Irina Begu câștigă clar cu Timea Bacsinszky, România conduce Elveția cu 2-0

Camelia Butuligă | 21 aprilie 2018

Duminică, Simona Halep va avea ocazia să închidă conturile pentru România în primul meci al zilei, cel cu Timea Bacsinszky. O victorie ar însemna calificarea României în Grupa Mondială a Fed Cup.

Irina Begu a confirmat așteptările puse în ea și a învins-o pe Timea Bacsinszky în al doilea meci al zilei la Cluj, scor 6-4, 6-1. Victoria obținută de Irina consolidează avantajul obținut anterior de Simona Halep și plasează România într-un avantaj confortabil înainte de ziua a doua.

”A fost mult mai greu decât arată scorul”, a declarat pentru Digi Sport la sfârșitul meciului Artemon Apostu-Efremov, antrenorul Irinei. După ce la început Bacsinszky a preluat inițiativa și conducerea cu 2-0, prinzând-o pe Begu pe contrepied si atrăgând-o în dueluri păguboase rever-rever, românca a trebuit să facă ajustări treptate tot setul unu și la începutul celui de-al doilea pentru a putea sprinta spre victorie pe final.

”Cheia meciului a fost că Irina a putut executa planul tactic pe care l-am discutat, neutralizându-i reverul lui Bacsinszky, unul dintre cele mai bune din circuitul feminin”, a continuat Arti. Adrian Cruciat, fost antrenor al Irinei, care a comentat meciul, a remarcat și el diferența de viteză și eficacitate a lui Bacsinszky pe rever versus pe dreapta. De unde la începutul meciului aceasta a câștigat mai toate duelurile în cros pe rever contra Irinei, la sfârșitul meciului jocul ei se dezintegrase total, presărat cu neforțate. Cum a manevrat Irina pentru a ajunge aici: cu dibăcie și sânge rece, folosindu-și jocul variat.

Primul pas a fost serviciul, cu care Irina a făcut multe puncte ușoare și a ieșit din situații complicate. Procentajul ei a fost solid, mai cu seamă cel de puncte câștigate cu serviciul doi: 56% față de doar 26% pentru elvețiancă. Această discrepanță indică nu numai către faptul că Timea a servit mai prost sub presiune, dar și că Irina returnat mai bine, presând când se ivea oportunitatea. Serviciul a fost baza tacticii ofensive a Irinei, la care s-au adăugat reacțiile rapide și eficiente la loviturile spinoase ale elvețiencei: contra scurte la scurte, contra sliceuri la sliceuri, contra loburi la loburi, Irina a avut răspuns la tot arsenalul exasperant al Timeei. Irina Begu are suficientă varietate în joc (în opinia mea, cel mai variat joc dintre jucătoarele românce) pentru a găsi antidotul potrivit la varietatea lui Bacsinszky.

Ultimul și cel mai important ingredient din rețeta victoriei a fost însă curajul cu care Begu a jucat sub presiune, ridicând nivelul de agresivitate când a fost nevoită să apere mingi de break (și nu puține: 6/8). Momentul în care s-a parafat victoria a fost când Irina a ținut cu dinții de primul său game pe serviciu din setul doi, unde a rezistat ofensivei elvețiencei apărând trei mingi de break. De acolo, rezistența lui Bacsinszky s-a fărâmat și nu a mai câștigat niciun game până la sfârșitul meciului.

Dată fiind încărcătura emoțională a ocaziei, făcută și mai grandioasă de atmosfera electrizantă și mizanscena din Sala Polivalentă de la Cluj, luând în considerare și meciul complicat de trei seturi care a precedat-o, victoria eficientă a Irinei este exact de ce avea nevoie echipa României la finalul primei zile: mărirea avantajului la 2-0, confirmarea că Florin Segărceanu a ales corect mizând pe Irina și intrarea în a doua zi cu încredere și mai puține emoții.

https://twitter.com/TreizecizeroFST/status/987692586231091202

Fotografii: SportPictures

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi