Ireală surpriză, una dintre cele mai mari din istoria tenisului! Roberta Vinci o învinge pe Serena Williams în semifinalele US Open, îi oprește drumul spre Calendar Slam

Andrei Năstase | 11 septembrie 2015

Roberta Vinci a învins-o pe Serena Williams în semifinalele US Open, 2-6, 6-4, 6-4, oprindu-i acesteia drumul către Calendar Grand Slam. Serena câștigase ultimele patru turnee de Grand Slam, dar noua campioană de la US Open va fi din Italia.

Roberta Vinci. Nimeni, absolut nimeni nu-i dădea nicio șansă contra Serenei Williams. Totul părea făcut pentru ca Serena să câștige US Open și să-și completeze astfel careul de titluri de Grand Slam în 2015, mai ales după eliminarea Simonei Halep. Iar când Serena a luat primul set, totul părea în grafic. Numai că Roberta, o jucătoare veterană, aflată în premieră într-o astfel de situație, a revenit spectaculos și a învins-o pe Serena în trei seturi: 2-6, 6-4, 6-4. 

Este greu să articulezi ceva după ce-ai privit, cu ochii gogonați și sprâncenele ridicate a mirare, una dintre marile surprize din istoria jocului. Dar este imposibil să nu spui ceva.

Trei ore de tenis, atât cât au însumat semifinalele feminine, au fost suficiente pentru a ne aminti că nu există clișee expirate și că tenisul – de fapt sportul, în general – nu trebuie musai descifrat, așa cum rezolvi ecuații matematice. Pentru că riști, cu nasul în statistici, termeni tehnici și citate, să pierzi minunea simplității. În schimb, sportul privit, la fel ca natura observată, cere doar spirit de contemplație și oferă, într-un schimb avantajos, emoții: admirație, iubire, tristețe ori bucurie. Și altele ca ele.

Emoțiile din seara aceasta ploioasă de toamnă sunt amestecate: admirație pentru David, care l-a învins, în ciuda tuturor așteptărilor, pe Goliath; compasiune pentru marea campioană și regret că încercarea ei nu a fost dusă până la capăt; în fine, speranță. Speranță că învinsele vor găsi puterea să fie grațioase în înfrângerea lor, că se vor scutura de praf și se vor ridica rapid la locul lor; nădejde că învingătoarele vor celebra cu măsura omului care își dă seama că tocmai a primit, nu prea se știe de unde, un prelung moment de inspirație.

Și cum altfel să povestim victoria Robertei în fața Serenei?

Sigur, putem căuta răspunsuri în reverul ei slice (mai ales cel în lung de linie, pe forehand-ul Serenei), în urcările curajoase la fileu (25 la număr), în voleurile solide, de jucătoare de dublu, care i-au adus 18 puncte (între care și mingea finală), sau în repertoriul ei variat.

Apoi, găsim explicații în spatele eventualei presiuni pe care a simțit-o Serena. Chiar dacă ea spune, de câteva săptămâni deja, că nu simte o presiune în plus pentru Calendar Slam, noi ne ținem pe poziții: din cauza presiunii, vom spune, Serena s-a mișcat mai greu, a ales mai mereu loviturile greșite și a ratat mai toate momentele importante: șansele de a egala, mai întâi la 4, mai apoi la 5, în setul doi, ocazia de a se desprinde la 3-0 în decisiv, iar la final, cele două mingi de rebreak care ar fi dus-o la 4-4, în loc de 3-5.  

Iar la final, cu ochii pe indiciile din stele,  vom spune că în exact aceeași zi, acum patru ani, Serena pierdea ultimul ei meci la US Open, chiar în finală, 2-6, 3-6 în fața australiencei Sam Stosur. Și că tot în aceeași zi, dar în 1988, Steffi Graf câștiga US Open-ul și, odată cu titlul de la New York, reușea și Calendar Slam-ul. A fost ultima dată în istoria sportului când o sportivă reușea să câștige toate cele patru Mari Șlemuri în același an. Acum, Serena Williams se oprește când nimeni nu credea că mai poate fi oprită. În orice caz, nu de Roberta Vinci.

Italianca nu-i luase Serenei niciun set în cele patru încercări anterioare, se afla la prima semifinală de Mare Șlem, undeva spre apusul carierei. Da, o carieră grozavă la dublu, unde a câștigat toate Șlemurile (alături de Sara Errani), una bună la simplu, unde cel puțin doi-trei ani au găsit-o în interiorul sau în jurul topului 20. Dar chiar și așa, puțini au crezut în șansa Robertei, care, la final de meci, după ce a plâns cu fața ascunsă în palme, avea să spună – „Este un moment incredibil pentru mine. E cel mai frumos moment din viața mea”.

Serena mai avea două stații până la poarta celui mai prestigios club al sportului ei, însă Serena Williams nu înseamnă mai puțin pentru tenis începând de mâine. Dimpotrivă, după o zi care ne-a demonstrat cât de ușor poți să pierzi, cât de repede pornește carul la vale și cât de greu e să-l mai oprești (întreab-o pe Simona, care a pierdut 15 puncte la rând cu Pennetta), cele 33 de victorii legate de Williams la turneele de Mare Șlem sunt cu atât mai valoroase.

În plus, nu există niciun motiv să crezi că Serena nu va reuși să egaleze cele 22 de titluri de Mare Șlem câștigate de Steffi Graf. Este la unul singur distanță, iar anul 2016 îi prezintă alte patru oportunități.

Însă, până atunci, campioana trebuie să se împace cu un sentiment pe care nu-l mai cunoscuse de mai bine de un an: dezamăgirea. Una uriașă. Serena nu a vrut să vorbească despre dezamăgire în scurta ei conferință, unde a răspuns aproape mono-silabic la cele 10-11 întrebări trimise, cu jumătate de gură, de câțiva reporteri mai îndrăzneți.

“Cred că (Vinci) a jucat cel mai bun tenis din viața ei; chiar cred că a jucat nebunește”, a spus Serena, înainte să reia tema presiunii: “V-am spus, nu am simțit nicio presiune suplimentară să câștig aici. Și nu cred că am jucat chiar așa de rău. Da, am făcut ceva mai multe greșeli neforțate decât de obicei, dar cred că ea a jucat într-adevăr foarte bine. Nu a vrut să piardă azi. Întâmplător, nici eu nu am vrut…”

Înainte să părăsească terenul, Vinci, care își rezervase biletul de avion pentru sâmbătă dimineață, și-a cerut scuze în fața poporului american, a spus că-i pare rău pentru Serena, pentru Grand Slam, pentru tot. “Dar astăzi e ziua mea. Sorry, guys…Este fantastic. E ca un vis. Sunt foarte fericită, dar sunt și puțin tristă pentru Serena. E o jucătoare incredibilă, numărul unu, are toate titlurile de Grand Slam. Dar ce mai pot spune? Sunt fericită, nu știu. E greu să explic ce simt, emoțiile de acum. Poate mâine dimineață vă pot spune mai multe, dar acum e pur și simplu fantastic. E un moment magic pentru mine. Muncești așa de mult pentru atâta vreme…Mâine e finala. Acum mă simt bine, am impresia că pot atinge norii”.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi