Întâi a fost bine, apoi a fost foarte rău, apoi a fost sublim. Simona se scutură de Stosur, revine de la minge de meci

Treizecizero | 28 martie 2017

A fost 4-6, 7-5, 6-2, iar Simona, care răzbună astfel eliminarea de anul trecut de la Roland Garros, se califică în sferturi la Miami pentru al treilea an la rând. Mai important, își trece în cont o victorie esențială, a cărei importanță o vom observa mai bine după câteva luni. E un punct de cotitură, un succes care îi poate cimenta încrederea. Johanna Konta urmează în sferturile de finală.

Aproape un an întreg, fanii Simonei au susținut că meciul de la Roland Garros dintre Halep și Stosur n-ar fi avut niciodată deznodământul pe care l-a avut dacă nu ar fi jucat un rol dramatic condițiile, plus amânarea cu două zile a reluării meciului. La Miami, pe hard mediu și pe o temperatură mult mai adecvată, era momentul să ne convingem dacă teoria se confirmă sau nu. Iar în prima parte a setului inaugural, așa părea. Simona a reluat lucrurile de unde le lăsase cu Kontaveit, mișcându-se bine, acoperind terenul optim și țintind de câteva ori cu succes reverul lui Sam, ca de test. Era, în teorie, planul de bază pentru azi. Sam a început cu un serviciu foarte solid, dar pe măsură ce returul româncei a început să pună întrebări, australianca a dat mai degrabă cu al doilea. Cu un backhand down the line apariție specială pentru 3-1, Simona a ajuns apoi repede la 4-2 și 30-0, șanse pentru un al doilea break. Jocul curgea în favoarea ei, iar Sam arăta îngrijorată:

Ce s-a întâmplat, sau mai bine zis, de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat mai apoi? În loc de trei mingi de break, Simona a pierdut acel game și, cum i s-a întâmplat ocazional în momente similare, a rămas suspendată cu gândul la acel moment prielnic, de care n-a profitat. A devenit ezitantă, a făcut câteva alegeri discutabile, n-a mai avut plan și direcție. A făcut pasul înapoi și n-a mai lovit cu scop. Aparent de nicăieri, patru game-uri la rând au venit și s-au dus în contul lui Stosur, și setul odată cu ele.

“De la 4-2 ai început să împingi mingea, în loc s-o lovești. Ea-și face rost de prea multe oportunități pe forehand și te împinge în spatele terenului. Lovește mingea, caută viteză. Lovește-o. La orice șansă pe care o capeți, intră în teren și ia-ți șansa. Ok, ai ratat mai devreme două forehanduri, dar prefer astfel de ratări în loc să împingi mingea. Altfel, te descurci bine. Nu te lăsa împinsă înapoi. Meciul e în racheta ta. Poți s-o domini. Fă-o să se miște. Nu-mi pasă dacă mai încerci și pe forehandul ei, dacă așa simți, câtă vreme lovești. Fiecare game la rând. Poți să faci asta”. Mesajul lui Darren dintre seturi a fost limpede, cuprinzător și potrivit.

Dar până să apuce Simona să încerce să-l aplice, era rândul lui Sam să strălucească. Credit ei pentru că în acea perioadă a meciului a intuit deruta adversarei, și-a asumat rolul de agresor și a început să lovească forehandul din greu. Ba chiar să câștige rally-uri lungi, precum acesta, ceea ce i-a alimentat încrederea:

https://twitter.com/WTA/status/846522096389808128

A ajutat-o și că serviciul unu funcționa tot mai bine, permițându-i să-și deschidă terenul și, mai apoi, să o împingă în stânga și-n dreapta pe româncă; în special cel servit în exterior, din terenul de deuce, a fost foarte eficient. Buimacă, Simona a rătăcit câteva game-uri pe teren, nefiindu-i prea clar de unde să înceapă tentativa de comeback. La 3-1, Sam a avut minge de 4-1, iar toate semnalele de alarmă sunau puternic. Simona a smuls break-ul, iar în changeover-ul următor i-a spus lui Darren, chemat parcă special pentru acest mesaj, că se resimte în zona superioară a spatelui. Sfatul lui Darren a fost să pună mai mult în primul serviciu, să fie “strong on the legs” și să pornească absolut fiecare punct pe reverul australiencei. Dar Stosur a continuat să fie agresivă și să domine cu dreapta și a servit iarăși bine pentru 5-2.

Șansa firavă a Simonei la acest moment ținea doar de cât mai era dispusă să creadă și să lupte până la capăt. Perioada de neclaritate fusese depășită, însă Stosur juca deja foarte bine și nu oferea nicio fereastră. Era un singur break diferență, dar Halep nu mai reușise un hold de cinci servicii. Un prim pas era să încerce să-l țină la 2-5. A reușit, relativ ușor, și a obligat-o pe Sam să închidă ea meciul. Efortul de a-și face serviciul pentru 3-5 ar trebui să rămână în memoria Simonei drept o dovadă că merită întotdeauna să faci tot ce ține de tine, chiar dacă nu se va dovedi întotdeauna suficient. Sam, impecabilă în perioada dintre 2-4 în primul set și 5-2 în al doilea, are de asemenea și o tradiție de a găsi dificil închiderea meciurilor.

Într-adevăr, siguranța ei de până atunci s-a transformat într-o ușoară neliniște, iar Simona a profitat, jucând câteva puncte corecte, nu neapărat spectaculoase, ci corecte, fără să dea cadouri. Break-ul a adus speranțe în tabăra română, dar era încă cale lungă și grea. Simona a servit cu serviciul doi mai tot game-ul următor, iar de la 30-0 s-a trezit privind la o minge de meci de salvat. Acela a fost momentul uluitor numărul 1 al serii. Descătușată în fața primejdiei iminente, Simona a pus trei servicii consecutive în teren, pe primele două le-a atacat în lung de linie, la al treilea a obținut eroarea. 5-5 și totul se juca.

A urmat cel mai spectaculos game al serii, momentul uluitor numărul 2. Simona a dat tot ce avea mai bun în acel game, chiar dacă, încă nu atât de match-fit cum și-ar dori, a rămas fără aer între puncte. Un game imens, cu schimburi fabuloase și efort suprem de ambele părți. Simona găsea dintr-o dată lungime în fiecare lovitură, returna fabulos, găsea unghiuri și punea greutate în fiecare minge trimisă ca o minge de foc spre reverul lui Stosur. Care, la rândul ei, se agăța ca de ultima șansă, știind că dacă-și pierde serviciul, intră pe un drum fără întoarcere.

Schimbul de la 5-5, 30-30 a decis, practic, meciul. Iat-o pe Simo îmbrățișând baseline-ul, arestând-o pe Sam pe rever, împingând-o la doi metri în spatele liniei, obligând-o să se limiteze la slice-uri de rever, apoi încheind schimbul cu al ei signature shot, reverul în lung de linie.

https://twitter.com/WTA/status/846533164428288001

Break-ul și holdul de după au consolidat o serie superbă, care avea să fie prelungită și în decisiv, când Simona n-a avut milă și nicio intenție să ridice piciorul. S-a înfruptat din fiecare minge scurtă și a folosit geometria terenului în feluri inaccesibile lui Sam. A variat inteligent, a avut răspuns la orice. A devenit ea cea copleșitoare. Iată:

Cu ce rămânem din această noapte? Nu-i doar „live to fight another day”, e o multiplă reușită pentru Simona. Întâi, e gustul incomparabil al unei victorii în care ai salvat minge de meci, asta îți poate da un boost de încredere mult peste medie. Apoi, satisfacția rezolvării unei probleme foarte grele cu o soluție la fel de grea: înfruntarea problemei, nu fuga de ea. Discutăm mereu despre probleme în tenis, sau în viață, și cum trebuie ele rezolvate. Însă adevărul este că nu-i deloc ușor să le înfrunți ca să le rezolvi. E nevoie de curaj, e nevoie să-ți asumi eventualul eșec și ce decurge din el, e nevoie să te ridici de jos, să-ți sufleci mânecile și să-ți spui că, deși mai simplu, abandonul nu poate fi o soluție. Nu pentru tine. Simplu de zis, totul e simplu de zis, foarte greu de făcut.

Firește, mai e satisfacția unui meci câștigat cu tenisul tău cel mai bun care dovedește tenisul cel mai bun al adversarei. La 5-5, cele două, care veneau din direcții opuse, s-au întâlnit în punctul maxim al fiecăreia și al serii. Și Simona a fost cea care-a răzbit.

Și mai e ceva: ne reamintim că, în tenis, diferența între a fi foarte sus și foarte jos e uneori de două puncte. Sau unul. Și că niciodată nu e prea târziu pentru a mai reveni, după cum întotdeauna e prea devreme pentru verdicte categorice.

Revanșa pentru RG e doar un mic detaliu, relevant doar pentru statistici. Simona e acum intrată în turneu de-a binelea (ziua de pauză bonus e binevenită). Mai important, e intrată în sezon de-a binelea. 2017 poate să înceapă și pentru ea.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi