Irina cedează la mare luptă cu Mertens, România pierde acasă cu Belgia, va juca baraj pentru menținerea în Grupa Mondială 2

Treizecizero | 12 februarie 2017

Irina Begu a pierdut în trei seturi cu Elise Mertens, 3-6, 7-5, 7-5, iar România cedează în fața Belgiei, după trei meciuri în care a avut oportunități, dar n-a fructificat niciuna.

Încă o partidă dramatică, încă o zi în care ocaziile ratate s-au întors împotriva noastră. Irina Begu a pierdut în trei seturi cu Elise Mertens, 3-6, 7-5, 7-5, iar Belgia câștigă în România.

Echipa noastră se va întoarce pe teren în aprilie, când va încerca să se mențină în Grupa Mondială 2 a Fed Cup, într-un meci de baraj.

Ambele echipe au schimbat pentru meciul al treilea: Irina Begu a luat locul Monicăi Niculescu, iar Elise Mertens a înlocuit-o pe Yanine Wickmayer, epuizată după maratonul de ieri cu Sorana. A treia încrucișare de forțe pe care au apucat s-o vadă spectatorii de la Sala Polivalentă părea să fie de bun augur pentru gazde: Irina și-a dezvoltat frumos jocul ei robust în primul set și a pus destulă presiune în al doilea. Nu destulă, însă, iar Mertens, pusă cu spatele la zid la 4-5 în setul secund, și-a găsit clarviziunea când avea nevoie mai mare de ea, împingând meciul în decisiv.

Irina a depășit șocul (0-2 la începutul decisivului) și a răspuns cu o serie de trei game-uri la rând. Apoi, la 3-2 și 30-0 pe serviciul advers, Begu a ratat cu un drive-volley cu tot terenul la dispoziție. Eroarea a secat-o de puteri, iar Mertens a luat apoi 12 din următoarele 13 puncte, trecând în față, 5-3. Drama nu era însă gata. Irina și-a ținut întâi serviciul, apoi a făcut un break vital, parte datorită unor eforturi uriașe, parte, mulțumită emoțiilor lui Mertens. Încă o dată aveam speranțe. Încă o dată n-am putut concretiza. De la 30-0, Irina și-a cedat iar serviciul, iar Mertens a mai primit o șansă de a servi pentru meci. Ceea ce, într-un final, a și reușit, deși Irina (care a avut iar 30-0 pe serviciul advers) a jucat admirabil primele trei mingi de meci. N-a mai putut-o salva pe a patra, iar meciul a luat sfârșit.

N-a fost deloc un moment fast pentru echipa României, care pierde a treia oară consecutiv acasă. Cu accidentări mai mult sau mai puțin vizibile, cu probleme de formă, fetele au avut, totuși, oportunități. Le-a lipsit și un strop de șansă – adesea seturile și meciurile au fost decise la câteva puncte, puteau fi la fel de bine înclinate în cealaltă direcție – dar le-a lipsit și claritatea alegerilor la punctele importante. Ne întoarcem la barajul pentru menținerea în Grupa Mondială 2. Nu e o dramă, să nu uităm că multe alte echipe importante, cu jucătoare bune, nu au reușit să capitalizeze în Fed Cup. Important e ca fetele să fie sănătoase și să-și regăsească forma, pentru că tot datorită lor vom mai trăi și alte bucurii. Poate chiar și în Fed Cup.

 

Mertens: „La final m-am simțit cel mai bine, nu am fost emoționată”

A treia jucătoare a Belgiei a fost și debutantă la un astfel de nivel: „Da, a fost prima mea apariție în Fed Cup. Am vrut doar să joc, mă bucur că am fost pe teren, în special în deplasare. A fost un meci foarte strâns, iar atmosfera, foarte bună. La început, nu am reușit să controlez mingea, ea controla mai bine, antrenorul mi-a zis doar să-mi fac jocul. După primul set, am început să-mi simt din ce în ce mai bine loviturile. Avem o echipă foarte bună, ne înțelegem bine una pe cealaltă. Dacă te înțelegi reciproc, ai un avantaj.

La final de meci, am luptat și am jucat tenisul meu cel mai bun. La final m-am simțit cel mai bine, nu am fost emoționată. Ultimul punct pe care l-am câștigat a fost foarte bun. Nu mă așteptam să câștig; ea e o jucătoare de Top 30. Mă așteptam să joc cât pot de bine și să vedem ce pot obține cu asta. Dar am dat tot ce-am avut.

Pentru acest sezon, îmi propun să-mi țin nivelul sus. Nu era de așteptat să mă descurc bine în Australia, mă concentrez pe joc, nu pe clasament.

Irina: „Nu a fost să fie punctul ăla, dar cred că am făcut ce trebuia. Nu mai e nimic de făcut acum, dar noi suntem încrezătoare, putem ajunge în fazele finale”

Irina a venit la conferință încă afectată; nu apucase să-și decanteze emoțiile, dar a încercat să analizeze ceea ce s-a întâmplat pe teren: „În primul set am jucat foarte bine și în al doilea am condus, am servit bine, dar ceva s-a schimbat în joc, am devenit pasivă. Simțeam că dau în minge, dar mingile se întorceau.. pur și simplu simțeam că nu mai pot să fac punct. Mi-am făcut treaba cât am putut. Am simțit că s-a schimbat ceva în setul al doilea. Ea a pus mai multe mingi în teren, eu simțeam terenul din ce în ce mai mic. Consider că eu am făcut un pas în spate și am lăsat-o pe ea puțin să joace mai agresiv. Când făceam eu pasul, ea stătea la linie, eu serveam bine și intram în punct. Dar cred că a fost un meci bun. Îmi pare rău, chiar mi-am dorit această victorie. Am intrat cu zero presiune, mi-am dorit enorm să ajut echipa și să câștig acest meci. Îmi pare rău că nu am mai dat o șansă echipei.”

Întrebată de punctul ratat la 3-2 și 30-0 în decisiv, Irina a spus: „Ar fi fost altceva 4-2, dar eu cred că am făcut ce trebuia. Am încercat să fiu mai agresivă, să intru în teren, să iau mingea repede, să o pun sub presiune. Nu a fost să fie punctul ăla. Situația ar fi stat altfel, dar nu mai e nimic de făcut. O să iau lucrurile pozitive, o să încerc să am meciuri mai bune în turneele următoare. Mi-aș fi dorit să pot să întorc și acum, 7-6 în decisiv cum am făcut în alte dăți, dar nu m-a ajutat serviciul. Nu am servit bine în momentele importante. Am avut șanse, dar important e să le și fructifici. Repet, îmi pare rău, sunt dezamăgită și mă doare că nu am putut să ajut.

Despre Ilie Năstase: „Domnul Năstase a fost incredibil. Pentru mine a fost o experiență și sper să mai am ocazia să îl am pe bancă. Doar cuvinte de laudă și chiar mă bucur că am fost pe teren cu dânsul lângă mine. M-a încurajat indiferent de situație și de scor, și sper să rămână alături de noi.”

Irina a fost întrebată și despre decizia de a deschide meciul cu Monica Niculescu în locul ei, în prima zi de simplu. „Nu are rost acum. Așa am decis în echipă. Am calculat, Monica mai jucase de două ori, câștigase în ambele întâlniri (n.a. cu Flipkens). Acum, uitându-ne în spate, poate putem spune că a fost o decizie proastă, dar atunci, ca echipă, ce puteai să faci? Monica câștigase ultimele două întâlniri cu Flipkens și de aceea am luat această decizie.”

România se întoarce la barajul pentru menținerea în Grupa Mondială 2, dar Irina se menține optimistă: „Eu am fost mereu încrezătoare. Am văzut și văd echipa în fazele finale. Suntem cinci jucătoare în Top 100, avem simplu, avem și dublu. Am avut și ghinion puțin cu Cehia, la 2-2, iar cu Germania a fost 4-1, dar scorul a fost un pic cam dur. Acum, 0-3, fiecare meci muncit, luptat. Noi suntem încrezătoare și sperăm să rămânem în această grupă”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi