Irina Begu câștigă cu Misaki Doi, reușește prima semifinală la un Premier 5

Adrian Țoca | 13 mai 2016

Irina Begu a câștigat și al patrulea meci consecutiv la Roma în două seturi, trecând de japoneza Misaki Doi, 6-2, 7-6. La dublu, Florin Mergea și Rohan Bopanna sunt în a doua semifinală din tot atâtea săptămâni.

Rezultat foarte important pentru Irina Begu! Irina este în prima ei semifinală de Premier 5, după ce a învins-o cu 6-2, 7-6 pe japoneza Misaki Doi. Serena Williams va fi adversara Irinei în semifinale; va fi prima întâlnire a Irinei cu liderul mondial. Rezultatul o aduce pe Irina în Top 30 începând de săptămâna viitoare, atât în clasamentul la zi, cât și în Race to Singapore.

***

Roma începe să devină un fel de punct de referință în calendar pentru jucătoarele din România: pentru a treia oară în ultimii patru ani, avem o semifinalistă la unul dintre cele mai prestigioase turnee de zgură din lume. Este rândul Irinei Begu acum să se bucure de efectele a ceea ce a fost o lungă perioadă de muncă, pregătire, perfecționare, încăpățânare și reziliență. 

Pentru că această serie de la Roma, care vine pe urmele celei de la Madrid, care vine pe urmele celei de la Charleston, care vine pe urmele celei de la Miami, nu e deloc întâmplătoare. Tot ce se întâmplă acum în jocul Irinei este rezultatul unui plan, a unei strategii, a unei idei. Am putea să-l numim “programul Begu”, ceva ce a început cu câteva sezoane în urmă, când o Irina demotivată și temătoare renunța, adesea, să mai dea o replică atunci când întâlnea adversitate. E un program în care ea a dus greul, dar în care a beneficiat de o coerență în echipă, cu doi antrenori tineri, cu idei proaspete și cu o înțelegere reală a treburilor din circuit. Irina a adus multe voci competente pe lângă ea și a făcut progrese imense, chiar dacă nu tot timpul spectaculoase, care să sară în ochi. Pașii mărunți și discreți nu au întotdeauna lipici la public, ceea ce a făcut ca traseul Irinei să fie cumva pe sub radar pentru mulți privitori, implicit, neașteptat; dar victoriile au. E ceea ce obține Irina de la o vreme încoace, imediat după ce a reușit să depășească problema la genunchi care a amenințat să-i deraieze sezonul. 

34 la sută din punctele pe care le are acum în clasament, suficiente cât să o readucă în Top 30 de săptămâna viitoare indiferent cum se termină turneul, sunt adunate în aceste ultime câteva săptămâni, în care Irina a câștigat constant. A repetat la Madrid, unde a ajuns în sferturi pentru al doilea an la rând învingând în niște meciuri crunte și foarte solicitante, contra unor adversare cu firmă. La Roma a schimbat macazul, trecând blitz prin primele patru meciuri, în care n-a cedat decât 21 de game-uri, adică un pic sub trei game-uri pe set –  o schimbare răcoritoare și binevenită la seria de meciuri de trei seturi din ultima vreme. 

Tot turneul, Irina a dominat la adăpostul serviciului și al forehandului, dar a mai dominat și pentru că ceva a făcut click în abordarea meciurilor. E vorba de liniștea interioară care îi permite să ia cele mai bune decizii în momentele cheie, dar și în momentele subestimate ca importanță ale unui set sau meci, dar care “ucid” pe nesimțite încrederea și momentumul adversarei. E o liniște construită rezultat cu rezultat, însă nu-i doar atât. E o liniște consolidată de echipa ei, facilitată de educația și de mentalitatea cu care a crescut și susținută de jocul ei de bază. 

Așa se ajunge la situații precum cele din această săptămână, în care victoriile Irinei au părut ușoare, la fel ca și cea de azi, cu Misaki Doi. E ceea ce a spus și comentatorul TennisTV, dar, deși e tentant să trecem și această victorie la capitolul lucruri “luate de sigure”, ea n-a venit de la sine. A fost făcută ușoară pentru că Irina a continuat să aplice cu sfințenie planul de joc și ideile bune din meciurile anterioare, dar a speculat inteligent și avantajele fizice și de matchup contra unei adversare arțăgoase. A lovit hotărât și curat, puternic, dar și cu plasament. A ridicat mingi înalte, pe care Doi le-a pus greu înapoi, și scurt, oferindu-i româncei multe oportunități de a curăța terenul cu puncte simple, în care terenul a părut prea mare pentru Doi. Pentru că atunci când Irina a apucat să intre în teren, punctul era ca și încheiat. S-a bazat iar pe serviciu (6 ași, 61 la sută pe primul) și pe forehand: “pretty clinical” și “somptuous”, sunt doar două dintre descrierile primite de dreapta Irinei de la TennisTV. 

Chiar și așa, e un meci care putea deveni mai complicat și, cine știe, chiar compromis. Irina a făcut mai multe greșeli decât în meciurile precedente (6 duble greșeli, 24 unforced errors) și a suferit destul în setul al doilea, când o combinație de factori i-au făcut viața mai grea. A fost încăpățânarea lui Doi, care a regăsit ceva din jocul cu care le-a depășit săptămâna aceasta pe Cornet, Safarova și Konta (ceea ce echivalează cu un alt argument despre valoarea victoriei Irinei) și a reușit să ia mingea mai devreme și să intre în teren. De altfel, Doi a făcut break-ul și a avut oportunitatea să servească pentru 4-1, dar românca a avut replică rapidă, într-un game din care a rămas pentru highlight-uri acel rever în cross executat într-un unghi aproape absurd.

Apoi au fost condițiile grele de joc: vântul a creat multe probleme la serviciu și în schimburi. Și nu în cele din urmă, apropierea de o performanță importantă. E destul de dificil să nu ai emoții și să nu te gândești, totuși, că ești aproape de o semifinală la Roma, o performanță în premieră pentru o carieră construită cu multă muncă și care-i, foarte probabil, la începutul perioadei ei frumoase.  

În plus, mănunchiul de mingi de break ratate pe final de set doi, trei la rând la 4-4, alta la 5-5, care puteau să aibă efect invers. Doi s-a agățat și a ieșit cu bine din ambele game-uri, forțând-o pe Begu să servească de două ori pentru a rămâne în set. 

Nu-i de mirare că, atunci când a scos cu bine la capăt tiebreak-ul, încheiat cu acel volley superb, Irina a răsuflat ușurată și s-a bucurat cu reținere, nevenindu-i să creadă că e în semifinale și apreciind că a scos la capăt un meci jucat în condiții frustrante. Apropo de tiebreak, Irina a câștigat 8 din ultimele 9 tiebreak-uri; nu-i o întâmplare că jucătoarea cu probleme în trecut în a duce la capăt situații avantajoase închide acum cu o eficiență remarcabilă seturile sau revine de la 0-5, precum mai devreme în an, cu Lisicki. 

“Ești tare mental, ai dovedit asta!”, i-a spus și Adrian Cruciat într-un on court coaching, în care a subliniat și elementul central al acestui progres reușit de Irina: “liniștea interioară e cea mai importantă”. 

Cum n-a mai trebuit să muncească ore în șir la simple, Irina a avut suficiente resurse să ducă la capăt și meciul de dublu alături de Monica Niculescu, cele două depășindu-le pe Babos/Shvedova. Asta pregătește terenul pentru o zi incredibilă, mâine, când Irina va juca semifinală la dublu contra ocupantelor primului loc Hingis/Mirza și semifinală la simplu contra ocupantei primului loc, Serena Williams. 

Este nivelul firesc la care duc rezultatele excelente: ajungi să te înfrunți cu cei mai buni din lume. Serena tocmai s-a răcorit cu Svetlana Kuznetsova, în fața căreia a răzbunat dur eșecul de la Miami, și va fi super motivată să sprinteze spre ceea ce ar putea fi abia primul trofeu al anului. The highs were high and lows were low în cazul Serenei anul acesta, dar rămân la părerea că jocul ei n-a suferit pierderi și că poate fi la numai câteva victorii distanță de a regăsi calea către un sezon dominant. Dar Irina joacă fără să mai aibă nimic de pierdut de aici înainte, e un bonus pentru ea să o întâlnească prima dată pe Serena în semifinale și e un test de pe urma căruia are numai de învățat. Trebuie doar să iasă pe teren și să se bucure de experiență. Și, indiferent ce se va întâmpla mâine pe teren, Roland Garros arată excelent pentru ea. 

Ca să se păstreze trendul ultimelor săptămâni, avem nu două prezențe în semifinale, ci trei la număr, ca și săptămâna trecută, la Madrid. Florin Mergea și Rohan Bopanna își continuă revirimentul arătat la Madrid și-l confirmă cu o nouă victorie solidă: au trecut de Kohlschreiber/Troicki și au semifinale cu Pospisil/Sock, favoriții 8. Cealaltă semifinală e Benneteau/Roger-Vasselin – Bryan/Bryan.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi