Irina Begu închide un meci ba simplu, ba grozav de complicat, avansează în semifinalele turneului de la Seul

Andrei Năstase | 25 septembrie 2015

Irina trece de Johanna Larsson, 6-4, 7-5, și-și dă întâlnire cu belgianca Van Uytvanck în semifinalele turneului sud-coreean. Miza pentru Irina: a cincea finală de simplu a carierei (1-3).

Pentru tenisul românesc, pare să nu treacă nicio săptămână fără (măcar) o performanță bună. Și chiar dacă lucrul acesta se petrece deja cu regularitate, din când în când ni se aduce aminte că rezultatele nu vin din inerție, ci trebuie muncite de fiecare dată. Și niciodată nimic nu vine simplu. Ultimele meciuri ale Irinei Begu dovedesc treaba asta o dată în plus.

După complicațiile de joi, când Irina Begu a ratat trei ocazii de a închide meciul contra Polonei Herkog în tiebreak-ul setului doi, favorita principală a turneului de la Seul se vede și astăzi blocată într-o partidă care părea, la 6-4, 5-1 pentru româncă, încheiată și închisă bine în biroul de statistică.

După un prim set echilibrat, în care Irina și Johanna Larsson au schimbat două break-uri devreme, în game-urile trei și patru, înainte ca Begu să închidă la 6-4, pe serviciul suedezei (locul 62 mondial), Irina părea că fuge cu meciul în setul secund. Ea a început să apese mai tare pe lovituri, s-a distanțat rapid la 3-0, apoi la 5-1, când a și servit pentru meci.

Însă ceva s-a rupt de acolo. Suedeza a deschis umerii, a lovit mai curajos, iar Irina s-a văzut cedând inițiativa (și linia de fund a terenului). Au urmat patru jocuri la rând pentru Larsson și se ajungea la 5-5: un meci simplu se complicase peste măsură. Mai mult, când Irina s-a văzut condusă cu 30-0 pe propriul serviciu, mulți se pregăteau deja pentru setul decisiv. Și totuși.

Patru puncte la rând au readus-o pe Irina în avantaj: 6-5. Inerția negativă era oprită, dar mai rămânea problema închiderii meciului. Câteva greșeli neforțate din terenul Irinei păreau să-i dea suedezei curajul să ceară un tiebreak pentru concluzionarea setului, însă Begu a împins game-ul în prelungiri. O minge de meci avea să apară și să dispară cu rapiditate, salvată cu serviciul, apoi, la a doua egalitate din game, tensiunea partidei creștea și mai mult: Irina nu era gata să primească serviciul, a rămas cu racheta sus, pentru a-și cere timpul necesar, iar Larsson a scăpat atunci – într-o engleză curată, pe care-au înțeles-o și spectatorii – o înjurătură care i-a adus un avertisment. Vădit enervată, suedeza a făcut dublă greșeală, apoi, foarte rapid, o eroare neforțată de pe rever închidea meciul în favoarea Irinei.

În semifinale, Irina Begu a primit-o pe belgianca Van Uytvanck, favorită opt a concursului. Irina a pierdut singura lor întâlnire directă, 1-6, 6-7, pe zgura de la Florianopolis (Brazilia), anul trecut.

Pe partea cealaltă de tabloul, Anna Karolina Schmiedlova, câștigătoarea de la București, a trecut de Mona Barthel, 6-1 în decisiv, și o va întâlni în semifinale pe Aliaksandra Sasnovich, care a învins-o pe Sloane Stephens.

Irina Begu și Johanna Larsson s-au întâlnit și în semifinalele competiției de dublu, unde Begu a făcut pereche cu Raluca Olaru. Larsson, care joacă alături de olandeza Kiki Bertens, și-a luat revanșa: 6-3, 6-1.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi