Irina Begu se oprește în fața Serenei la Roma, rămâne cu câștigul unei săptămâni excelente

Camelia Butuligă | 14 mai 2016

Irina Begu a pierdut cu Serena Williams în două seturi, 6-4, 6-1 în semifinalele de la Roma. Serena – Madison Keys va fi finala de la Roma, una în care Serena va căuta titlul numărul 70 al carierei și primul al anului

Irina Begu și-a văzut oprit parcursul foarte bun de la Roma de către liderul mondial, Serena Williams, 6-4, 6-1. Meciul a fost întârziat în câteva rânduri de ploaie, dar asta n-a împiedicat-o pe româncă să stea bine în joc în primul set, la prima întâlnire cu jucătoarea americană. Irina și-a pierdut însă serviciul la 4-5 și, în pofida unui break făcut chiar în debutul setului secund, al treilea al ei în meci, Irina a cedat inițiativa și ritmul. 

Irina a pierdut ulterior și semifinala la dublu, alături de Monica Niculescu, împotriva jucătoarelor care au dominat această probă în marea parte a ultimului an, Martina Hingis și Sania Mirza, 6-3, 6-4, într-un meci cu un total de 12 break-uri. 

***

Imaginea cu care voi rămâne din acest meci este cea a schimburilor din primul set terminate cu loviturile câștigătoare ale Irinei. E o priveliște aceasta, s-o vezi pe Serena lăsată în urmă de loviturile adversarei. Sper că Irina a rămas și ea cu același sentiment foarte satisfăcător, că poate sta în schimburi cu Serena Willimas și le poate încheia cu winnere.

Primul set mi-a dat senzația că putea fi chiar câștigat, dacă Irina ar fi putut cumva ignora cine era de partea cealaltă parte a fileului. Dar cum poți face asta la prima ta întâlnire cu Serena Williams? Cum poți să nu realizezi că ai trei mingi de break consecutive, sau că lovești cu ea de la egal la egal? Până la urmă, această realizare cred că a contat mai mult chiar decât condițiile de joc dificile și multiplele întrerupri din cauza ploii.

Irina i-a pus multe probleme lui Williams în primul set, lovind mai precis și mai agresiv decât ea, dechizând mai repede terenul pe lateral și reacționând foarte bine la retururile adânci ale Serenei. Tenisul a avut o calitate ridicată, schimburile au fost foarte interesante. Serena a intrat mai greu în meci, dar poate și din cauză că nu se aștepta ca Irina s-o ia așa de repede? La 1-1, Williams s-a trezit că are de apărat trei mingi de break consecutive. A reușit să le apere, și cu ajutorul Irinei, care poate s-a grăbit sau a încercat să facă prea mult când a avut șansa să ia conducerea. În game-ul imediat următor, Williams a făcut break la prima șansă.

De altfel, începând cu 2-1, următoarele patru game-uri au fost doar breakuri, câte două pentru fiecare, strecurate printre două pauze din cauza ploii; de fiecare dată setul a fost reluat fără încălzire, dar calitatea lui nu a avut de suferit. Amândouă au intrat în ultima linie dreaptă umăr la umăr, dar Irina a fost mai expusă pentru că servea a doua. Iar la 5-4, Williams a atacat. În acel game, nivelurile lor s-au modificat ușor în sensuri opuse, iar suma acestor modificări a fost suficient de mare cât să rezulte într-un break la prima șansă pentru Serena. 

În setul doi n-am mai avut întreruperile din cauza ploii care fragmentaseră așa de tare ritmul în primul, iar Williams și-a găsit loviturile și echilibrul între precizie și agresivitate. Lupta nu a mai fost nici pe departe la fel de echilibrată ca în primul set, deși Irina a început promițător, cu un nou break. Serena l-a recuperat imediat, apoi a mai făcut încă două, pentru a încheia meciul cu 6-4, 6-1 într-o oră și jumătate.

După parcursul până în semifinalele de la Roma, Irina va ocupa locul 28 în clasament începând de săptămâna viitoare și locul 26 în Race to Singapore, reușind o recuperare spectaculoasă în clasament după startul dificil de an. De asemenea, va fi printre capii de serie la Roland Garros pentru al doilea an la rând. 

Mai important, dubla Madrid – Roma scoate la iveală o nouă Irina Begu, una capabilă să joace de la egal la egal cu jucătoarele de top, ba chiar să le și învingă (Muguruza, Azarenka), în stare să reziste și să ducă la capăt meciuri epuizante (McHale) sau să câștige confortabil meciuri în care pleacă favorită. Cu un joc bine conturat pentru zgură și o încredere din ce în ce mai mare, Irina este de urmărit la Roland Garros, dar și în restul sezonului, fiind bine poziționată pentru saltul în Top 20 pe care și l-a propus. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi