Manic Monday pe tabloul feminin: meciul Simonei cu Madison Keys domină programul optimilor

Adrian Țoca | 4 iulie 2016

Meciul dintre Simona Halep și Madison Keys e cel mai puternic din programul optimilor de finală de pe tabloul feminin. Toate cele opt meciuri se joacă azi, laolaltă cu optimile de finală de pe tabloul masculin.

Serena Williams – Svetlana Kuznetsova

Când sunt amândouă simultan la cel mai înalt nivel, meciurile dintre Serena și Sveta sunt de manual, o plăcere de privit. Rusoaica a învins-o de trei ori în carieră pe Williams și, cumva, această cifră rezonabilă pare mică, pentru că ocazii au mai fost, inclusiv acel teribil sfert de finală de la AO 2009, pe care Sveta l-a scăpat din mână. Kuznetsova a câștigat cel mai recent anul acesta la Miami, oprindu-i acolo seria de titluri americancei, care și-a luat rapid revanșa la Roma, pe zgură. Iarba nu e tocmai suprafața care s-o ajute pe Kuznetsova într-un meci cu Serena; în fapt, e prima oară când ea ajunge atât de departe la Wimbledon în ultimii 8 ani, și asta după un comeback grozav, 8-6 în decisiv cu Sloane Stephens, de la 2-5. Rămâne un meci de văzut și, pe hârtie, unul dintre obstacolele mai grele ale Serenei în drumul spre finală.

Anastasia Pavlyuchenkova – Coco Vandeweghe

Vandeweghe e al doilea an consecutiv în optimi la Wimbledon, suprafață pe care își poate pune în valoare cel mai bine jocul puternic. Ieri a impresionat cu Roberta Vinci, într-un meci în care și-a pierdut pentru prima oară serviciul în turneu. Pavs e o apariție neașteptată în optimi, după victoria poate neașteptat de confortabilă cu Bacsinszky, pentru că talentul ei n-a fost concretizat în Slamuri. O șansă mare pentru ambele la un sfert de finală la Wimbledon.

Agnieszka Radwanska – Dominika Cibulkova

E deja un clasic al matchup-urilor din WTA; rivalitatea celor două a oferit de toate, de la o victorie cu 6-0, 6-0 pentru Aga, venită într-o finală de turneu (Sydney 2013) până la meciuri încinse, dramatice, și o calitate a tenisului mult peste medie. Nu lipsesc din întâlnirile lor și răsturnările de scor din situații aproape imposibil de răsturnat. Cel mai recent s-au văzut în sferturile de la Eastbourne, înainte de Wimbledon, când Cibulkova a câștigat 4-6, 7-6, 6-3, apoi a luat și titlul. Slovaca a învins și la Madrid, în drum spre finală, deși era să scape victoria; ambele au avut atunci câte 43 de winners. Per total, Aga are 7-5. E unul dintre meciurile de văzut ale zilei, duel între forma excelentă a Cibulkovei (8 victorii la rând) versus istoria bună și așteptările mari ale Agăi la Wimbledon.

Ekaterina Makarova – Elena Vesnina

Duel între colegele de dublu și două prezențe neașteptate în optimi. Makarova caută să monetizeze cât mai bine victoria bună cu Petra Kvitova și să ducă la capăt un segment de tablou dificil. Ar trebui să o ajute că are un istoric excelent cu Vesnina: 6-1, iar ultimele patru meciuri n-au avut istoric. O jucătoare cu semifinale la Australian Open și US Open, Makarova are șansa să-și egaleze cea mai bună performanță la Wimbledon.

Simona Halep – Madison Keys

Este meciul zilei de pe tabloul feminin, nu doar din perspectiva noastră. Se întâlnesc favoritele 5 și 9, s-au respectat calculele de la tragerea la sorți care anticipau acest meci, iar traiectoriile de pe care vin cele două nu fac decât să mărească intriga. Adăugăm la asta contrastul puternic de stiluri și interesul crește și mai mult.

În ciuda faptului că n-a avut nicio apariție la un turneu pe iarbă pre-Wimbledon, Simona a jucat tot mai bine de la un tur la altul, culminând cu tenisul eficient și inteligent din meciul cu Bertens.

Madison Keys, la rândul ei, este pe val. A câștigat titlul la Birmingham și e într-o serie de opt victorii consecutive. Mai important, are armele necesare ca să obțină rezultate mari la Wimbledon și începe să împlinească așteptările puse în ea de ceva ani, deja. De asemenea, mai corespunde și profilului de jucătoare care, într-o zi bună, o poate surclasa pe Simona doar cu forța mult superioară a loviturilor. De altfel, forma ei bună (două finale în ultimele trei turnee jucate) și faptul că se joacă pe o suprafață care, teoretic, o avantajează, o face chiar favorita acestui meci pentru destule voci.

Este exact genul de ingredient care o poate ajuta pe Simona să câștige. Cu Bertens, a contat că a jucat cu încredere, dar e limpede că a fost și foarte motivată să-și demonstreze calitatea contra unei jucătoare în mare vogă. Acum va fi la fel, ba chiar mai mult decât cu Bertens, pentru că Madison e menționată în discuții despre Slamuri, e deja în Top 10 și e pe buzele tuturor.

În ciuda laudelor, Keys n-a jucat neapărat impresionant în tururile anterioare; a avut probleme, preț de câte un set, și cu Flipkens, și cu Cornet. A depășit repede momentele dificile și s-a redresat la timp; și pentru ea, provocarea va fi infinit mai dificilă acum. De asemenea, e de văzut și cum va gestiona ea mental presiunea și consumul emoțional al unui meci în care este așteptată cel puțin să conducă jocul, dacă nu cumva să-l câștige.

E genul de meci cu miză mai mare decât pare. N-o să-i definească sezonul Simonei, dar i-l poate pune pe un făgaș interesant. Simona e în creștere, acumulează multă încredere, maturitate și motivație, iar dacă va găsi aceeași combinație între răbdare și agresivitate precum în turul anterior, poate reuși genul acela de meci-mesaj care, o impresie personală, plutește pe undeva în aer. Ceea ce nu e neapărat o garanție că se va și produce aici, însă .  

Cele două și-au împărțit victoriile în două meciuri jucate în 2014, dar niciunul nu va avea vreo relevanță azi. Înainte să-l câștige pe cel de pe zgură de la Roma, Simona l-a pierdut pe cel de la Sydney, acel meci care a impacientat prematur o mulțime de fani. Scriam atunci că se vor tot vedea una pe alta în viitor. Iată-le, în fine, față în față într-un meci important.

Misaki Doi – Angelique Kerber

Știm deja narativul acestui meci; va fi șansa la revanșă pentru Misaki Doi, o jucătoare cu un progres constant, după eșecul de la Australian Open. Atunci, în turul 1, Doi a avut minge de meci, dar Kerber a scăpat cumva, iar ce a urmat știm cu toții: la finalul turneului, Angie a ridicat trofeul. Pentru Kerber, semifinalistă la Wimbledon în 2012, e o șansă bună să facă sferturi aici și să revină în zona meciurilor de Slam cu o miză foarte mare.

Venus Williams – Carla Suarez Navarro

La 36 de ani, e în continuare nevoie de ceva excepțional ca să o doboare pe Venus la Wimbledon; în ultimii doi ani, ea a pierdut în fața viitoare campioane. De data asta, poate ajunge în sferturi pentru prima dată după șase ani. Dincolo, Carla nu a trecut niciodată de optimi la Londra, dar i-a mai pus probleme în trecut lui Venus; nu și pe iarbă, ea pierzând cu 6-0, 6-4 precedentul meci jucat la Wimbledon.

Yaroslava Shvedova – Lucie Safarova

Alt meci-oportunitate pentru ambele fete. La 28 de ani, Shvedova revine în săptămâna a doua a unui Slam, a treia oară când ajunge în optimi la Wimbledon. Le-a învins pe Goerges, pe Svitolina și pe Lisicki. La rândul ei, Safarova și-a repus sezonul în ordine după startul dificil, din cauza problemelor de sănătate. S-a agățat cu toate puterile de meciul din primul tur, câștigat cu Mattek-Sands după trei mingi de meci salvate. Interesant h2h-ul: 3-0 pentru Shvedova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi