Ordinea e restabilită, Rafa Nadal triumfă la Roma a opta oară, se întoarce pe primul loc în lume!

Radu Marina | 20 mai 2018

Pentru Zverev, care-i acum numărul 1 în Race și va fi cap de serie 2 la Paris, provocarea maximă acum va fi să ducă succesul din aceste săptămâni și la nivel de Slam, următoarea mare provocare pentru german. Iar își va respecta tabloul și va ajunge cumva în finală, are o idee destul de clară despre pe cine va vedea acolo.

Că Rafael Nadal câștigă din nou un turneu pe zgură nu mai miră pe nimeni. De mai bine de zece ani încoace, în perioada aprilie-iunie a fiecărui sezon ăsta-i mersul firesc al lucrurilor în circuitul masculin: cu excepții ocazionale, Rafa câștigă tot sau aproape tot, și de regulă îi domină pe toți challengerii care încearcă să-i testeze limitele.

Anul acesta, însă, într-un context în care ne întrebam dacă o să fie cineva care să-l deranjeze pe Nadal din marșul său spre Paris, o surpriză neașteptată a venit din partea lui Alexander Zverev. Campion anul trecut la Roma, Sasha nu era luat totuși serios în calcul pentru a-l stopa pe Nadal, în special după eșecul clar suferit pe zgură cu Rafa în Cupa Davis. Dar Zverev a făcut lucruri remarcabile în ultimele săptămâni, astfel încât finala de la Roma i-a opus pe campionul de la Monte Carlo și Barcelona, respectiv campionul de la Madrid și Munchen.

A fost 6-1, 1-6, 6-3 pentru Nadal, într-un meci întrerupt de ploaie și fragmentat ca desfășurare. Cu victoria de azi, Rafa va reveni pe locul 1 mondial de luni și ajunge la Roland Garros cu trei titluri bifate, 17 victorii și o înfrângere, exact același bilanț ca și anul trecut. Titlul de la Roma, al optulea reușit aici, vine după o pauză de cinci ani și este al 78-lea titlu al carierei pentru spaniol, depășindu-l astfel pe John McEnroe (77) la numărul de titluri din Era Open.

Au fost față în față cei mai în formă jucători ai momentului: Rafa Nadal cu două titluri, 16 victorii și o înfrângere, Sascha Zverev cu două titluri, 16 victorii, dintre care 13 consecutive. Ai zice, la prima vedere, că-i cea mai bună varianta posibilă pentru o finală. Dar asta nu garantează întotdeauna că meciul va fi bun ori că spectacolul e garantat.

Meciul de astăzi e cea mai bună dovadă în acest sens. Am avut trei seturi, dintre care două în oglindă cu doi jucători care nu au jucat aproape niciun moment cel mai bun tenis al lor în același timp. Când a făcut-o Nadal, n-a făcut-o Zverev, iar când și-a reamintit Zverev că poate juca bine, a uitat Nadal. Desigur, asta nu șterge din merite nici învinsului, și cu atât mai mult învingătorului.

Faptul că Zverev a reușit să-l întoarcă pe Nadal, să-l ducă în decisiv, ba chiar să-l conducă cu 3-1 e o performanță cu care puțini se pot lăuda pe zgură în fața spaniolului. A fost de asemenea interesantă și schimbarea pe care  Zverev a ales să o facă în setul doi, după un prim set complet ratat, în care a ales să riște, încercând să lovească prin Nadal. Nu i-a ieșit pentru că nu ăsta e jocul lui; nu i-a venit tocmai natural să atace aproape fiecare minge.

În setul doi, Sascha a făcut ajustările necesare și a revenit la jocul care i-a adus, până la urmă, 16 victorii pe zgură în ultimele săptămâni: lovituri agresive, dar cu suficient top spin cât să deranjeze cu lungimea și o mai bună așezare în teren (a făcut pasul în față), astfel încât să poată prelua controlul punctului. Ăsta a fost primul pas.

Al doilea pas a fost luarea la țintă a reverului lui Rafa, căutând să joace cât mai multe schimburi de rever-rever, punându-și în felul acesta în valoare una din armele de baza ale jocului său. Rafa n-a mai la fel de intens ca în primul set, ba chiar a scăzut drastic și brusc nivelul, iar reverul l-a trădat de nenumărate ori în setul doi. Dacă Zverev reușea să-l țină de 3-4 ori pe rever, a cincea mingea venită de la Rafa fie mergea în out, fie era prea scurtă și fără viteză.

Pentru o vreme, exact așa au decurs ostilitățile și în decisiv. Zverev atent cu selecția loviturilor, solid de pe partea de rever, știind exact ce are de făcut, pe când Rafa simțea că pierde teren și căuta disperat soluții. A trebuit să apară ploaia și să se întrerupă meciul câteva minute bune pentru ca Nadal să se liniștească și să-și regăsească jocul. Iar odată revenit a fost, cum altfel, impecabil: de la 3-2 cu break pentru Zverev, scorul la care meciul a fost întrerupt, Nadal a câștigat patru game-uri consecutive, și trofeul odată cu asta.

Zverev n-are a-și reproșa prea multe, pentru că nu a făcut ceva greșit în acele ultime patru game-uri.  Nadal a făcut ce face pe zgură de când a intrat în circuit: și-a luat ce-i al lui.

Pentru Zverev, care-i acum numărul 1 în Race și va fi cap de serie 2 la Paris, provocarea maximă acum va fi să ducă succesul din aceste săptămâni și la nivel de Slam, următoarea mare provocare pentru german. Iar dacă își va respecta tabloul și va ajunge cumva în finală, Sasha are o idee destul de clară despre pe cine va vedea acolo.

 

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!). Ofertă valabilă un timp limitat!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi