Mai apăsat, să audă și haterii: Monica Niculescu o taie magistral pe Sharapova, ne învață despre ambiție și autenticitate

Camelia Butuligă | 12 februarie 2018

Monica Niculescu a reușit una dintre victoriile elocvente ale carierei ei: a învins-o pe Maria Sharapova în primul tur la Doha, 4-6, 6-4, 6-3, în două ore și 41 de minute ilustrative despre tenisul ei

E ușor s-o expediezi pe Monica Niculescu la capitolul ”Ciudățenii” și multă lume, fani și adversare deopotrivă, a făcut și face în continuare greșeala de a o subestima. Lovitura ei de dreapta este probabil cea mai polarizantă lovitură din circuitul feminin, atrăgând în măsură egală zeflemea și admirație. Despre ce nu vorbesc însă deloc esteții puriști și formaliști ai tenisului? Despre deplasarea ei excelentă, despre jocul ei all-court și, mai ales, despre lovitura de rever, care este la fel de puternică și de plată ca un forehand clasic. În schimburi, Niculescu nu a făcut decât să inverseze părțile: ce fac majoritatea jucătoarelor cu dreapta (adică atacă) Monica face cu reverul, iar cu dreapta tăiată apără, rupe ritmul și în general scoate peri albi.

Slice-ul de forehand nici măcar nu este cea mai mare problemă pentru adversare; ce le termină e diferența radicală între mingile pe care le produce cu forehandul și cu backhandul. Într-un fel, nu-i condamn pe cei care nu-i înțeleg jocul – a trebuit s-o văd live ca să înțeleg că arma ei principală este contrastul incredibil dintre felul cum vin mingile de pe forehand (joase, scurte, strâmbe) comparativ cu cele de pe backhand (lungi, razante, violente). Este o trecere atât de bruscă încât adversarele sunt efectiv smucite încoace și-ncolo pe toate cele trei dimensiuni spațiale: de la o lovitură la alta mingea sare altfel și pe lungime, și pe înălțime, și pe lateral. Este o chestie pe care doar jucătoarele cu deplasare impecabilă și mâini îndemânatice pot s-o gestioneze fără să arate pe teren ca niște marionete mânuite de un păpușar beat. Cele cu loviturile mai puternice decât picioarele au o singură soluție: să-și păstreze calmul și să taie jocul lui Niculescu de la rădăcină, adică de la serviciu-retur sau primele două lovituri din schimb.

Asta a reușit Serena Williams acum trei ani la Indian Wells și Miami, deși în primul meci a suferit și ea soarta celor care se încurcă în ițele țesute de Niculescu. Asta a reușit și Sharapova timp de aproape un set azi, mai exact până la 5-2, închizând discuția în schimburi înainte să înceapă. Însă acum trebuie să menționez o a doua caracteristică care o face pe Niculescu probabil cea mai periculoasă buturugă mică din WTA: nu renunță să creadă în jocul ei. De ce? Păi, nu știu: poate pentru că acest joc i-a adus victorii la jucătoare mult mai galonate ca ea, titluri la simplu, titluri și o finală de Slam la dublu și ani mulți petrecuți în primele 50 jucătoare ale lumii? Jocul ei este o adevărată ghicitoare dătătoare de migrene pentru cam 80% din adversare, și Monica știe că dacă va câștiga, cu acest joc va câștiga.

De asemenea, Niculescu mai are un dar înnăscut: ambiția. În discuția noastră audio de anul trecut, Daniel Dobre își reamintea de prima dată când le-a văzut pe Simona și pe Monica la un concurs de juniori în Germania. Ideea lui era că cei care au atitudine potrivită pentru tenis se remarcă încă de mici prin comportamentul pe teren. La Simona, Dobre a remarcat concentrarea, tunelul în care intra odată ce începea meciul. La Monica, încăpățânarea și afurisenia: deși, când a văzut-o, Moni abia trecea de fileu și avea să ia bătaie cu 6-0, 6-0 de la o adversară de două ori cât ea, Niculescu tuna și fulgera și nu a renunțat nicio clipă la luptă.

E aceeași atitudine care știe că nu-i niciodată prea târziu să începi să revii în meci. Chiar dacă a câștigat primul set până la urmă, disoluția Sharapovei a început când Monica a revenit de la 5-2 la 5-4. După ce la 4-2 și-a pierdut serviciul într-un un game gigantic (16 minute), game-ul următor Niculescu s-a ridicat de pe jos, s-a scuturat, i-a anulat Sharapovei trei mingi de set și i-a făcut break. ”Atunci ai început să te îndoiești de loviturile tale”, i-a spus Groenefeld la OCC. Avea să fie o profeție teribil de exactă. Sharapova a început meciul cu retururi usturătoare și lovituri câștigătoare, iar spre sfârșit, după cum observa un jurnalist, drive voleurile ei treceau razant pe lângă capul lui Niculescu, aflată lângă prelata din spate. Aici trebuie să fiu de acord cu fanul care a semnalat că la acel moment al decisivului cea mai bună șansă a Sharapovei de a câștiga era, într-adevăr, s-o nimerească pe Monica cu o minge în cap.

Acel clișeu pe care-l auzim atât de des de la jucători că nici nu-l mai recepționăm (”Vreau să-mi fac jocul meu”) ascunde, de fapt, una din cele mai importante chestii care stau la baza victoriilor într-un sport unu la unu ca tenisul: să nu-ți pierzi identitatea pe teren. Tenisul este un sport în care bruiajul care vine din exterior este puternic, iar cel de peste fileu este cel mai puternic: jucătorii sunt singuri pe teren și nu au coechipieri sau antrenori disponibili tot timpul să-i aducă înapoi pe calea cea dreaptă. Mai ales când se confruntă două stiluri de joc incompatibile, unul dintre ele va ieși la liman, iar celălalt se va dezintegra. În seara asta s-a dezintegrat cel al Sharapovei. A fost fascinant să vedem cum jocul Monicăi a traversat fileul, contaminând jocul rusoaicei. Cred că Sharapova nu a lovit în întreaga ei carieră atâtea sliceuri cât a lovit în acest meci, unele chiar consecutive și de pe ambele părți. Așa ceva este uluitor, înspăimântător și entuziasmant în același timp: cucerirea minții adversarului până acolo încât acesta nu numai că își uită propriul joc, dar începe să-l copieze pe cel de dincolo de fileu.

Niculescu are acest talent de a năuci adversarele care nu au mai jucat cu ea. Probabil data viitoare când vor juca, povestea va fi diferită: Maria va fi mult mai pregătită și, cu siguranță, motivată să n-o mai pățească ca în seara asta. Dar, deocamdată, Monica Niculescu continuă să arate că nu trebuie să fii făcut după manual ca să răzbești și că ingeniozitatea plus o credință nestrămutată în sine sunt ingrediente sigure ale succesului. Ca să nu mai zic ale divertismentului de cea mai bună calitate – ce altceva e mai tare decât așa un meci într-o luni seara?

https://twitter.com/WTA/status/963083842432024577

https://twitter.com/WTA/status/963082016005615622

https://twitter.com/WTA/status/963070793721659393

https://twitter.com/WTA/status/963070218808344576

https://twitter.com/TreizecizeroFST/status/963100684504764417

Foto: Jimmie48Photography

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, pregătim un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Primele pachete cu noul album vor fi disponibile începând cu 20 februarie.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi