Irina Begu nu reușește surpriza, cedează cu Sharapova la Tianjin

Radu Marina | 11 octombrie 2017

Pentru Irina urmează turneul de la Moscova, unde a mai avut succes în trecut; de altfel e și ultimul turneu al anului pentru ea. Un sezon destul de fluctuant, cu câteva victorii importante pe zgură, cu un nou titlu WTA câștigat, cel de la București, dar și cu destule înfrângeri surprinzătoare în multe dintre turneele pe hard.

Irina Begu a fost învinsă de Maria Sharapova în primul tur la Tianjin în două seturi (6-4, 6-2), continuând astfel seria de rezultate nefaste din ultima vreme. Cu înfrângerea de azi, totalul ei este de doar 2 victorii în ultimele 6 turnee la care a participat. Desigur că într-o perioadă atât de dificilă, cu puține victorii și cu o lipsă evidentă de încredere, un meci cu Maria Sharapova în primul tur al unui turneu mai mic precum Tianjin nu era de dorit. Iar situația asta nici nu a devenit posibilă decât după ce tabloul a fost refăcut în urma retragerii lui Caroline Garcia. A 9-a pe entry list, Irina a trecut pe culoarul favoritei 1 a tabloului, care urma să joace cu wild-cardul Sharapova.

Totuși, Irina a dat o replică bună în primul set. A început promițător, s-a ținut foarte bine în schimburile mai agresive de pe linia de fund cu Sharapova, nu i-a fost teamă să atace, iar serviciul (mai ales serviciu doi) i-a ușurat munca o parte din meci. Din păcate, a și trădat-o fix când avea cea mai mare nevoie.

Începutul de meci i-a aparținut clar Irinei și poate tocmai ăsta e și motivul pentru care a cedat mai apoi în setul doi. Deși a avut inițiativă și a jucat curajos punctele importante (în game-ul de la 3-3, a returnat excelent pentru a face break-ul), șansele ratate la 4-3 au afectat-o destul de mult. După ce a fost egalată la 4, Irina a părut din ce în ce mai ezitantă, multe dintre loviturile în lungul liniei care îi ieșise perfect în prima parte a meciului au fost ratate complet, iar cu serviciul a devenit foarte nesigură. La 4-5 a cedat setul cu o dublă și un serviciu doi moale, la care Sharapova a răspuns cu un retur câștigător.

Scenariul s-a repetat și în setul doi, când de asemenea și-a cedat serviciul după o dublă greșeală venită la 30-30 și un retur câștigător al rusoaicei venit pe un serviciu doi fără viteză. Condusă cu set și break în setul doi, Irina a lovit ceva mai relaxat, a părut că poate pune din nou probleme rusoaicei, a avut și câteva șanse de rebreak, dar la fiecare astfel de șansă Sharapova fie a răspuns impecabil cu serviciul fie a lovit năprasnic și a închis astfel orice mică fereastră ca Begu să reintre în meci.

A fost tipul de meci la care în ciuda scorului, diferența s-a făcut la cât de mult crede adversara că poate câștiga. Iar aici Irina nu a părut tocmai încrezătoare și asta s-a văzut cel mai bine când a fost la conducere și când a fost condusă. Cât timp a fost la conducere a jucat temător și mult prea prudent, iar când a fost condusă și nu a mai avut ce pierde, brațul a fost mult mai relaxat, a fost agresivă și a încercat să pună cu adevărat probleme.

În partea cealaltă, Sharapova nu a impresionat, dar a luptat, a crezut, a fost acolo și a continuat să joace punct cu punct, indiferent de scor. Cu serviciul a fost foarte vulnerabilă, mai ales cu serviciul doi, unde a reușit să câștige doar 8 puncte în tot meciul, iar per total a alternat momente bune de joc cu erori consecutive care ar fi putut să o coste.

Sharapova o va primi în turul doi pe învingătoarea meciului Magda Linette/Kateryna Bondarenko. Revenirea Sharapovei se construiește greu, cu pași foarte mici și nu tocmai convingători. În cele 6 turnee jucate până acum, ea nu a legat mai mult de 3 victorii, iar cu mici excepții, multe dintre meciuri s-au decis în trei seturi. La toate astea se adaugă și înfrângerea grea de la Beijing suferită în fața Simonei (nu mai pierduse un meci atât de clar de la Wimbledon 2015, când a fost învinsă de Serena Williams). Sharapova are suficientă experiență și răbdare pentru a-și reconstrui clasamentul și a emite din nou pretenții la turnee mari, dar pentru asta va trebui să aștepte sezonul viitor.

Pentru Irina urmează turneul de la Moscova, unde a mai avut succes în trecut; de altfel e și ultimul turneu al anului pentru ea. Un sezon destul de fluctuant, cu câteva victorii importante pe zgură, cu un nou titlu WTA câștigat, cel de la București (începând cu 2014 a reușit ca în fiecare sezon să facă cel puțin o finală sau să câștige un titlu), dar și cu destule înfrângeri surprinzătoare în multe dintre turneele pe hard.

 

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc!
„My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile.

Ia-le din Shop 30-0:

 

My Forehand

 

„Play Hard”

 

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi