Naomi Osaka câștigă la Indian Wells, își încheie o săptămână de neuitat cu primul titlu WTA

Radu Marina | 19 martie 2018

La 20 de ani, Naomi Osaka câștigă primul titlu WTA după 6-3, 6-2 cu Daria Kasatkina, devenind astfel cea mai tânără câștigatoare la Indian Wells de la Ana Ivanovic, din 2008. Cu victoria obținută, japoneza urcă pe locul 22 și încheie o săptămână fantastică, începută cu o victorie solidă la Maria Sharapova, continuată mai apoi cu victorii clare la Aga Radwanska, Karolina Pliskova, Simona Halep și, acum, cu Daria Kasatkina.  

Din 2001 încoace turneul de la Indian Wells nu a mai avut o finală feminină în care ambele finaliste să aibă sub 21 de ani. Atunci, Serena Williams o învingea într-o finală cu cântec pe Kim Clijsters, și ambele aveau să-și pună puternic amprenta asupra circuitului în anii următori. Acum, Naomi Osaka o învinge pe Daria Kasatkina și împreună dau un semnal clar: noua generație își face loc și e mai puternică ca oricând. Am mai trecut prin asta la Roland Garros anul trecut: o jucătoare tânără vine de nicăieri, face un turneu extraordinar și câștigă primul ei titlu direct într-un turneu de primă mână.

Fără a fi fost spectaculoasă, finala de astăzi a arătat exact așa cum arată un meci între două jucătoare la început de drum și care n-au mai jucat niciodată un meci atât de important: tensionat, fragmentat, cu momente bune și mai puțin bune. În cazul acesta, e mai important drumul pe care cele două l-au parcurs până aici.

În scurta lor carieră la senioare, ambele au avut parte de câteva provocări. Până anul trecut, Dariei Kasatkina i se reproșa că e prea pasivă, prea defensivă și asta o trage în jos. Lui Naomi Osaka i se reproșa că e prea dezordonată și nerăbdătoare, poate un pic unidimensională, motiv pentru care nu va ajunge prea sus. Rezultatele lor au început să capete formă în momentul în care au început să facă schimbări. Anul trecut, Daria Kasatkina a renunțat la Vladimir Platenik, cu care lucra de mai bine de trei ani, pentru a începe o colaborare cu Philippe Dehaes. Iar Naomi Osaka a început să lucreze din decembrie cu Sascha Bajin, fostul partener de antrenament al Serenei Williams, ulterior trecut și prin echipa Victoriei Azarenka sau prin cea a lui Caroline Wozniacki.

Alegerile s-au dovedit a fi extraordinare. Într-un interviu în NY Times, Dehaes spunea că unul din obiective e ca Daria să devină mai agresivă în momentele cheie ale meciurilor, dar în același timp vrea să o lase liberă, să experimenteze, să joace ce simte, să creeze și să facă lucrurile să se întâmple, ca un artist. Tenisul rusoaicei a fost dintotdeauna complex, cu multe opțiuni, dar tocmai pentru că existau multe opțiuni o făcea să nu fie neapărat eficientă. Dehaes a simțit asta, i-a dat libertatea de care are nevoie și a știut cum să o relaxeze, lucru vital pentru a-și executa loviturile așa cum trebuie. Intervențiile lui la OCC sunt orientate întotdeauna spre partea mentală și mai puțin spre ce trebuie să facă Dasha din punct de vedere tehnic, tot pentru a o relaxa și a o face să aibă lucrurile clare în minte, astfel încât să știe ce trebuie executat.

Dacă punem lucrurile cap la cap, asta e imaginea care s-a conturat și mai clar, parcă, în ultimele două săptămâni: o Kasatkina creativă, cu alegeri inteligente în joc și mai agresivă decât de obicei. Turneul acesta care i-a adus mulți admiratori e însă doar o etapă dintr-un proces în derulare, cu mai multe etape, cu lucruri de pus la punct. Ceea ce s-a văzut cu Osaka. Deși a început meciul cu break, punând în practică exact ce spunea antrenorul că își dorește de la ea în finală – asta însemnând lovituri neutre, adânci, slice, schimbări de traiectorie –  a reușit să scape meciul din mână, să apară panica și să nu mai fie la fel de inspirată cu selecția loviturilor. De la 3-3 și minge de break în primul set a mai făcut doar două puncte până la finalul de set. Iar în setul doi a continuat pasa proastă, și-a cedat serviciul din debut cu o dublă și a părut tot timpul că nu simte deloc jocul.

În partea cealaltă, Osaka e cunoscută pentru loviturile năprasnice și pentru capacitatea de a servi foarte puternic. Problema la ea apărea în momentul în care aceste lovituri năprasnice trebuiau legate, puse în mișcare. Nu exista consistență, erau doar niște lovituri puternice care făceau diferența doar până la un punct. Când Bajin a ajuns în echipa ei, obiectivul lui declarat a fost să o ajute să folosească această forță pură într-un mod cât mai eficient. Și-a mai propus să o scape de negativitatea de care se înconjura în unele meciuri și să o facă mai încrezătoare.

Schimbarea nu numai că s-a produs, dar s-a întâmplat exact așa cum Bajin își dorea în începutul de an. Acum Osaka este foarte eficientă de pe linia de fund, își alege cu atenție mingile atunci când vrea să fie decisivă. Construiește, dă multe mingi înapoi iar jocul ei se leagă. E o transformare radicală, comparând jocul ei de acum cu cel de anul trecut, din toate punctele de vedere. Nu poți să le bați în același turneu pe Sharapova, Radwanska, Sakkari, Pliskova, Halep și Kasatkina dacă jocul nu e la un nivel înalt pe mai multe paliere și, mai ales, dacă nu ești încrezătoare.   

Cu Kasatkina, japoneza a salvat mingea de break de la 3-3 cu un as, nu a părut deranjată de top spinul rusoaicei, a gestionat bine ruperile de ritm și slice-ul de rever al Dashei. Peste toate, a fost foarte inspirată cu alegerea loviturilor. Tot timpul a știut când trebuie să atace, când trebuie să aștepte si când să pună presiune. Per total fost o evoluție fără cusur din partea ei, ca și cum nu ar fi jucat pentru primul ei titlu, ca și cum nu ar fi fost cel important meci din cariera ei.

Senzația aceasta avea însă să fie rapid înlăturată la finalul de meci, atunci când Osaka a ținut discursul la ceremonia de final. A fost primul ei discurs  în calitate de câștigătoare a unui turneu (nu a mai câștigat niciun alt turneu, ITF sau la juniori), și a fost un discurs diferit, în stilul ei foarte original și timid, dar în același timp amuzant și credibil.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/975452895419154432

***

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum, cu peste 120 de imagini realizate de unii dintre cei mai buni fotoreporteri din lume;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți un exemplar de AICI. Poate fi un cadou perfect sau un obiect de colecție, de o valoare emoțională aparte peste ani!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi