Florin Mergea câștigă cel mai important turneu al carierei: campion la Hamburg!

Treizecizero | 20 iulie 2014

Florin Mergea câștigă cel mai important turneu al carierei: campion la Hamburg!

Cel mai bun sezon al carierei lui Florin Mergea își continuă povestea. Duminică, Florin a obținut cel mai important titlu al carierei, impunându-se în finala de la Hamburg, alături de partenerul său, croatul Marin Draganja. Cu atât mai remarcabil e că adversarii din finală nu sunt oricine: Alexander Peya și Bruno Soares, favoriții 1 ai turneului, sunt a doua pereche a lumii în acest moment, dar asta nu i-a împiedicat pe Florin și pe Marin să câștige finala, în două seturi, scor 6-4, 7-5.

Mergea și Draganja au început să joace împreună abia cu puțin timp înainte de Roland Garros, la un challenger jucat la Bordeaux, imediat după ce Florin a pus capăt parteneriatului cu Oliver Marach. Startul a fost decent, un sfert de finală, dar apoi surpriza de proporții a venit chiar la Roland Garros, unde cei doi au ajuns, după un parcurs senzațional, până în semifinale, după ce au eliminat pe parcurs perechi redutabile, inclusiv dublul Nestor/Zimonjic.

După RG, Mergea/Draganja au mai făcut o semifinală la Halle și un sfert la Hertogenbosch (învinși chiar de Horia Tecău / Jean Julien Rojer), dar au avut o tragere proastă la Wimbledon și au părăsit turneul din primul tur, învinși de aceiași adversari ca la Paris, Granollers/Lopez.

Revenirea pe zgură a fost cu noroc: întâi un sfert la Stuttgart, săptămâna trecută, și acum, parcursul remarcabil de la Hamburg.  Turneul a început mai greu decât s-a terminat: în primele două tururi, dublul româno-croat a trecut cu foarte mari emoții, câștigând de fiecare dată la limită, 10-8 în decisiv cu Berlocq/Seppi și 12-10 în decisiv cu Verdasco/Marrero. În semifinale, lucrurile au mers mult mai ușor, 6-1, 6-3 cu Murray/Peers. Finala a pus punctul pe i. În primul set, Florin și Marin au făcut break exact când trebuia, la 4-4 și la prima șansă de break. În setul doi, cei doi s-au desprins la 4-2, însă Soares/Peya au recuperat deficitul și au trecut în avantaj, 5-4. Un nou rebreak al perechii româno-croate le-a oferit șansa de a servi pentru meci, ceea ce s-a și întâmplat: victorie în două seturi, în o oră și 19 minute.

Este al treilea titlu al carierei pentru Florin Mergea, care are un procentaj de 100 la 100 în finalele ATP disputate. Succesele anterioare au venit în turnee de 250, alături de Lukas Rosol la Viena (2013) și alături de Oliver Marach la Vina del Mar, anul acesta.

„Abia am intrat pe tablou, am prins un loc în turneu cu noroc. Am bătut pe parcurs niște echipe foarte bune, așa că suntem foarte fericiți cu felul în care am jucat. E o continuare a ceea ce am realizat la Roland Garros. Suntem încântați cu victoria de azi. A fost un meci foarte dificil, a fost și foarte cald”, a spus Florin Mergea, în vreme ce Marin era de-a dreptul bulversat: „Încă nu-mi vine să cred. Să câștigăm primul nostru titlu la un ATP 500… nu știu ce să zic. Adversarii noștri sunt o echipă foarte, foarte puternică. Nu-ți dau puncte gratis, așa că trebuie să-ți câștigi punctele. Am reușit să ne păstrăm concentrați până la final”. 

Trofeul de la Hamburg, unul dintre turneele de tradiție din circuit, chiar dacă a fost retrogradat în urmă cu câțiva ani de la statutul de Masters la cel de 500, îi va propulsa pe cei doi în Top 15 în Race to London, iar lui Florin îi va oferi un nou career high în ierarhia de dublu.

Tot azi, Andreea Mitu a câștigat titlul ITF de la Darmstadt.

Cu triumful lui Florin, bilanțul românesc din 2014 crește la 12 trofee, cărora li se adaugă alte șase finale.

 

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan/Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg

Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS 

Alte rezultate notabile: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi