Intrată pe tabloul de simplu în ultimul moment, Andreea Mitu a pierdut cu Muguruza, dar a câștigat la dublu, alături de Raluca Olaru. Zi nefastă pentru Irina Begu

Treizecizero | 7 august 2016

După două zile de concurs, mai avem trei prezențe în turneele de simplu și de dublu: Monica Niculescu la simplu, perechea Andreea Mitu / Raluca Olaru și dublul masculin Florin Mergea / Horia Tecău.

Pentru români, ziua a început prost la simplu și s-a încheiat dulce-amărui la dublu. După două zile de turneu, mai avem trei prezențe în turneele de simplu și de dublu.

Nu e o țară care să fi pornit mai bine turneul de tenis decât Japonia, iar Irina Begu e ultima victimă a niponilor, care și-au câștigat toate cele șase meciuri jucate în primele două zile la Rio. Din păcate pentru Irina, tranziția de la titlul câștigat la Florianopolis chiar vineri, la primul tur olimpic s-a dovedit brutală, iar ea a fost eliminată de Nao Hibino, 6-4, 3-6, 6-3, în două ore și cinci minute.

E un lucru știut că trecerea rapidă dintr-un turneu în altul după câștigarea primului e foarte dificil de făcut. Atât fizic, pentru că Irina s-a regăsit la al șaselea meci într-o săptămână, cât și mental. Poate dacă ar fi apucat să intre în turneu și să treacă cumva de acest prim tur, Irina ar fi putut deveni periculoasă, pe măsură ce se adapta la terenuri, la ambianță și la ritmul turneului. Contra lui Hibino, Irina n-a reușit să mențină un nivel bun în mod constant, iar începuturile proaste în seturile unu și trei au costat-o până la urmă meciul.

Begu o învinsese pe japoneză chiar săptămâna trecută, la Florianopolis, în drum spre trofeu, dar parcă și acest detaliu a lucrat împotriva ei. Hibino a venit super motivată, a făcut ajustări și a fost mai proaspătă. A început în forță și a profitat de startul lent al adversarei, desprinzându-se la 4-0 în primul set, dar treptat Irina a apucat să răspundă și a egalat. N-a reușit să ducă la capăt comeback-ul, cedând următoarele două game-uri și setul odată cu ele, dar a dus momentul bun în setul secund, pe care l-a dominat, jucând mai aproape de nivelul ei. Deși condusă, Hibino n-a dispărut din joc și a continuat să se agațe de fiecare game, lucru care a ajutat-o să creeze hibe în siguranța Irinei, forțând-o pe aceasta să muncească pentru fiecare hold. S-a simțit efectul în decisiv: au fost suficiente câteva erori și românca s-a văzut iar la două break-uri în urmă, handicap pe care nu l-a mai putut întoarce. Serviciul i-a jucat iar feste Irinei; în primele două game-uri cedate pe serviciu în setul al treilea, ea a făcut câte două duble greșeli (șapte, în tot meciul). Iar pentru fiecare punct superb construit și dus la capăt cu bine, a venit aproape imediat o eroare neforțată care i-a subminat munca.

Puțin înainte ca Irina să intre pe teren, o veste a făcut rapid turul Internetului: retragerea din turneu a Jelenei Jankovic i-a oferit o șansă neașteptată Andreei Mitu de a intra în turneul de simplu. Venită la Rio pentru wildcardul de la dublu, primit alături de Raluca Olaru, Andreea avansase pe lista rezervelor pe măsură ce abandonurile s-au înmulțit, și mai avea nevoie de unul singur ca să prindă tabloul. A intrat atunci când Jankovic s-a retras, cu o problemă la umăr, luându-i locul contra Garbinei Muguruza, chiar pe terenul central, una dintre cele mai mari arene pe care a jucat Andreea, atât la propriu, cât și la figurat.

Din păcate, nu a putut face prea multe contra campioanei de la Roland Garros, afară de câteva puncte bine închegate și de o serie de lovituri năpraznice. După un start excelent, cu opt puncte la rând, Andreea a avut de așteptat opt game-uri ca să puncteze iar pe tabelă. A devenit o idee mai îndrăzneață pe la mijlocul setului al doilea, dar meciul a curs implacabil spre victoria spaniolei, 6-2, 6-2, în 73 de minute. Totuși, e important de spus că a fost primul meci de simplu al Andreei de la București încoace și că întâlnirea a fost pregătită pe fugă, dat fiind că vestea a venit cu puține ore înainte de start.

Ambele fete s-au revanșat frumos când au revenit pe teren, alături de partenerele lor de la dublu. Andreea și Raluca Olaru au câștigat contra unguroaicelor Babos și Jani, într-un meci pe care l-au controlat mai tot timpul, 6-3, 6-4, într-o oră și 31 minute. Fetele au trecut cu bine de un game strâns pe serviciul lor la debutul meciului, apoi s-au distanțat dreptat. Au făcut patru break-uri și, cu mici emoții în setul secund, când adversarele lor au încercat un comeback de ultim moment, au adus a treia victorie a delegației române de tenis la Rio. Următoarele adversare pentru Raluca și Andreea sunt recentele campioane de la Montreal, rusoaicele Makarova și Vesnina, favoritele șapte în acest concurs.

Irina Begu și Monica Niculescu au avut un meci mult mai greu cu favoritele 3, Chan și Chan, din Taipei. Primul set a mers cap la cap, iar româncele au făcut break-ul decisiv la 5-5. Au pierdut manșa a doua, deși au revenit de la 1-4 la 4-4. Trendul s-a menținut și în decisiv, când fetele au venit mereu din urmă. O serie de trei break-uri consecutive a fost oprită de asiatice la 4-2, ele salvând o altă minge de break. Acolo s-a și rupt meciul, iar Irina și Monica au pierdut decisivul cu 6-3 și meciul, după o luptă grea, de două ore și 26 de minute.

În ziua a treia a turneului, Monica Niculescu va juca în turul al doilea la simplu cu Svetlana Kuznetsova, în vreme ce Florin Mergea și Horia Tecău îi întâlnesc pe mexicanii Gonzalez/Reyes-Varela, cu miza fiind un loc în sferturi. Pentru băieți, tabloul oferă și mai multe oportunități acum, după ce francezii Herbert/Mahut, favoriții 1, au căzut și ei victime unei zile pline de surprize de proporții. Dar Florin și Horia au, deocamdată, de trecut de turul al doilea, e tot ce contează deocamdată, într-un turneu cu atâtea rezultate imprevizibile. Apoi vor avea timp să-și facă griji pentru ce va urma, foarte probabil un meci cu brazilienii Melo/Soares.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi