Monica, două titluri la rând! Campioană și la Hobart, Niculescu conduce în Road to Singapore

Adrian Țoca | 11 ianuarie 2014

Campioană la Shenzhen și Hobart în săptămâni succesive, Monica Niculescu a ajuns la patru titluri de dublu în carieră, iar dublul pe care îl face cu Klara Zakopalova are perspective interesante la Australian Open

Ce început de an pentru Monica! Săptămâna trecută, la festivitatea de premiere de la Shenzhen, într-unul dintre acele momente de entuziasm genuin pe care le trăiește orice sportiv când își vede orele de antrenamente prefăcute într-un premiu, jucătoarea noastră contempla încântată perspectiva pe termen scurt, ca și cum s-ar fi minunat de câte oportunități de alte trofee se arată la orizont: „Avem atâtea turnee în fața noastră!” Monica știa ea ce știa, pentru că n-a trecut decât o săptămână, și românca era din nou la o festivitate de premiere, gata de un nou discurs de învingător. De data asta la Hobart, un loc drag Monicăi. În 2012, ea câștiga aici titlul de dublu alături de Irina Begu. La doi ani distanță, Niculescu a obținut din nou trofeul, acum alături de Klara Zakopalova, învingându-le pe Raymond și Zhang cu 6-2, 6-7, 10-8.

A fost o victorie trăită la maxim. Monica și Klara au trecut rapid de primul set, dar al doilea a fost un rollercoaster, picantat cu opt break-uri și pierdut într-un tiebreak după chipul și asemănarea setului. Afectate de pierderea setului, cele două au început dezastruos supertiebreak-ul. Raymond și Zhang au câștigat primele cinci puncte, apoi au mai condus cu 6-1, 7-3 și 8-4. La doar două puncte de înfrângere, dublul româno-ceh a răspuns fantastic. Zakopalova tocmai ce pierduse și finala de la simplu împotriva lui Garbine Muguruza, ajungând la un record nedorit în finalele de simplu (2-11). Un nou eșec ar fi fost prea mult. Șase puncte consecutive câștigate de Monica și Klara, victorie și al doilea titlu consecutiv, în tot atâtea săptămâni. O realizare cu care româncele încep să ne învețe. Anul trecut, Simona Halep câștiga două trofee în două săptămâni la simplu. Niculescu a repetat acum isprava la dublu. 

Titlul de la Hobart are un farmec aparte, pentru că, pe parcurs, Niculescu și Zakopalova au învins favoritele 1, Erakovic/Zheng, favoritele 4, Chan/Husarova și, în finală, favoritele 2. Pe parcursul celor opt victorii consecutive reușite în aceste prime două săptămâni ale sezonului, Monica și Klara n-au pierdut decât două seturi. Iar Australian Open se anunță foarte interesant și promițător pentru ele. Și, deși e încă foarte devreme din acest punct de vedere, poate că n-ar strica să privim deja către Turneul Campioanelor și dintr-o altă perspectivă. Toată România își dorește ca Simona Halep să ajungă la prima ediție găzduită de Singapore, dar cum ar fi să avem și o reprezentantă la dublu? Pentru că, de anul acesta, WTA Championships trece de la 4 echipe participante la un format cu opt echipe de dublu. Și iată cum arată clasamentul Race to Singapore după două săptămâni:

 

O fi el doar un clasament intermediar, însă sentimentul pe care ți-l dă vederea unui reprezentant al tenisului românesc pe primul loc într-un top mondial oficial de seniori este de neprețuit. Și, pentru asta, felicitări Monica și sperăm să te vedem aici cât mai mult timp.

Titlurile Monicăi Niculescu la dublu

Budapesta, 2009, cu Alisa Kleybanova

Hobart, 2012, cu Irina Begu

Shenzhen, 2014, cu Klara Zakopalova

Hobart, 2014, cu Klara Zakopalova

Finale pierdute: New Haven 2008, cu Sorana Cîrstea, Stanford 2009, cu Yung-Jan Chan, Hobart 2010, cu Yung-Jan Chan, Praga 2010, cu Agnes Szavay, Baku 2011, cu Galina Voskoboeva, Guangzhou 2012, cu Jarmila Gajdosova, Luxemburg 2012, cu Irina Begu, Eastbourne 2013, cu Klara Zakopalova.

La simplu: un titlu și două finale

Și Irina Begu e pe tablou la Australian Open; s-a aflat adversara Simonei

Primele semne concrete ale unui reviriment mult-așteptat al Irinei Begu: obligată de clasament să intre în calificări la Melbourne, alături de alte două românce, Alexandra Dulgheru și Andreea Mitu, Irina a reușit să treacă de cele trei tururi de calificări. Nu fără emoții: 4-6, 6-2, 8-6 cu Stephanie Vogt, 6-3, 1-6, 6-4 cu Jovana Jaksic, și, noaptea trecută, 6-3, 5-7, 6-1 cu Madison Brengle.

Irina se alături astfel pe tabloul principal celorlalte patru românce, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Alexandra Cadanțu, ceea ce ridică totalul românilor prezenți pe tablourile de simplu la șase, incluzându-l și pe Victor Hănescu. Irina a nimerit pe aceeași parte de tablou cu Halep și Cîrstea, și va juca în turul 1 cu Galina Voskoboeva, pe care a învins-o la precedentul meci direct, jucat la Tashkent, în 2012, turneu pe care Begu l-a și câștigat.

S-a decis și adversara din primul tur al Simonei Halep. Este vorba de poloneza Katarzyna Piter, locul 118 WTA. În vârstă de 23 de ani, Piter a pierdut un singur set în calificări la AO, iar anul trecut a jucat preponderent în turneele Challenger, înregistrând un bilanț de 41-17. Cel mai important rezultat a venit la turneul WTA de la Luxemburg, unde a ajuns din calificări și până în sferturile de finală, după ce le-a învins pe Kirsten Flipkens și Yanina Wickmayer. 

Toate meciurile românilor:

Simona Halep – Katarzyna Piter,

Sorana Cîrstea – Marina Erakovic,

Monica Niculescu – Shahar Peer,

Alexandra Cadanțu – Flavia Pennetta,

Irina Begu – Galina Voskoboeva,

Victor Hănescu – Peter Gojowczyk. 

  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi