Împlinirea celui mai bun sezon al carierei: într-un an grozav pentru ea, Irina Begu își oferă bonus titlul de la Seul!

Treizecizero | 27 septembrie 2015

Irina Begu a câștigat un trofeu la Seul pentru al doilea an consecutiv, după ce anul trecut reușise să câștige turneul de dublu. Al doilea titlu de simplu al carierei o urcă pe locul 26 în clasamentul mondial.

2015 a fost un lung șir al premierelor și al pașilor în teritorii neexplorate pentru Irina. Asta, după ce anul trecut se înhămase la o muncă teribilă; îl începuse în turnee ITF și îl terminase cu o finală la Moscova, într-un turneu Premier. Anul acesta a continuat ascensiunea începută anul trecut și a început să spargă gheața în turneele de Grand Slam și în cele de Premier Mandatory. Discret, dar sigur, Irina a urcat pas cu pas la un nivel pe care nu-l mai atinsese: a jucat de la egal la egal cu jucătoare importante, a urcat pentru prima dată până în turul al patrulea la un Slam (la Australian Open), a ajuns pentru prima dată în turul III la Roland Garros și la Wimbledon, a făcut primul sfert de finală la un Mandatory și a continuat să fie o piesă importantă în echipa de Fed Cup a României. În consecință, a urcat până pe locul 28, de asemenea un personal best.

Dar lipsea un trofeu și ar fi fost păcat ca un astfel de an să nu fie completat și cu un titlu. Revenită la Seul, la un turneu la care a mai avut succes anul trecut în proba de dublu, Irina și-a luat în serios statutul de favorită 1 și a reușit să ne facă o bucurie mare, devenind a doua româncă învingătoare într-un turneu WTA de simplu anul acesta, după ce a învins-o pe Aliaksandra Sasnovich într-o oră și 19 minute, 6-3, 6-1. 

Meciul a început cu trei break-uri consecutive, însă Irina a reușit apoi să-și țină serviciul pentru 3-1. Și chiar dacă bielorusa izbutea două jocuri la rând și egala la trei, superioritatea Irinei începea să fie evidentă. Românca făcea imediat încă un break și, câteva minute mai târziu, închidea primul set: 6-3. 

O manșă echilibrată, în care Irina a câștigat mai mereu punctele importante. Și aceasta avea să fie regula pentru următoarele cinci game-uri, ajunse toate în dreptul Irinei.

Românca a salvat cele două mingi de break pe care Sasnovich le avea în chiar primul game, apoi a făcut break-ul cu prima ocazie, l-a consolidat și a continuat să confiște punctele grele. Când Irina reușea al doilea break din setul doi, pentru 4-0, meciul era încheiat. 

Ținută în gardă de scăpările din jocurile precedente, când situații simple ajungeau să se complice neașteptat, Irina are meritul de a nu fi slăbit ritmul nici pe final, a salvat o minge de break pentru a câștiga al optulea game la rând. Momente mai târziu, Irina ridica mâinile în semn de victorie.

Irina Begu (25 de ani) izbutește astfel al doilea titlu din cariera ei de simplu. Peste precedentul, obținut la Tashkent, în Uzbekistan, se așternuseră deja trei ani. Prea mult, dacă ne gândim la progresele pe care Irina le-a făcut în ultimii ani.
„Cred că secretul a fost să stau calmă și să-mi fac adversara să alerge mai mult și am reușit să fac asta. În plus, am reușit să lovesc adânc și cu plasament bun, am lovit mereu aproape de linii. Și am jucat bine punctele importante. Nu am dominat fiecare game, dar am jucat bine atunci când a contat”, a spus Irina, imediat după meci.
Irina a vorbit și ea despre progresul constant pe care l-a înregistrat în ultimii ani: „Sunt foarte fericită să câștig primul meu titlu în trei ani de zile. E un drum lung și cred că mi-am îmbunătățit mult jocul. Am învățat foarte multe din atâtea meciuri și experiențe și cred că lucrul cel mai important e că am devenit mult mai constantă. Mă simt o jucătoare complet diferită față de acum trei ani”. 
Irina s-a referit și la saltul valoric înregistrat de tenisul românesc și la creșterea spectaculoasă a interesului pe care îl generează acest sport în România: „Cred că e o victorie importantă, pentru că tenisul e pe val la noi în acest moment. Avem atâtea jucătoare în Top 100 și sunt foarte mulți fani acasă care ne susțin foarte mult”.

Drept urmare, Irina va urca pe locul 26, cel mai bun clasament al carierei. Și dacă va putea menține ritmul ridicat și în următoarele două turnee, n-ar fi exclus s-o vedem curând bătând la poarta Top 20 și să confirme previziunile făcute de Adrian Cruciat, unul dintre cei doi antrenori ai ei (alături de Artemon Apostu-Efremov), într-un interviu acordat în urmă cu doi ani pentru Treizecizero: „Cred cu adevărat că poate reveni acolo, în jurul locului 30-40 WTA. Cred că poate chiar şi mai sus, dar nu încă. Mai are nevoie de puţin timp„.

Același vechi interviu ne reamintește câte puțin din secretele unei astfel de ascensiuni precum cea reușită de Irina în ultimii doi ani: 

„Secretul revenirii ei a fost faptul că, fie şi după un meci catastrofal, de nivelul unei junioare ca atitudine pe teren, a doua zi, sau chiar în după-amiaza zilei respective, venea la antrenament extrem de motivată. Trăgea cu dinţii trei ore, fără să se lase dezamăgită. La rece, analiza meciul şi îşi dădea seama că nu făcuse bine. Ca fost jucător, pot spune că e foarte greu să faci acest lucru. Să nu fii dezamăgit după o înfrângere şi să începi imediat, de la viitorul antrenament, să munceşti 100%. Ăsta, după mine, e principalul secret în tenis. Cine reuşeşte să facă acest lucru, inevitabil ajunge în top sau îşi atinge potenţialul.

Munca îţi dă rezultate. Poţi să ai un rezultat mare, după care nu confirmi în antrenament, nu mai eşti la fel de serios, imediat se pierde. Ea, la un moment dat, își pierduse din speranţa că ar putea reveni, însă noi eram 100% convinşi că va reuşi, datorită capacităţii ei de a se mobiliza la antrenamente. Până la urmă, dacă joci bine în antrenament, o vei face şi în meci. Iar progresul ei pe partea mentală a fost constant”.

 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA

nouă titluri – cincisprezece finale

 

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia TECĂU – dublu, WIMBLEDON
IRINA BEGU – simplu, Seul 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku
Simona Halep – simplu, Toronto
Simona Halep – simplu, Cincinnati

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi