Maria Sharapova revine în circuitul de tenis începând cu aprilie 2017. Suspendarea ei a fost redusă

Treizecizero | 4 octombrie 2016

Maria Sharapova își va putea relua cariera începând cu aprilie 2017, după ce TAS a decis în favoarea ei la apel.

Maria Sharapova, jucătoare actualmente suspendată pentru dopaj, a primit o veste bună azi, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis în favoarea rusoaicei la apelul privind dosarul Meldonium. TAS a decis să reducă perioada de suspendare a Sharapovei de la 24 de luni la 15 luni. Astfel, Sharapova va fi eligibilă să se întoarcă în turneele WTA începând cu 26 aprilie. Primele competiții la care va putea participa vor fi turneele WTA de la Praga și Rabat. Decizia TAS este definitivă.

În decizia comunicată azi, Tribunalul (urmează citate din decizia oficială) enunță că, în urma audierii din septembrie, Sharapova are o „percepție redusă” a riscului pe care și l-a asumat luând Mildronat (medicamentul care conținea Meldonium), deoarece: „1. l-a folosit de 10 ani fără să fie considerat un abuz al regulilor anti-doping, 2. medicamentul i-a fost prescris de un medic din Rusia din motive medicale, nu pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, 3. nu a primit un avertisment specific despre schimbarea încadrării pentru Meldonium”. Ca atare, TAS consideră că este rezonabil ca Sharapova să fi avut încredere în agentul ei, care urma să verifice anual update-urile de pe lista medicamentelor interzise. 

În continuare, decizia spune că Sharapova este vinovată că 1. nu i-a dat agentului ei instrucțiuni precise despre cum să ducă la capăt această sarcină importantă și 2.nu a supervizat și controlat acțiunile agentului ei. De asemenea, TAS ia act și de faptul că Sharapova nu a dezvăluit că este sub tratament cu Meldonium în niciunul dintre formularele pe care sportivii sunt obligați să le completeze.

Luând aceste circumstanțe în calcul, TAS a decis că, deși Sharapova este „vinovată”, cererea ei de „No Significant Fault or Negligence” trebuie admisă, ceea ce atrage de la sine posibilitatea reducerii cu până la 50 la sută a pedepsei inițiale. Bazându-se pe analiza gradului de vinovăție care i s-a atribuit Sharapovei, Tribunalul a decis că sancțiunea în acest caz trebuie redusă la 15 luni. Decizia completă este aici.

În comunicatul ei oficial, Maria Sharapova spune că a învățat „multe din această experiență, și sper că și ITF a învățat”. Comunicatul Mariei Sharapova este aici.

La revenirea în circuit, Sharapova nu va mai avea niciun punct și va începe, practic, de la zero, fără clasament. Însă, în calitate de campioană de Grand Slam, are voie să primească un număr nelimitat de wildcard-uri din partea turneelor – decizie care este, însă, la latitudinea turneelor. La momentul revenirii, Sharapova tocmai ce va fi împlinit 30 de ani. Reîntoarcerea ei se va produce după patru turnee de Grand Slam ratate, plus turneul olimpic.

 

Care au fost etapele de până acum

După meciul din sferturile de finală ale Australian Open contra Serenei Williams, Maria Sharapova a fost supusă unui test antidoping care a indicat prezența substanței Meldonium, interzisă de la 1 ianuarie 2016. Un alt test anti-doping făcut de Sharapova la Moscova, pe 2 februarie, în afara competiției, a indicat și el prezența Meldoniumului. Sharapova a admis rezultatele ambelor teste, care sunt considerate împreună o singură încălcare a regulilor. Pe 4 martie, ea a trimis ITF o scrisoare în care recunoaște rezultatele.  O audiere a avut loc la Londra pe 18-19 mai; pe 8 iunie, tribunalul a dat publicității sentința: doi ani de suspendare, care a intrat în vigoare începând cu 12 martie 2016. De asemenea, punctele și premiile obținute la Australian Open au fost anulate. Într-o declarație publicată pe pagina ei de Facebook, Sharapova a numit sentința ”nedrept de dură” și a spus că va face apel la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Decizia tribunalului a fost explicată într-un document de 33 de pagini, care enumeră toate datele problemei: faptele, mărturiile și documentele aduse ca probă, cât și raționamentul tribunalului. Iată aici un rezumat al celor mai importante idei.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi