Nu e vis: Andreea Mitu o învinge pe Schiavone, reușește optimi la prima participare pe tabloul Roland Garros!

Camelia Butuligă | 30 mai 2015

Performanță extraordinară pentru Andreea Mitu, care își continuă traseul la Roland Garros cu o nouă victorie notabilă. O vaîntâlni pe Alison Van Uytvanck, din Belgia, luni, pentru un loc în sferturile de finală. Ne închipuim? Nu, e realitatea.

Roland Garros este oferit de

Întâi a fost o surpriză plăcută, apoi a fost una mare de tot, iar acum lucrurile devin cât se poate de serioase. Andreea Mitu ne aduce încă o bucurie imensă: a învins-o cu 7-5, 6-4 pe fosta campioană de la Roland Garros, Francesca Schiavone, și s-a calificat în optimile de finală ale turneului parisian la prima prezență pe tabloul de simplu al acestuia. Andreea, care le-a eliminat în tururile anterioare pe Alize Lim și pe numărul 12 mondial Karolina Pliskova, și-a impus și de această dată jocul agresiv, reușind să dezlege varietatea propusă de veterana italiană.

 

Pe Terenul 2, presa stă în loja jucătorilor şi am nimerit exact între cele două echipe: în dreapta mea Team Romania, cu Ion Ţiriac ca musafir şi în stânga, Team Italia, încurajând şi în spaniolă şi în italiană. De parcă un meci ca acesta, cu răsturnări de situaţie şi cu puncte spectaculoase nu ar fi destul să te bage în toate frisoanele, văzut de la doi metri, între cele două curente de emoţie aproape palpabile emanând dinspre cele două tabere, este palpitant dar şi sufocant.

Pe teren, este o linie de comunicaţie permanent deschisă între jucători, între jucători şi public, între jucători şi echipele lor, şi uneori şi între cele două echipe. Multe chestii nevăzute la tv se intersectează pe acolo pe lângă traiectoriile mingilor: încurajări, aplauze, plângeri, alte încurajări, este un dialog şi un transfer continuu de susţinere între teren şi margine. De fapt, tenisul este un efort de echipă, dar un pic diferit. Jucătorul este cel care trebuie să execute, e adevarat , dar echipa este acolo pentru a-i aminti că poate să execute.

Azi, Andreea a avut nevoie de ceva timp să intre în meci. „Am emoţii”, spunea ea pe un ton amărât spre lojă. „Haide, haide! Mişcă-te şi ai răbdare!” Odată ce a început să se mai liniştească şi să stea în schimburi mai mult, a început să simtă jocul şi să recupereze handicapul cu care începuse primul set.

Lucrurile s-au stabilizat, loviturile au început să tragă hotărât, Schivaone a început să fie împinsă în defensivă. Acum era rândul celor din Team Italia să ridice volumul: „Vai, Franci, vamos!” Schiavone a făcut câteva puncte bune, adevărate lecţii luate din manualul „Cum să construieşti pe zgură”: loburi defensive, scurte, slice-uri. Însă când Andreea loveşte mingea, lovită rămâne. Schiavone s-a uitat lung şi resemnat după multe din winnerele de rever ale Andreei, lovitură mai stabilă azi decât dreapta, cu care a făcut 18 nefortaţe.

Francesca nu a avut o zi nemaipomenită la serviciu, cu procentaj de 53% pe primul (Andreea 62%) şi 6 duble. Andreea a avut şi ea sincopele ei pe serviciu (7 duble), dar a returnat mai agresiv şi a profitat mai mult  de serviciul doi al adversarei.

Totuşi, meciul s-a jucat în capul lor. În ciuda încurajărilor frenetice din partea italienilor, Schiavone nu a avut destulă energie să se aprindă şi să lege mai multe gameuri bune la rând. Iar Andreea a trebuit să lupte permanent cu emoţiile care îi afectau concentrarea: „Nu mai pot să mă concentrez”, murmura ea în setul doi, după ce şi-a pierdut breakul făcut la început.

Totuşi, la sfârşitul setului doi, acolo unde s-au pus toate întrebările şi a trebuit să dea răspunsurile, Andreea a excutat. A închis ochii (la figurat) şi a dat în minge, a pictat din nou liniile şi pe stânga şi pe dreapta, a fost prima care a apăsat pe trăgaci în schimburi. A fost mai creativă, mai curajoasă, deşi numai ea ştie ce era în sufletul ei – dovadă lacrimile de după câştigarea ultimului punct. Andreea Mitu, care anul trecut pierdea în calificări pe acelaşi Teren 2, este acum în săptămâna a doua la Roland Garros.

Meciul următor va fi contra belgienei Alison Van Uytvanck. Dacă învingea Mladenovic, Andreea ar fi cu siguranţă pusă pe unul dintre terenurile mari şi ar fi avut pe cap publicul francez ultrapartizan. Aşa, îşi va continua probabil aventura pariziană pe unul din terenurile mai mici sau cel mai probabil pe Court 1, acolo unde victoria este şi efort de echipă, dar şi semnul curajului solitar.

 

 

Ce urmează pentru români la RG15

  • Duminică | Duel românesc la dublu: Florin Mergea vs Horia Tecău
  • Luni | Andreea Mitu joacă meciul vieții: cu Alison Van Uytvanck pentru calificarea în sferturile de finală la Roland Garros
  • Horia și Florin joacă pentru sferturi la dublu mixt
  • Elena Gabriela Ruse, Jacqueline Cristian și Dragoș Madaras, pe tablourile de juniori

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi