Irina Begu: „Ajunsesem să nu mă mai bucur de tenis”. Roland Garros-ul a venit ca o eliberare

Adrian Țoca | 4 iulie 2017

Irina Begu a învins-o pe Naomi Broady în primul tur la Wimbledon și a povestit apoi, pentru 30-0, cum a întors foaia și a lăsat în urmă momentele nereușite din primăvară.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

E bine să o vezi din nou pe Irina Begu câștigând cu ușurință un meci de Grand Slam, dar mai important, e bine să o vezi din nou împăcată cu ea. După tensiunea pe care a trăit-o în special în sezonul de zgură, Irina pare să fi întors acum foaia. Și, după victoria cu Naomi Broady, vorbește cu plăcere despre asta.

„A fost bine, cred că am fost atentă în momentele importante, am returnat bine pentru primul meci. Sunt terenurile un pic mai rapide față de cele de antrenament și trebuie să mă adaptez, dar per total a fost, zic eu, un meci bun. Naomi are un serviciu puternic, cu reverul joacă de foarte multe ori slice, este o jucătoare incomodă și trebuie să fii atentă la fiecare punct. Am fost agresivă, am returnat bine și am pus-o un pic sub presiune atunci când trebuia.”

Irina a jucat săptămâna trecută la Southsea, un ITF de 100k în care a ajuns în finală; din cauza ploii, primele două meciuri s-au jucat hard indoor, ultimele două, pe iarbă. Dar scopul nu era atât titlul, cât meciurile în picioare, care au ajutat-o să-și consolideze încrederea. Poate chiar mai mult a ajutat-o vacanța pe care a luat-o după Roland Garros. “M-am detașat un pic de prima parte a anului. A fost ca un nou început, cu noi obiective. Am un nou membru în echipă și mă simt bine. M-am înscris la Southsea cu gândul de a avea cât mai multe meciuri și asta s-a și întâmplat și mă bucur. Acum mă simt mult mai bine pe teren, sunt mult mai încrezătoare, și am din nou pofta aceea de a lupta și de a munci.”

Noul membru al echipei este Ionuț Gavrilă, cu care lucrează pe pregătirea fizică și spune că simte deja o diferență mare.

Irina explică în ce fel a afectat-o perioada din primăvară. “Ajunsesem să nu mă mai bucur de tenis, să nu mă mai bucur de ceea ce făceam eu. Era tot timpul presiunea constantă pe care mi-o puneam eu singură și pur și simplu, atunci când s-a terminat Roland Garros, am simțit ca o eliberare. Din momentul acela, în capul meu a fost: «ok, fiecare meci, indiferent de adversară, indiferent de suprafață, indiferent de cum e afară, că e vânt, că e soare…. să lupt pentru fiecare punct și să muncesc, pentru că altfel nu ai cum să fii la nivelul ăsta»”.

De aceea, diferența de atitudine între momentul actual și Roland Garros este masivă, spune ea. “Diferență mare pentru că în primul rând mă simt bine cu mine. Înainte nu mă mai simțeam și atunci era așa, o contradicție: eram pe teren, dar nu-mi doream să fiu pe teren. Și acum e total diferit: muncesc foarte bine în afara terenului și la antrenamentele de tenis, și atunci pofta vine mâncând. Acum simt că toate s-au așezat și am timp și luciditate pentru a munci și pentru a sta pe teren“.

Toată experiența spune că a întărit-o și a pus-o în gardă pentru viitor. “Cred că aș ști ce să fac într-o situație similară pe viitor. Dacă va fi cazul să antrenez vreodată, cred că aș ști cum să-i sfătuiesc pe jucători dacă ar trece prin așa ceva. Cred că e important să treci prin anumite faze, cu cât mai multe, cu atât experiența ta crește. Bineînțetes că nu ți le dorești. Un sportiv își dorește ca întotdeauna să aibă numai perioade bune, să câștige turnee, să facă rezultate bune. Dar sunt importante și momentele de genul ăsta.“

*

În noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017, găsiți un material pe larg despre cariera Irinei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi