Moment istoric: şapte românce în prima sută mondială. Doar Rusia şi SUA au mai multe

Adrian Țoca | 5 martie 2012

Moment istoric: şapte românce în prima sută mondială. Doar Rusia şi SUA au mai multe

Spuneam aici, în analiza startului de sezon pe care l-au avut jucătoarele noastre, că trăim vremuri frumoase. Ei bine, între timp vremurile nu mai sunt frumoase, ci nemaipomenit de frumoase. Asta pentru că, după o săptămână în care Edina Gallovits a adunat suficiente puncte la Acapulco, ea a revenit în prima sută, astfel că acum avem acolo şapte jucătoare din România! O performanţă istorică, un vârf pentru tenisul feminin românesc, care n-a mai fost niciodată într-o astfel de ipostază şi care este depăşit doar de ţări cu care e inutil să ne comparăm din punct de vedere al resurselor financiare sau al bazinului de selecţie: Rusia şi Statele Unite. Sunt 11 rusoaice în prima sută şi opt jucătoare din Statele Unite.

Ordinea fetelor noastre s-a schimbat un pic faţă de clasamentul de săptămâna trecută:

Locul 29 – Monica Niculescu. Fără activitate săptămâna trecută, Monica a coborât un loc, rămânând, însă, cea mai bine clasată dintre românce.

Locul 46 – Irina Begu. Irina a fost “la datorie” săptămâna trecută. Spuneam că româncele fac performanţe pe rând. De data asta, a fost rândul Irinei, care a ajuns până în semifinale la Acapulco. Performanţa a urcat-o şapte locuri în clasament, cea mai bună debutantă a anului trecut revenind astfel în primele 50.

Locul 48 – Sorana Cîrstea. Sorana n-a jucat nicăieri, în schimb s-a antrenat cu Andre Agassi şi Steffi Graf, ceea ce echivalează cu o performanţă. Ca atare, o săptămână cât se poate de bună pentru ea. 

Locul 50 – Simona Halep. Nici Simo n-a jucat nicăieri, astfel că îşi păstrează locul.

Locul 57 – Alexandra Dulgheru. A treia eliminare succesivă în primul tur al unui turneu (la Acapulco, după Bogota şi Monterrey) nu a afectat-o pe Alexandra, ea păstrându-şi locul. Ea va avea însă un sfert de finală de apărat la Miami, cât de curând.

Locul 79 – Alexandra Cadanţu. Finalista de la Monterrey a fost prea obosită să mai prindă un parcurs bun şi la Acapulco, unde a cedat din primul tur. Suficient însă ca să mai urce patru locuri. Cea mai bună poziţie din carieră.

Locul 96 – Edina Gallovits. A câştigat 4 meciuri la Acapulco, dintre care trei în calificări, pierzând în turul 2 la viitoarea campioană, Sara Errani. Săptămâna aceasta joacă în calificări la Indian Wells.

Următoarele clasate: Mihaela Buzărnescu (150), Elena Bogdan (197), Mădălina Gojnea (207), Cristina Dinu (298).

Adrian Ungur e şi el în prima sută a băieţilor, pe locul 98. Victor Hănescu e opt locuri mai sus, pe 90. Horia Tecău a coborât pe 10 la dublu, dar rămâne pe 4 în clasamentul perechilor, alături de Robert Lindstedt.

În clasamentul WTA, nicio schimbare în top 10. În schimb, în clasamentul ATP, două modificări în primii 10. David Ferrer şi-a recăpătat locul 5, pe care îl pierduse la Tsonga, francezul trecând acum pe 6. La rândul lui, Juan Martin Del Potro mai urcă un loc, ajungând acum pe 9. Tipsarevic este cel cu care a făcut rocada.

Errani, Hsieh şi Anderson, ceilalţi campioni ai săptămânii trecute

Italianca Sara Errani a reuşit o performanţă deosebită la Acapulco, câştigând atât turneul de simplu, 5-7, 7-6, 6-0, în finală cu Flavia Pennetta (a şaptea finală a Flaviei la Acapulco), cât şi pe cel de dublu, împreună cu Roberta Vinci.

La Kuala Lumpur, turneul foarte afectat de ploaie, dar şi de retragerea favoritei principale, poloneza Radwanska, s-a terminat, în cele din urmă, cu o câştigătoare în premieră: Su-Wei Hsieh, aflată la primul titlu de simplu al carierei, ea fiind cunoscută mai degrabă drept o jucătoare specializată pe dublu, probă în care are 8 turnee câştigate şi a fost, cel mai sus, pe locul 9 în lume. Ea a învins-o în finală pe Petra Martic, care a clacat fizic. După ce a condus cu 6-2, 4-2, croata n-a mai putut închide meciul, pierzând cu 7-5 setul secund, apoi fiind obligată să se retragă, epuizată, la 1-4 în decisiv. Martic jucase peste trei ore într-o semifinală dramatică, 6-7, 7-5, 7-6, cu favorita doi, Jelena Jankovic.

La Delray Beach, câştigătorul a fost sud-africanul Kevin Anderson, jucător aflat la al doilea titlu al carierei. Anderson, care îl eliminase în semifinale pe favoritul principal, John Isner, iar în sferturi, pe Andy Roddick, meci în care a salvat şi mingi de meci, l-a învins în două seturi, 6-4, 7-6, pe australianul Marinko Matosevic, jucător venit din calificări şi care încerca să devină al doilea calificat pe tablou care câştigă un titlu, după performanţa similară reuşită de finlandezul Nieminen la Sydney, în ianuarie.

Ceilalţi campioni ai săptămânii au fost Roger Federer, la Dubai, şi David Ferrer, la Acapulco.

Urmăreşte toate articolele scrise pe Treizecizero.ro despre campionii sezonului în ATP şi WTA pe tag-urile:

Winner ATP

şi

Winner WTA.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi