Înapoi la normal: Simona Halep câștigă primul meci la Roma

Adrian Țoca | 13 mai 2015

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al turneului italian.

Simona Halep a evitat o primă serie de trei înfrângeri consecutive în mai bine de doi ani de zile printr-o victorie confortabilă, 6-3, 6-0 cu Alison Riske, în turul al doilea al turneului Premier de la Roma. În turneul la care și-a început ascensiunea, Simona a controlat meciul în permanență, fără să trebuiască să consume prea multă energie. 

Sistemul din circuitul profesionist e făcut în așa fel încât orice pas greșit capătă foarte ușor proporții uriașe. Toate turneele sunt importante, toate competițiile trebuie onorate, există mereu puncte de apărat și dacă nu e o miză reală în jurul unui meci, ea este creată numaidecât. Mecanismul nu poate să toace în gol, dacă nu faci față, ești înlăturat. Dacă ești din Top 3 și pierzi, de exemplu, două meciuri la rând, deja se folosesc cuvinte mari. „Criză”, în română  sau „Major Setback”, în engleză. Vorbim adesea despre presiune în tenis, probabil că este cuvântul cel mai des întâlnit, dar o bună parte din această presiune este creată artificial, nu are nicio motivație reală și nu face decât să inflameze spiritele gratuit în jurul unui jucător.

Superstarurile din tenis, precum Federer, Nadal, Serena sau Sharapova, au ajuns la nivelul la care sunt acum și pentru că au capacitatea de a respinge tot zgomotul care se formează în jurul lor, rămânând, cel mai adesea, fideli planului și ideilor lor. Metodele sunt diferite – unora le vine natural, cazul lui Federer, alții se ascund în spatele unui zid rece și inexpugnabil, cazul Sharapovei, alții nu se lasă niciodată furați de aburii succesului, cazul lui Rafa. Dar rezultatul e același: ca o aură de energie care-i protejează de răul exteriori și le permite să se concentreze pe joc și pe ce au de făcut pe teren, oferindu-le ceea ce îi separă pe The Greats de campionii obișnuiți: longevitatea la vârf. Excepțiile sunt rarisime și accidentale.

Este următorul pas pe care trebuie să-l facă Simona, iar românca lucrează la asta. Lucrează în paralel cu eforturile de a-și îmbunătăți jocul. A trecut aproape neobservat, dar la 68 de săptămâni consecutive, Simona are a patra cea mai lungă serie activă în Top 10 dintre actualele jucătoare. Unul dintre motivele acestei longevități, pentru că deja se poate folosi acest cuvânt, este și pentru că Simona are abilitatea de a alege esența și de a se ține cât mai departe de zgomot.

Dacă ar fi ascultat ce s-a vorbit despre ea (acum să fim sinceri, tot nu poate să evite cu totul), Simona ar fi intrat în meciul cu Riske probabil convinsă că e pe punctul să-și piardă locul în Top 20. O rară serie de trei înfrângeri consecutive era în față. Evenimentul nu s-a petrecut în ultimii doi ani și va mai avea de așteptat. Simona a expediat-o pe americancă într-o oră, 6-3, 6-0. 

Adversara nu e dintre cele mai relevante, dar o victorie rămâne o victorie și e trecută la catastif, cu toate beneficiile de rigoare: încredere, moral, puncte, bani, cifre, dar mai ales, șansa încă unui meci. În condițiile în care starturile dificile de turnee sunt o problemă recurentă la Simona, excepția de azi a fost binevenită. Iar scorul putea fi și mai drastic, dacă Simona nu-și lua o mică pauză de concentrare la 5-1 în primul set. La a doua șansă, românca a închis însă setul cu un sentiment de ușurare. Restul meciului nu s-a mai uitat în urmă, închizându-l cu 24 de lovituri direct câștigătoare versus 15 erori neforțate, un raport bun, cu 7 puncte din 7 câștigate la fileu și cu un procentaj foarte bun la mingile de break, 5 șanse convertite din 6.

Deplasarea a fost mult mai bună decât în precedentele două meciuri, construcția punctului, îmbunătățită, iar Simona a părut, în fine, mai în elementul ei pe zgură, mai răbdătoare. A suferit pe serviciul doi, singurul capitol care a dat cu minus azi, dar nu într-atât încât să aibă de suferit. Un bun antrenament pentru zilele următoare, dus la capăt cu minim de consum.

În turul al treilea, Simona o va întâlni pe Venus Williams. Cu Venus, Simona a pierdut toate cele trei meciuri directe (cel mai recent la Tokyo, 2013).

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi