Federer pierde bizar de la trei mingi de meci cu Donskoy; Nole și Delpo reiau rivalitatea

Adrian Țoca | 1 martie 2017

La Dubai, Marius Copil a cedat în turul al doilea, dar se pregătește de un career-high și face un pas către Top 100.

Marius Copil a ratat șansa să-și prelungească parcursul de la Dubai; după un parcurs solid, cu trei victorii, Marius a cedat în fața unui jucător cu un salt valoric însemnat în ultimul an, Lucas Pouille (6-1, 6-4). Copil a jucat tot primul set fără serviciul 1, arma lui de bază, pe care l-a pus doar 20 la sută în teren. Cum pe serviciul n-a câștigat decât 33 la sută în același prim set, șansele lui Marius n-aveau cum să arate prea bine. Înviorat de un passing reușit pe final de set 1, Marius a stat mai bine în al doilea; dar, cu toate că a avut șanse consecutive de rebreak la 2-3, acel serviciu pierdut l-a costat orice șansă de a mai prelungi meciul. Un meci însă bine controlat tactic de Lucas Pouille, care l-a scos ușor din poziții pe Marius și l-a obligat să lovească mult din alergare, unul dintre punctele la care Marius mai are de lucru.  

Chiar și așa, Marius va sălta de săptămâna viitoare în zona locului 110, un new career high, și pleacă de la Dubai cu destule motive să fie mulțumit. Alt român a pierdut azi la Dubai, e vorba de Florin Mergea, care, în echipă temporară cu Viktor Troicki, a cedat primul duel cu vechiul său partener, Rohan Bopanna. Horia Tecău și JJ Rojer joacă joi, tot în sferturi, cu Kohlschreiber/Mayer.

 

Federer pierde prima dată în 2017

Prima variantă a textului începea cu “Marius Copil a ratat șansa unei întâlniri de palmares cu Roger Federer“. Bineînțeles, lucrurile au fost de așa natură încât, într-un final, însuși Federer a ratat sferturile. Dacă există o categorie de meciuri clasice de la Dubai, meciul lui Federer cu rusul Donskoy intră cu siguranță la loc de frunte. Pe final de set doi, părea o altă victorie de rutină a elvețianului la turneul său de casă;  în ciuda unor mici semne neliniștitoare, Federer a ajuns la 5-2 în tiebreak, apoi și-a creat trei mingi de meci. Dar s-a încăpățânat să servească pe forehandul lui Donskoy și lucrurile s-au întors brusc, cu Evgheny, acum pe 116 în lume, smulgând setul sub privirile tulburate ale audienței. 

Federer a trecut iar în față în decisiv, cu un break care iarăși părea suficient; genul de meci pe care l-a câștigat de atâtea ori fără să strălucească. La 5-2 însă, elvețianul s-a stins complet; a părut greoi, stors de puteri, limpede în urma ritmului în care juca Donskoy. Nonșalant, rusul a zis mulțumesc când Federer a servit iar pe forehand când a încercat să închidă meciul la 5-3. Secunde mai târziu, Federer și-a pierdut iar serviciul și tot părea gata. De nicăieri, Roger a părut înviorat când a primit la 6-5 și a jucat mai aproape de ceea ce poate produce. A atacat fileul pe prima minge și a făcut un winner de rever la a doua; Donskoy a dat o mână de ajutor cu restul și aveam tiebreak. Pe val, Federer s-a dus iar la un avantaj care siiigur ar fi trebuit să-i ajungă: 5-1. Numai pentru a-i mai oferi un retur direct câștigător pe forehand rusului; o serie de șase puncte la rând ale lui Donskoy în numai câteva secunde și gata supersurpriza: 3-6, 7-6, 7-6 în două ore pentru jucătorul rus în vârstă de 26 de ani. 

Fără multă pregătire înainte de turneu, nu e inexplicabilă prezența apatică a lui Federer din punct de vedere fizic. Însă, chiar și așa, ridică o sprânceană sau două inabilitatea de a închide meciul când îl avea, practic, pe tavă. Revenirea lui în Top 10 s-ar putea să nu dureze mult, asta dacă Gael Monfils trece în sferturi de Fernando Verdasco. Fanii lui vor fi consolați însă că o astfel de bâlbă s-a petrecut la Dubai, nu la Melbourne.

Cu Stan și Roger ambii eliminați încă din primele două runde, Andy Murray se poziționează bine pentru primul său titlu la Dubai și ceva puncte în plus la avansul față de Djokovic. Andy a trecut fără complicații inutile de Guillermo Garcia-Lopez.

Puneți centurile, Nole – Delpo se întâmplă

Dincolo, în America de Sud, la Acapulco, toate numele importante au câștigat în primul tur. Novak Djokovic a trecut de Martin Klizan în două seturi (6-3, 7-6), cu ceva suișuri și coborâșuri în jocul său; de altfel slovacul a condus cu 4-2 la jumătatea setului. Absent de pe teren de la întâlnirea de Cupa Davis post-AO, Nole a spus că meciul era “exact de ce aveam nevoie în acest moment, ca să mă testez“.  Va avea un alt tip de test în turul al doilea, când îl va reîntâlni pe Juan Martin Del Potro. Cei doi au la activ, firește, porția lor de clasice; cel mai recent s-au văzut anul trecut, tot în America de Sud, dar la turneul olimpic de la Rio, când într-un context oarecum similar (Nole tot cu întrebări în ce-l privește, Delpo, încă proaspăt revenit) argentinianul a produs surpriza. 

Delpo l-a bătut pe Frances Tiafoe în tiebreak-ul decisivului și l-a consolat cu o îmbrățișare lungă și duioasă la fileu. Delpo e însă știut pentru asta: îți rupe spiritul (și corpul, cu acele forehanduri uriașe) pe teren, apoi îți zâmbește cald la fileu. “Delpo e ceea ce am putea numi un big-match player”, a spus circumspect Nole, căruia cu siguranță i-ar folosi victoria. 

Rafa a trecut în siguranță de Mischa Zverev (6-4, 6-3), cu 28 de lovituri direct câștigătoare, și-l va întâlni acum pe italianul Lorenzi.

Lui Nole și lui Rafa li se alătură în turul doi cam toate numele mari de pe tablou. Au trecut și Kyrgios (revenire în trei seturi cu Dudi Sela), dar și Marin Cilic (tot trei seturi cu Dolgopolov). Solidă și victoria lui Domi Thiem, campionul en-titre, care a avut un test greu pentru un prim tur: 7/6, 6/3 cu Gilles Simon. 

Din turneul fetelor de la Acapulco e de notat victoria reușită de Ajla Tomljanovic, absentă un an din circuit, lucru care n-a împiedicat-o să o bată pe Genie Bouchard în două seturi. În căutare de meciuri și succese de moral, Belinda Bencic nu le-a găsit nici la Acapulco, învinsă de Mirjana Lucic Baroni. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi