Irina Begu, după calificarea în optimi: "Obișnuiam să visez să ajung în săptămâna a doua a unui Slam. Sunt aici ca să lupt pentru șansa mea"

Adrian Țoca | 27 mai 2016

Irina era bucuroasă după ce și-a asigurat prezența în a doua optime de Slam a carierei, mai cu seamă că a depășit și dificultățile fizice inerente după meciul cu Vandeweghe. Spune că s-a simțit moale în setul doi, dar s-a resetat la timp ca să preia iar controlul în meciul cu Beck.

La plecarea din sala de conferință, Irina a zâmbit când a aflat că meciul dintre Shelby Rogers și Petra Kvitova tocmai ce intrase în decisiv: “Să mai obosească și ele un pic, că și eu am jucat numai trei seturi”, a glumit ea. Felul în care a reacționat după acel meci de poveste cu Coco Vandeweghe și după oboseala de rigoare face, de fapt, și mai prețioasă victoria de azi. Nu-i deloc de mirare că Irina ne-a spus că efectele unui meci precum acela se simt, de fapt, ceva mai târziu decât am crede la prima privire.

“Să știți că ziua cea mai grea este a doua; nu prima zi, ci a doua, atunci te simți un pic mai moale. Însă asta este, mă bucur că am reușit să trec de acel meci, să mă adaptez, să încerc să scot ce-i mai bun din meciul următor”.

Și a obținut tot ce era de obținut din meciul cu Beck, complicat și din perspectiva unui letdown omenesc după victoria cu Vandeweghe. Căderea a venit doar parțial, în setul al doilea, dar Irina a revenit imediat.

“Primul set am fost acolo la fiecare punct, am încercat să lupt cât mai mult și să-mi fac jocul, dar cred că tenisul cel mai bun al meu a fost jucat abia în setul al treilea. În cel secund am picat un pic fizic și, din păcate, l-am pierdut mult prea ușor, am fost mai moale, n-am mai putut să lupt așa cum mi-aș fi dorit. Dar mă bucur că în al treilea am reușit să fiu mult mai agresivă și să câștig.

Știam în setul al treilea că eu trebuie să fiu cea care conduce jocul. Sincer, setul al doilea l-am pierdut pentru că am fost pasivă. Setul al treilea, faptul că am intrat în teren, am condus, am servit mult mai bine, s-a schimbat jocul în totalitate. Însă știam că ea este o jucătoare periculoasă, se mișcă foarte bine, luptă pentru fiecare punct.”

Într-adevăr, în decisiv, Irina a reușit să facă ajustările necesare și să preia controlul, adăugând veniri la fileu: “Nu iese întotdeauna, însă ăsta e planul A, cu care încerc să pornesc la drum. știam că așa trebuie să joc, ăsta e jocul meu, nu sunt cea care aleargă și pune o sută de mingi înapoi în teren. Jocul e ca eu să conduc, să fiu cât mai agresivă și să păstrez linia.”

Am întrebat-o pe Irina dacă ne confirmă senzația că nu-i displace să întâlnească jucătoare de profilul posibilei adversare din turul al patrulea. Shelby Rogers, cea care a câștigat într-un final (6-0, 6-7, 6-0) și Petra Kvitova sunt jucătoare înalte, masive, de forță, dar care nu pot să o copleșească neapărat pe Irina cu forța lor, așa cum fac cu alte jucătoare.

“Îmi place și sunt obișnuită, pentru că majoritatea jucătoarelor pe tur joacă acum mai mult pe forță, mai plat, nu-mi displace acest joc. Dar indiferent de adversară, încerc să-mi fac treaba; În general nu mă ghidez după o jucătoare. Iar în turul al patrulea, e greu să dai de o jucătoare slabă. Eu voi încerca să-mi fac jocul, să fiu la fel de pozitivă și să lupt pentru fiecare punct. Sunt aici ca să lupt pentru șansa mea”, a răspuns Irina, care se vede acum pentru a doua oară în ceea ce se numește, simbolic, a doua săptămână a unui Grand Slam. “În a doua săptămână sunt cele mai bune jucătoare rămase în turneu și de trei-patru ani visam să ajung în săptămâna a doua, asta era țelul meu, să ajung în săptămâna a doua.”

Despre perspectiva de a upgrada acest personal-best de la Paris? “Să dea Domnul. Eu-mi doresc să mai fac un pas. Sunt fericită că am trecut de acest tur. Vom vedea duminică”, spune Irina, care a mai spus că se bucură pentru fanii români. “E foarte frumos pentru țara noastră, pentru toți românii care ne susțin și sunt acolo necondiționat lângă noi și mă bucur că le putem aduce pe fiecare zi o bucurie și sper să ne susțină în continuare”.

Și un pic de odihnă acum înaintea primei optimi la Roland Garros.  

Shelby: “Să mă bucur un pic întâi!”

Întrebată de meciul ei cu Irina, Shelby Rogers nu era pregătită să se desprindă încă de remarcabila ei victorie cu Petra Kvitova. De înțeles; ca și în cazul Irinei, Rogers este la cel mai bun rezultat la Roland Garros “Pot să mă bucur de acest rezultat un pic? M-am uitat un pic la meciul Irinei în timp ce așteptam să se elibereze terenul. Dar despre strategie poate mai târziu, acum aș vrea să mă bucur de moment”, a spus americanca; Shelby e însoțită de familie la Paris, dar nu și de sora ei, un psiholog. “Ea e cea care mă menține sănătoasă”, a zâmbit Rogers. “Are mult de tras cu mine, dar mă ajută mult”. Despre meciul cu Kvitova: “M-am simțit foarte încrezătoare, deja aveam două victorii bune aici. Am încercat să mă concentrez pe jocul meu și să fac acele lucruri care au funcționat atât de bine în primele două tururi. Sunt un pic fără cuvinte acum, e o bucurie aproape greu de crezut”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi