Monica Niculescu: "Sunt fericită și încrezătoare!" Monica obține al doilea titlu al carierei

Treizecizero | 20 septembrie 2014

Monica Niculescu a câștigat al doilea titlu al carierei, la Guangzhou

6-2, 6-2
6-2, 6-1
6-2, 6-2
6-0, 6-2
6-4, 6-0. 

Wow. How about that? 

Monica Niculescu nu doar că a câștigat un titlu, l-a luat, pur și simplu. Românca și-a desăvârșit parcursul de excepție de la Guangzhou, unul dintre cele mai dominante trasee către un trofeu din acest sezon, învingând-o în finală pe Alize Cornet în o oră și 46 de minute. La final, Monica era copleșită de emoții, bucuroasă pentru un titlu care înseamnă enorm pentru ea.

Tenisul are un mod bizar de a-ți da înapoi uneori. La Roland Garros, de exemplu, Monica plângea într-o sală de conferințe după o altă înfrângere la limită, suferită de la minge de meci. „E a patra oară când mi se întâmplă asta”, spunea ea furioasă, afectată de seria de ghinioane care parcă nu se mai termina.

Ghinioanele au continuat și la începutul sezonului de hard, preferatul ei. L-a așteptat, ca pe fiecare an, cu nerăbdare, dar când a venit, rezultatele au fost neconcludente, parțial și din cauza unei accidentări. Dar totul s-a întors în favoarea ei în China, la Guangzhou. „Am avut un sentiment bun în ce privește turneul încă de la început”, a spus ea după finală pentru WTA. Și într-adevăr. Întâi, a venit o mână de ajutor din exterior: șapte dintre cele opt favorite și-au făcut bagajele încă din primul tur, eliberând un pic tabloul. Apoi Monica și-a făcut partea ei de treabă. Până în finală n-a cedat decât 13 game-uri, cifră greu de crezut mai ales că meciurile Monicăi obișnuiesc deseori să se prelungească, să ajungă pe muchie de cuțit. În finală a întâlnit-o pe singura favorită scăpată de valul de surprize din primul tur, și ne așteptam cu toții la un meci greu, strâns, opusul a ceea ce văzusem până acum. Și a fost, dar numai până la 2-4 în primul set. Monica tocmai își pierduse serviciul pentru a doua oară, după patru mingi de break salvate, iar Cornet servea pentru a-și consolida avantajul. A fost momentul în care românca a fugit pur și simplu cu meciul, dând startul unei serii de 10 game-uri consecutive, la care Cornet n-a mai avut replică. 

Niculescu admite că a fost un pic ajutată și de condițiile sufocante de joc, la care a știut să se adapteze mai bine. „Știu că e greu să joci împotriva mea, pentru că pun foarte multe mingi înapoi, alerg mult, lupt mult. Într-o căldură și umiditate precum cea din această seară, e cu atât mai greu”.  

„Sunt atât de fericită pentru că am putut să duc treaba la capăt, eram foarte, foarte obosită la final. Să închid turneul așa de puternic e incredibil până și pentru mine. Am multe emoții acum, sunt fericită și încrezătoare. E un sentiment fantastic”, a spus Monica, a șasea jucătoare din România care câștigă cel puțin două titluri în carieră.

Foto: Guangzhou Open

Monica împlinește astfel predicția Simonei Halep, care spunea, atât după turneul de la București, cât și într-un interviu pentru New York Times, că e convinsă că vor urma vremuri mai frumoase pentru Niculescu: 

„Monica e specială, cu stilul ei de joc și cu felul în care luptă. Este o jucătoare grozavă, nu e ușor să faci ce face ea. Să fiu sinceră, am încercat să lovesc ca ea la antrenamente și nu e simplu. E foarte derutant pentru că nu știi niciodată dacă mingea vine flat sau sliced. Când lovește cu reverul, o face foarte puternic și foarte repede. Ia mingea repede și poate lovi lovituri câștigătoare spectaculoase cu reverul. Slice-ul ei de forehand e un lucru special și greu de crezut. Ea are talentul să facă asta”, spunea Simona pentru sursa citată.

„Nu e atât de diferit, să știți. Toată lumea e șocată, wow, slice forehand. Dar eu tot spun: e același lucru ca și cum ai da slice cu reverul, numai că e pe cealaltă parte”, explică Monica. „Atunci când sunt relaxată, slice-ul merge incredibil de bine”.

„La început, toată lumea se uita ciudat la mine. Nu m-am simțit foarte confortabil, am fost un pic jenată. Asta a dus la lipsa încrederii. Dar acum toată lumea știe că așa sunt eu, așa joc eu. Adversara trebuie să joace cu adevărat bine ca să mă bată.”

Monica urcă 19 locuri în clasament, până pe locul 41. E încă departe de cel mai bun loc al carierei, dar are toate șansele să ajungă curând acolo. Deocamdată, un 2014 frustrant pe alocuri se termină spectaculos pentru ea. Al doilea titlu de simplu al carierei vine să completeze cele două titluri de dublu obținute în startul sezonului. Ceea ce duce totalul românesc la o cotă impresionantă.

Irina Begu face finală la Seul

Ca de multe alte ori, un succes nu vine niciodată singur în cazul românilor. O performanță atrage o alta, cel puțin așa s-a întâmplat în ultimii doi ani, când un titlu românesc era imediat urmat de un altul, în aceeași săptămână. Pe lângă titlul Monicăi, am putea adăuga în curând și un altul: Irina Begu și Lara Arruabarrena s-au calificat în finala de dublu de la Seul, după ce adversarele lor, Kirilenko și Wickmayer, s-au retras după pierderea primul set, 7-5.

În finală, Irina și Lara le vor întâlni pe Mona Barthel și Mandy Minella. 

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan/Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg
Horia Tecău, dublu – Washington
MONICA NICULESCU, simplu – Guangzhou


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS
Raluca Olaru, dublu – Baku
Irina Begu, dublu – Seul * se joacă duminică, de la ora 6.00.

 

* Alte rezultate notabile: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu).

Clasamentul general al titlurilor româncelor:

1. Virginia Ruzici – 11 (South Orange – 1975, St. Petersburg – 1977;  Roland Garros, Brighton – 1978; Kitzbuhel, Salt Lake City – 1980, Monte Carlo, Kitzbuhel, Indianapolis – 1982; Detroit – 1983, Bregenz – 1985)

2. SIMONA HALEP – 8 (Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia – toate în 2013; Doha, București – 2014)

3. Irina Spârlea – 4 (Palermo – 1994, Palermo – 1995, Amelia Island – 1997, Strasbourg – 1998) și Ruxandra Dragomir – 4 (Budapesta, Karlovy Vary, Pattaya City – 1996, Hertogenbosch – 1997)

4. Alexandra Dulgheru – 2 (Varșovia 2009, Varșovia 2010); MONICA NICULESCU – 2 (Florianopolis 2013, Guangzhou 2014)

5. Sorana Cârstea – 1 (Tashkent 2008), Irina Begu – 1 (Tashkent 2012).

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi