Lupta pentru locul 1. Cine termină anul 2014 pe primul loc? Djokovic, Federer sau Nadal?

Adrian Țoca | 6 octombrie 2014

Novak Djokovic pornește cu un avantaj semnificativ: are un avans sănătos și și-a regăsit forma. Dar lupta nu e încheiată.

Despre locul 1 s-a vorbit destul de puțin în presa de tenis a ultimelor săptămâni, dar e un subiect care va prinde viteză cu siguranță în cele următoare. După rocada petrecută post-Wimbledon între Nadal și Djokovic nu s-a mai petrecut nimic spectaculos pe acest front: revenirea lui Rafa a fost incertă mult timp, iar US Open, deși ar fi putut, n-a dat peste cap situația la vârf, cu Federer ratând la New York o șansă excelentă de a recupera teren.

Cu toate acestea, cel puțin în teorie, locul 1 la final de an este accesibil pentru oricare dintre primii trei clasați. Și asta chiar dacă, de exemplu, maniera în care Djokovic a câștigat turneul din Beijing nu le dă prea multe motive de optimism celor doi urmăritori ai săi. Pe hârtie se poate face un caz solid pentru fiecare dintre cei trei, atât pro, cât și contra. Deocamdată, un lucru e cert: pentru al 11-lea an consecutiv, jucătorul care încheie sezonul pe primul loc va fi (tot) unul dintre Federer, Nadal sau Djokovic, trio-ul care a dominat autoritar ultimul deceniu.

De ce este importantă această distincție? Pentru că încheierea unui sezon pe locul 1 este recunoscută istoric drept una dintre realizările importante din cariera unui jucător. De-a lungul anilor, doar 16 jucători au ocupat primul loc la trasul liniei. Dintre ei, doar cinci au petrecut fiecare săptămână a respectivului sezon pe primul loc, iar Federer e singurul care a stat pe locul 1 fiecare săptămână a anului, din prima și până în ultima, timp de trei ani calendaristici consecutivi. 

Să vedem cum stau Novak, Roger și Rafa înaintea intrării pe linia dreaptă. 

 

De unde se pleacă în Race, înainte de Mastersul de la Shanghai:

1. Novak Djokovic 8.650 puncte

2. Roger Federer 7.020 puncte

3. Rafael Nadal 6.735 puncte

 

Novak Djokovic

Pro: intră într-un un segment al calendarului pe care l-a stăpânit impresionant anul trecut, când a câștigat tot ce se putea câștiga, încheind sezonul 2013 cu 22 de victorii consecutive. Novak este cel mai bun jucător indoor al momentului dintre cei trei, ceea ce-i conferă un avantaj major față de Rafa și-i dă prima șansă în orice meci direct cu Roger. Nole a spus în câteva ocazii că și-a regăsit motivația în încheierea sezonului pe locul 1, un obiectiv pe care l-a ratat anul trecut. 

Iar evoluția de la Beijing confirmă toate aceste calcule. „După Wimbledon nu eram pregătit să joc la adevăratul meu potențial. Au fost multe evenimente în această vară, atât personal, cât și profesional. Dar acum mi-am regăsit jocul cel mai bun”, a explicat sârbul oscilațiile de formă de pe parcursul verii. 

Și ultimul argument, dar și cel mai concret: Djokovic are un avans de peste 1.600 de puncte în acest moment.

Contra: Novak este foarte imprevizibil în acest an. Amestecă turneele impecabile cu cele ratate; câștigă și pierde exact când de la el se așteaptă contrariul. După titlul de la Wimbledon, Nole a ratat complet hardul și s-a înclinat la US Open în fața lui Nishikori. Un factor foarte important este venirea pe lume a primului său copil. Fericitul eveniment este foarte aproape și, cel puțin până acum, Novak nu pare să se descurce prea grozav cu tenisul atunci când gândul îi fuge acasă. O altă oscilație de formă n-ar trebui să mire în acest context. Sau, mai important, trebuie luată în calcul și posibilitatea ca Novak să trebuiască să lipsească de la un turneu. Are un avans bun, dar nu într-atât de liniștitor încât să îl scutească definitiv de griji.

Șanse: *****

 

Roger Federer


Pro: Continuă să joace bine și foarte bine, continuă să răspundă pozitiv după fiecare înfrângere suferită în meciurile de la care a avut mari așteptări anul acesta. După sezonul slab pe zgură a răspuns cu unul foarte bun pe iarbă. După finala pierdută la Wimbledon a răspuns cu evoluții foarte bune pe hard. A ratat titlurile mari, dar a fost mereu în preajma acestora. De data aceasta, el are de partea lui și indoor-ul, suprafață unde se simte, în mod tradițional, ca peștele în apă. E de așteptat ca elvețianul să-și îmbunătățească rezultatele obținute în aceeași perioadă a anului trecut, când, deși neîncrezător și ieșit din formă, a strâns totuși două semifinale și o finală.

Federer a nominalizat deja ATP World Tour Finals unul dintre cele două mari obiective ale sale pe final de sezon, alături de Cupa Davis. Faptul că joacă și turneul de la Shanghai e o indicație că elvețianul încă se mai gândește și la al treilea obiectiv. Locul 1. Ultima oară a când a fost aproape să închidă un sezon pe primul loc s-a petrecut în 2012. I-ar egala recordul lui Sampras astfel. Va trebui însă să câștige titluri importante ca să ajungă primul la final de an. Calendarul îi oferă destule posibilități: Shanghai, Basel (unde, în absența lui Del Potro, are o ocazie bună să-și recapete coroana), Paris. Are și perspectiva câtorva puncte extra, via Cupa Davis.

Contra. Tocmai asta ar putea să fie problema: Cupa Davis. Finalul de an va fi încărcat pentru Federer, și e de așteptat ca acesta să prioritizeze finala cu Franța, una dintre ultimele șanse de a adăuga în palmares un trofeu care-i lipsește. În funcție de cum vor evolua calculele în ce privește locul 1 la acel moment, e perfect plauzibil ca Federer să renunțe la a mai urmări locul 1 și să renunțe la turneul de la Paris, de exemplu. E genul de decizie pe care Federer ar lua-o, pentru a-și simplifica situația. Făcând astfel, el și-ar salva resursele fizice pentru dubla Turneul Campionilor – Cupa Davis. 

Cu alte cuvinte, orice calcul pentru locul 1 care-l implică pe Federer trebuie să plece de la premisa că însuși Federer ar putea renunța la fugărirea a trei iepuri, în favoarea celor doi ceva mai accesibili. 

Șanse: ***

 

Rafael Nadal

Pro. E odihnit, sănătos, reîncărcat și foarte motivat. Ori de câte ori Nadal a revenit după o pauză, a făcut în așa fel încât tot restul circuitului să-i simtă prezența. Un Nadal flămând și decis să demonstreze ceva, un Nadal care vine din urmă e cel mai periculos animal din ATP. Iar prima apariție, cea de la Beijing, are destule semne încurajatoare, în ciuda eliminării cu Klizan. Ideea unui loc 1 la final de sezon pentru al doilea an la rând trebuie să fie din cale afară de motivantă, mai ales în condițiile în care spaniolul n-a putut juca în sezonul de hard nord-american. Dacă Rafa ar termina 2014 pe primul loc, se va vorbi despre una dintre cele mai impresionante realizări ale sale, într-o listă și așa foarte lungă. Ca acest scenariu să devină realitate, el ar implica și un titlu la Turneul Campionilor, singura mare performanță care-i mai lipsește lui Nadal.

Contra. Istoric vorbind, Nadal a fost cel mai adesea un non-factor în această parte a sezonului. 2013 a fost o excepție fabuloasă de la regulă, dar reținerile generale vizavi de abilitatea lui de a repeta rezultatele de anul trecut sunt perfect normale. A spus la Beijing că nu are așteptări de la el pe acest final de sezon și că va folosi turneele din China ca pe un fel de antrenament oficial, în vederea regăsirii ritmului. Combinația între deficitul de puncte pe care îl are de recuperat și suprafața pe care se joacă finalul de sezon face misiunea lui Rafa cea mai grea dintre toate cele trei. Deși poate că acest detaliu ar trebui trecut atât la „Contra”, cât și la „Pro”. Cursele cu handicap sunt specialitatea lui Rafa.

Șanse: **

 

Numărul 1 la final de sezon în ultimii 20 de ani:

2013 – Rafael Nadal

2012 – Novak Djokovic

2011 – Novak Djokovic

2010 – Rafael Nadal

2009 – Roger Federer

2008 – Rafael Nadal

2007 – Roger Federer

2006 – Roger Federer

2005 – Roger Federer

2004 – Roger Federer

2003 – Andy Roddick

2002 – Lleyton Hewitt

2001 – Lleyton Hewitt

2000 – Gustavo Kuerten

1999 – Andre Agassi

1998 – Pete Sampras

1997 – Pete Sampras

1996 – Pete Sampras

1995 – Pete Sampras

1994 – Pete Sampras

 

Cele mai multe sezoane încheiate pe locul 1

1. Pete Sampras (6)
2. Roger Federer (5), Jimmy Connors (5)
3. John McEnroe (4), Ivan Lendl (4)

Numărul de săptămâni pe primul loc:

1. Roger Federer – 302
2. Pete Sampras – 286
3. Ivan Lendl – 270
4. Jimmy Connors – 268
5. John McEnroe – 170
6. Rafael Nadal – 141
7. Novak Djokovic – 115. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi