul lui Sloane Stephens, care se mișca greu din calea mingilor care-i veneau spre corp în timpul celor câteva schimburi de warm-up. ”Not a morning person, Sloane?”, mi-am zis, bifând mental această mică observație și întrebându-mă dacă va fi relevantă sau nu. S-a dovedit că avea să fie. Stephens a făcut un meci mediocru, cu multe neforțate, dar asta nu știrbește din merite adversarei, Particia Maria Țig, locul 134, venită din calificări.
 
Cine a văzut-o jucând poate să arate imediat către cele mai mari arme ale ei: serviciul și forehandul. Este reconfortant să vezi o fată servind cu atâta competență, și pe primul, dar mai ales pe al doilea: privitorul este scutit de o mare parte din anxietățile care însoțesc majoritatea meciurilor feminine. Patriciei nu i-a intrat tot timpul primul serviciu (54%), dar procentajele punctelor câștigate și pe primul și pe al doilea serviciu le-au depășit cu mult pe cele ale lui Sloane. Asta înseamnă că de partea ei, combinația serviciu-retur a funcționat mult mai bine decât de partea americancei. Aceeași povește o spun și mingile de break: Stephens n-a avut niciuna în primul set, pe când Patricia a avut 5, dintre care a convertit 2.
 
Setul doi a început la fel ca primul, cu un break al lui Țig, însă în game-ul următor Stephens a opus cea mai îndârjită rezistență din tot meciul, forțând câteva mingi de break, dar nereușind să străpungă baricada de tenis solid în spatele căreia a stat azi toată ziua adversara ei. Patricia nu s-a panicat când game-urile pe serviciul ei au devenit mai strânse în setul doi și a continuat să joace un tenis măsurat, construit în jurul celor doi mari piloni ai jocului său. În plus, când a fost nevoie a apărat ingenios, a folosit tot terenul, a atacat cu reverul, a pus câteva scurte, a venit și la fileu. Țig a părut că știe ce face pe teren, pe când Sloane, nu. Singurele puncte pe care le-a reușit au fost câteva cu reverul în lung de linie și cam atât.
 
Patricia are deja patru victorii la Madrid și va juca acum contra lui Madison Keys, care a trecut în două seturi, 6-3, 6-3, de Barbora Strycova. Patricia va avea o nouă ocazie excelentă să se măsoare cu o fată obișnuită cu fazele înaintate ale turneelor.
 
Contra lui Keys, cel mai încercat îi va fi returul. Apoi serviciul, care va fi pus automat sub presiune. Va dori să lungească schimburile și s-o miște pe Madison. Reverul poate fi arma sa secretă, ca și deplasarea (ambele sunt puncte slabe la Madison): va trebui să se ferească de dreapta adversarei și să se poziționeze cât mai bine în teren. Dacă va reuși să-și facă serviciul și la retur să prindă câteva servicii doi de atacat, poate să spere.

Meciul poate fi o experiență prețioasă pentru Țig, care este în acea etapă a carierei când trebuie să adune cât mai mult material de studiu. Deja se văd progrese serioase în jocul ei în ultimele luni. A adăugat ceva dimensiuni în plus pe lângă serviciu și forehand: deplasarea, apărarea și răbdarea. E bine de văzut că nu încearcă să facă punct cu orice preț din orice poziție, de asemenea varietatea spinurilor și traiectoriilor sunt îmbucurătoare. Serviciul și dreapta aceea masivă vor fi acolo mereu, sunt darurile ei naturale, dar e bine să construiască și niște planuri de rezervă pe lângă ele. Azi nu fost pusă la încercare foarte rău de Stephens; va fi interesant însă de văzut cât de tare poate să se țină dacă jocul ei va fi dominat copios de jocul adversarei. Dacă nu următorul meci, atunci unul dintre meciurile viitoare poate să-i pună această întrebare dificilă. Însă deocamdată, sunt multe lucruri care promit la Patricia: jocul, mintea, atitudinea. Este o jucătoare cu perspective extrem de interesante și sunt foarte curioasă până unde poate ajunge.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi