Fluxul și refluxul finalei pierdute de Monica Niculescu la Seul. Moni rămâne la cota 2 titluri în carieră

Camelia Butuligă | 25 septembrie 2016

Lara Arruabarrena a învins-o pe Monica Niculescu cu 6-0, 2-6, 6-0 în finala Korea Open.

Oricât de ciudată ar părea evoluția scorului, ea nu a făcut decât să urmeze direcția în care se desfășurau ostilitățile pe teren, fluxul și refuxul schimbărilor de tactică pe care le-au făcut pe rând cele două jucătoare. 

Monica Niculescu trebuie să aibă o răbdare de sfânt. În general, răbdarea este o calitate esențială în tenis, dar cu jocul ei bazat pe combinații de viteze și spinuri, Monica trebuie să aibă o doză zdravănă de stoicism inclusă în pachetul de bază. Primul set, pe care l-a pierdut cu 6-0, nu a avut niciun game pierdut la 0 sau la 15. Primele două game-uri au avut câte trei egalități fiecare. ”Ah, va fi genul ăla de meci”, mi-am spus, în timp ce Niculescu mergea cu pași rari și măsurați să-și ia mingile. Pentru mine era ”genul ăla de meci”, pentru Moni era o zi ca oricare alta, în care trebuia să lupte cu asupra de măsură pentru fiecare punct câștigat.  

Primul set a fost pierdut pentru că planul A nu a funcționat cu Arruabarrena. Slice-ul n-a incomodat-o mai deloc pe spaniolă, care a stat aproape de baseline, a luat mingile mai repede și a făcut pagube cu loviturile în unghiuri închise și scurte. Peste toate astea, serviciul Monicăi nu era suficient de solid: procentajul pe primul era scăzut, iar al doilea era în consecință atacat des.

În setul doi, Niculescu a retras planul A și a scos la înaintare planul B: atacarea fileului. Probabil OCC-ul cu Ciorbagiu a fost un impuls în această direcție (mare păcat că nu s-a auzit nimic din intervențiile lui Călin din acest meci; cea de la jumătatea setului trei a fost deosebit de animată, cu gesturi largi, ridicări de umeri și dat din mâini). Luată pe sus de urcările la fileu ale Monicăi, Arruabarrena a început să șovăie și să adune mai multe neforțate. Pe lângă asta, Monica a reușit să-și ridice nivelul serviciului unu și să atace serviciul doi al spaniolei.

Decisivul a marcat o nouă cotitură și probabil meciul s-a decis în primele două gameuri ale setului. Monica și-a pierdut serviciul în primul game și apoi a luptat mult pentru a și-l recupera, într-un game dificil, cu patru egalități și două mingi de break. Dezamăgirea pierderii acelui al doilea game s-a strecurat în jocul Monicăi, care și-a pierdut acuratețea loviturilor și inspirația urcărilor la fileu. Următoarele patru gameuri au fost destul de rapid câștigate de Arruabarrena, care adaugă un al doilea titlu WTA celui câștigat pe zgură la Bogota acum patru ani.

Cu această finală, Monica Niculescu va urca aproximativ zece locuri în clasament, intrând în top 50. Arruabarrena face un salt mai spectaculos, urcând de pe locul 90 până pe 58. 

Simona vs Irina se întâmplă luni

Al doilea meci al anului între Simona Halep și Irina Begu are loc luni, în turul secund la Wuhan (al treilea meci pe terenul central, în jurul orei 10:30AM în România), după ce Irina a întors un meci greu cu Kulichkova, 4-6, 7-6, 6-2, după o minge de meci salvată în setul secund. Per total, va fi a 5-a întâlnire între Halep și Begu la nivel de profesioniști și a treia în circuitul WTA, precedentele patru fiind câștigate de Simona.

 

***

Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu

Titluri

Simona Halep – București
Simona Halep – Madrid
Simona Halep – Montreal
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Monica Niculescu – Washington (dublu)
Monica Niculescu – New Haven (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)
Irina Begu – Florianopolis

Finale

Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Horia Tecău – Australian Open (dublu mixt)
Simona Halep și Monica Niculescu – Montreal (dublu)
Horia Tecău – Cincinnati (dublu)
Monica Niculescu – Seul

PLUS: Medalia olimpică de argint câștigată de Horia Tecău și Florin Mergea

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi