Irina Begu reușește încă o premieră, o învinge pe Azarenka la Roma, îi oprește seria de 17 victorii consecutive

Camelia Butuligă | 11 mai 2016

Irina Begu continuă forma bună de la Madrid și este deja în turul al treilea la Roma, după ce a reușit să o învingă pe una dintre cele mai în formă jucătoare ale sezonului, Victoria Azarenka, 6-3, 6-2. Palmaresul Azarenkăi în 2016 era de 26 de victorii și o înfrângere înainte de meciul de azi. Irina o va întâlni pe Daria Kasatkina în turul al treilea

Bielorusa, campioană la Indian Wells și Miami, pierduse un singur meci anul acesta și a fost la primul meci după ce la Madrid s-a retras din cauza unor dureri la spate pe care le-a acuzat și azi, în setul al doilea. Irina este la a doua victorie contra unei jucătoare de Top 10 în tot atâtea turnee, după ce a învins-o pe Muguruza la Madrid. Irina, care pierduse doar trei game-uri în primul tur cu Margarita Gasparyan, o va întâlni în turul al treilea pe o altă rusoaică, Daria Kasatkina (0-1 în H2H, înfrângere anul trecut, la Moscova, în trei seturi).

Simona Halep joacă mai târziu contra Dariei Gavrilova.

**

Irina continuă victoriile semnificative, învingând-o pentru prima oară în șase întâlniri pe Victoria Azarenka, în turul doi la Roma. După meci, s-a vehiculat că Azarenka nu este complet refăcută după accidentarea de la spate suferită la Madrid. Conform jurnalistului italian Enrico Maria Riva, ea a petrecut o oră și jumătate la fizioterapie înainte să intre pe teren. 

Cu toate acestea, Vika a părut să se miște destul de bine în primul set; de altfel ea nu a cerut nicio pauză medicală de-a lungul meciului și din limbajul corporal nu a reieșit că ar fi simțit dureri. Senzația mea esta că Azarenka se aștepta la un meci mai ușor, iar când a văzut că Irina nu-i lasă nicio șansă, s-a descurajat și nivelul ei a scăzut.

Cu excepția unui schimb de breakuri chiar la începutul partidei, meciul a curs într-o singură direcție. Vika a mai orchestrat un atac în setul doi la 2-1 pentru Irina, când a mai avut o șansă de break, nefructificată. Irina, de partea ei a avut șase mingi de break, din care patru convertite. Și la restul cifrelor a fost net superioară: opt ași, două duble, 64% primul serviciu, 27 winnere, 15 neforțate, trei puncte din trei urcări la fileu. 6-3, 6-2 într-o oră și un sfert.

Indiferent de cât de incapacitată a fost sau nu Azarenka, Irina a făcut un meci perfect. Este clar că anul acesta ea joacă la un alt nivel. Acest nou nivel se sprijină pe câteva elemente, iar primul și cel mai evident dintre ele este serviciul. Procentajele Irinei sunt foarte bune pe ambele servicii; apoi primul mi se pare mai apăsat și periculos, cu plasamente îndrăznețe. În afară de soliditatea cifrelor, mai este ceva: sub presiune, serviciul rezistă. Unul din semnele jucătorilor de top este că atunci când sunt conduși servesc mai bine, nu mai prost.

Aceste performanțe mai bune pe serviciu nu ar fi posibile fără un calm interior mult upgradat. Irina nu este de felul ei foarte extrovertită pe teren, dar acum este de-a dreptul zen. Se mișcă cu pași măsurați, indiferent dacă a câștigat punctul sau nu, rar dă semne de nervozitate, expresia feței este în general aceeași. Starea ei nu pare a avea oscilații extreme și asta îi permite să mențină un nivel de bază destul de ridicat chiar dacă meciul se lungește (cum a fost cazul destul de des anul acesta). Este liniștea care vine din șirul de meciuri grele pe care le-a scos la liman, din încrederea că poate supraviețui unor situații complicate.

Încă un element pe care l-am observat în meciurile ei recente (inclusiv azi) este eficientizarea și câștigarea schimburilor scurte. Este una dintre armele secrete ale jucătorilor de top – analistul ATP, Craig O'Shannessy atrăgea zilele trecute atenția asupra dominației lui Djokovic asupra adverarilor săi la schimburile sub cinci lovituri câștigate. Aceste schimburi sunt ”fazele fixe” ale tenisului, de obicei pregătite încă de la serviciu. Pentru ele, este nevoie de serviciu sau retur pe care să te poți baza (ambele bifate în cazul Irinei) și apoi de lovituri foarte precise, care să creeze rapid spații libere și să le exploateze. Este nevoie de precizie, de calm și de încredere, însă răsplata câștigării unor astfel de schimburi este uriașă: economisirea energiei și descurajarea adversarului, care simte că nici măcar nu poate pune piciorul în meci. Cred că azi jocul Azarenkăi a suferit mai degrabă de pe urma acestei eficiențe nemiloase a Irinei decât din cauza spatelui. 

Ce urmează acum? Vika nu a fost niciodată printre favoritele mari la titlurile de pe zgură, iar acum, poate chiar mai puțin: cu 10 zile rămase până la Roland Garros și fără să fi jucat prea multe meciuri pe zgură, cea mai dominantă jucătoare a anului nu este într-o poziție de invidiat.

Cât despre Irina, ea se poziționează bine pentru un nou traseu lung. Cum ziceam în preview, moștenește de la Azarenka un culoar cu care se poate lucra. Deocamdată, o primește pe Kasatkina în turul trei, cu care a pierdut în unicul meci direct, toamna trecută, la Moscova. Zilele astea, Irina joacă însă altceva. O nouă victorie ar ajuta-o mult și în tentativa de a intra printre capii de serie la Roland Garros. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi