Federer pune capăt poveștii lui Marcus Willis la Wimbledon, într-un meci creat parcă pentru Internet

Adrian Țoca | 30 iunie 2016

Sorana Cîrstea a pierdut cu Petra Kvitova, în vreme ce Monica Niculescu și Simona Halep au fost amânate pentru mâine. Marius Copil este la egalitate la seturi cu Lucas Pouille

Ziua a treia de la Wimbledon 2016 avea deja coordonate clare încă din seara precedentă: știam că va ploua, iar programul va fi iar dat peste cap, după cum mai știam că orice s-ar întâmpla în meciurile care apucă să înceapă, toată atenția va fi captată de întâlnirea davidogoliathiană între Roger Federer și Marcus Willis. Eveniment care n-a dezamăgit și care s-a petrecut exact cum își dorea sau închipuia cam toată lumea: cei doi au pus cap la cap un spectacol simpatic, meciul a fost câștigat de cine era logic să fie câștigat, iar aplauzele și drăgălășeniile au fost adunate de marea poveste a acestor zile.

“Cred că n-am mai avut atât de puțin suport din partea publicului de la Wimbledon din 1999, când am primit wildcard”, s-a amuzat Federer, care și-a intrat perfect în rol, cedându-i scena la final simpaticului său adversar: când meciul s-a terminat, cel care s-a dus la mijlocul terenului pentru a primi aplauzele și a saluta publicul a fost Willis. Abia atunci l-au ajuns un pic emoțiile pe jucătorul în vârstă de 25 de ani care tocmai ce a devenit dovada că orice vis poate deveni realitate dacă îndeplinești câteva condiții de bază, începând prin a nu renunța la el. Marcus a părut pentru o clipă gâtuit de imensitatea clipei: să joace pe Centre Court la Wimbledon, turneul de tenis numărul 1 din lume, un loc încărcat de istorie, contra celui mai de succes jucător din toate timpurile, în fața unei audiențe care l-a susținut copios. Toate astea, în condițiile în care viața lui de până acum n-a avut câtuși de puțin ceva spectaculos sau ieșit din comun.

p>Afară de emoțiile de la acel standing ovation de final, Marcus s-a achitat grozav de situație. A intrat pe teren ca un erou, cu brațul ridicat și cu pumnul strâns. L-a trollat și i-a făcut un omagiu simultan lui Federer, jucând într-un tricou cu faimoasa emblemă “RF” a elvețianului; a spus ulterior că și-l cumpărase de anul trecut, tot pentru Wimbledon, dar că, evident, n-a apucat să-l folosească („Mă bucur că nu mi l-a luat”, a râs el după meci). După ce primul set i-a trecut rapid prin față, a început să simtă jocul și să dea noi și noi motive de sărbătorit unui public pus pe distracție, mult mai energic decât clasicul public britanic de Centre Court, așa cum se întâmplă de obicei când acoperișul e tras. A sărbătorit mai fiecare punct frumos, iar când a luat primul game, a avut grijă să marcheze momentul. Una peste alta, a urmat sfatul lui Roger, care i-a spus să se bucure din plin de moment. Așa că a zâmbit mult, la fiecare oportunitate, așa cum am zâmbi fiecare dintre noi trezindu-ne, peste noapte, într-o astfel de situație

Firește, meciul a fost precedat de o serie de stats care mai de care mai caraghioase, televiziunile care au produs turneul întrecându-se să-l găsească pe cel mai amuzant. BBC, spre exemplu, a ieșit pe faptul că Marcus era neînvins la Wimbledon, procentajul său de 100 la 100 depășind lejer procentul de 88 la sută meciuri câștigate de Federer la Wimbledon. Apoi, în clasicul umor britanic, BBC a pus marea întrebare: „Are you terrified, Roger Federer?”.

ESPN, la rândul său, a stârnit hohote cu acest stat. Marcus a avut propria-i galerie, The Willbombers, care s-au încălzit toată ziua cu un repertoriu de cântece pregătite special pentru această ocazie, și spre bucuria generală a reușit și faza meciului, un lob pe care-l va povesti nepoților. La final, a semnat autografe cot la cot cu Roger și a mai rămas o secundă, două, în plus după elvețian, parcă să mai inspire o dată aerul de pe Central. Apoi a mers și a dat interviul de după meci pentru BBC, altă situație în care se regăsesc (aproape) întotdeauna învingătorii. Iar la final a stins toată agitația cu o bere rece servită în vestiar alături de antrenorul său, probabil singurul semn dat de el în aceste ultime zile care reamintește de vechile sale apucături. Una peste alta, a fost un meci croit parcă pentru Internet, cu multe lucruri numai bune de Like și Share, cu toate ingredientele necesare să tragă oamenii în fața unui ecran, cu un feel-good story care a aprins imaginația tuturor în aceste zile de început de la Wimbledon și cu un final excelent.

Cei doi s-au complimentat la final. Marcurs i-a mulțumit lui Federer pentru că l-a lăsat să intre primul pe teren. Elvețianul a mai spus, de asemenea, la conferință că înțelege că n-a fost deloc simplu pentru Willis să intre și să facă un meci bun ținând cont de emoțiile firești și de toată agitația din ultimele zile. “Roger a fost un gentleman veritabil, așa cum e mereu. M-am bucurat de fiecare secundă. Cumva mă simt frustrat, pentru că știu că pot juca și mai bine de atât. Dar știu că mai am mult de muncă”.

Federer, la rândul său, a râs mult la conferință și a spus că, deși memoria lui celebră a început să-i mai joace feste și să uite unele meciuri pe care le-a jucat, n-o să-l uite cu siguranță pe acesta. “Suportul pe care l-a primit, punctele pe care le-a jucat… Povestea asta e de aur”.

Spre lauda lui, Marcus pare să vorbească serios cu referire la planurile sale de viitor. Într-o conferință de presă în care discursul său a fost excelent (previzibil, ambele conferințe au fost foarte bune), britanicul a repetat că vrea să muncească în continuare ca să-și găsească locul la un nivel cât mai înalt. Grăitoare a fost ideea lui despre rezultatul final: “Știam că n-am cum să am pretenții să câștig, omul e cu o clasă peste mine, dar tot am fost supărat de rezultat”. E semn bun, semn de competitivitate și ambiție, iar dacă Marcus va ști să folosească acest moment ca pe o platformă pentru viitor, abia atunci povestea lui va deveni extraordinară cu adevărat, pentru că va ieși din zodia unui dans de o vară.

Sorana a dat peste o Petra în zi excelentă

Pentru noi n-a fost o zi la fel de bună; am înregistrat a treia înfrângere din patru meciuri încheiate până acum de românce, Sorana Cîrstea fiind și ea eliminată de la primul meci, la fel ca și Irina Begu sau Patricia Țig. Rezultatul nu e o surpriză, nu e nici un motiv pentru panică sau dezamăgire; la urma urmelor, reputația pe iarbă a Petrei Kvitova depășește cu mult momentul ei mai slab. Rezultatul e un pic descurajant (6-0, 6-4), însă când Petra joacă precum azi, precum în primul set, sunt puține lucruri de făcut, dacă e vreunul. După patru ore de întârziere, Petra a început furibund și a luat primul set în cincisprezece minute, timp în care Sorana a luat doar 4 puncte. După ce a salvat două mingi de break și a stăvilit furtuna în primul game din setul secund, Sori a ținut meciul ceva mai competitiv, dar și-a pierdut iar serviciul la 2-2.

Când a terminat, Petra adunase 7 ași, niciun break point de salvat, 20 de lovituri direct câștigătoare și doar 8 neforțate, într-un meci care a durat prea puțin ca Sorana Cîrstea să apuce să capete vreun ritm: 53 de minute. O revenire dură pe scena turneelor de Grand Slam pentru jucătoarea noastră, ceea ce n-ar trebui să-i scadă din merite pentru turul de forță realizat în ultimele șase luni și care a urcat-o până undeva în zona locului 60 în Race.

Marius Copil, la rândul său, a reușit să stea bine în meciul cu Lucas Pouille, cei doi împărțindu-și seturile; românul are de ce să privească încrezător reluarea de joi, redusă acum la un cel mai bun din trei seturi.

Necazuri cu programul

Situația cu ploaia a creat un dezechilibru destul de neplăcut, dar greu de evitat. În vreme ce Novak Djokovic (care a trecut de Adrian Mannarino în trei seturi, a 30-a victorie consecutivă în Slamuri) și Roger Federer sunt deja în turul al treilea, sunt opt jucătoare care încă n-au apucat să lovească o minge în turneu. Printre ele se numără și Monica Niculescu, încă o dată amânată din cauza ploii. Meciul ei a fost reprogramat pentru mâine: Monica e prima pe Court 15 (și tot acolo are programat și dublul), în vreme ce încheierea meciului lui Marius e programată pe Court 17. La rândul ei, Simona Halep este a doua pe Court 2 cu Francesca Schiavone. Programul zilei pe terenurile exterioare începe la 11:00 (13:00, ora României).

În rest, organizatorii caută să păstreze echilibrul: de exemplu, meciuri precum cel al Serenei sau cel dintre Wawrinka și Del Potro nu au fost programate mâine, cum ar fi trebuit, deoarece potențialii adversari din turul al III-lea sunt în urmă cu meciurile.

Ce-i interesant din ce s-a putut juca și încheia azi

– Dominic Thiem a obținut o victorie foarte importantă în meciul-capcană cu Florian Mayer, campionul de la Halle. Mai mult, austriacul a câștigat în trei seturi, bun rezultat pentru moral într-un meci-deschidere cu potențial de a fi fost unul complicat. Thiem îl va întâlni pe Vesely în turul al doilea.

– Radu Albot a mai reușit un rezultat important pentru cariera lui: jucătorul moldovean a trecut în turul al doilea la Wimbledon, după o victorie în patru seturi cu portughezul Elias. Albot are un meci tare în faza următoare: se va vedea cu australianul Bernard Tomic, care a încheiat cu bine un meci greu, de cinci seturi, cu Fernando Verdasco. Pe toți trei i-am putut urmări recent la București și i-am avut invitați în studio-ul BRD Tennis Insider.

– Foarte bun meciul făcut de Belinda Bencic, care a ieșit de pe Centre Court dansând; are și motive, pentru că victoria ei cu Tsvetana Pironkova (6-2, 6-3), o specialistă pe iarbă și o adversară grea pentru primul tur, e un rezultat excelent, mai ales după necazurile recente ale elvețiencei. Belinda a fost super fericită să audă că va juca pe Centre Court, iar energia căpătată astfel s-a simțit și pe teren, unde a evoluat cap-coadă excelent, cu nerv și concentrată. “Simt că o să fie terenul meu în curând”, a spus ea, în continuare foarte bucuroasă.

– La prima apariție pe Centre Court după finala de acum doi ani, Eugenie Bouchard a învins-o pe Rybarikova; mâine e iar programată acolo, pentru duelul cu britanica Johanna Konta.

– Federer se mai pregătește să atingă un record: a ajuns la un bilanț de 304-50 în turneele de Slam, la doar două victorii distanță de recordul all-time al Martinei Navratilova (306-49).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi