Elina Svitolina își apără titlul la Dubai, e deja la al doilea trofeu în 2018. Dar ce săptămână pentru Kasatkina

Radu Marina | 24 februarie 2018

Elina Svitolina câștigă finala de la Dubai, după 6-4, 6-0 cu Daria Kasaktina, reușind astfel al doilea titlu al sezonului și al 11-lea al carierei. Svitolina ajunge acum la șapte finale câștigate consecutiv, își apără cu succes titlul la Dubai și se alătură Petrei Kvitova, fiind singurele jucătoare care au câștigat două titluri în acest an.

Seria de șapte finale la rând câștigate de Svitolina nu e deloc de neglijat, dar ce face să dea mai multă greutate acestei statistici e maniera dominantă în care și-a învins adversarele: singurul set pe care l-a pierdut în aceste finale a fost cu Simona Halep, la Roma, iar în ultimele trei finale a cedat doar 11 game-uri.

E drept, în finala de astăzi, la acest scor clar a contribuit și starea fizică a Dariei Kasatkina. Rusoaica a ajuns în finală după victorii la Aga Radwanska, Johanna Konta (cu două mingi de meci salvate), Elena Vesnina, Garbine Muguruza (trei mingi de meci salvate) – adică un total de nouă ore petrecute pe teren (față de doar patru ore ale Svitolinei), plus consumul emoțional implicit, unul mult peste medie. După un asemenea maraton, Elina Svitolina nu e câtuși de puțin cea mai potrivită adversară pe care ți-ai dori să o întâlnești.

Chiar și așa, până la un punct, meciul a fost echilibrat. Game-urile de început au fost strânse și părea că finala se joacă. La 2-2, Svitolina a făcut break-ul, fără să apară neapărat acea senzație că meciul s-a rupt și nu se mai poate face nimic. Kasatkina a început să lege jocul, s-a luptat să-și țină serviciul, a salvat trei mingi de set și a avut o mică fereastră de a face break-ul la 3-5. Nu s-a întâmplat, iar aici intervine meritul Svitolinei.

Dacă e ceva ce iese în evidență la Elina e acea viclenie pozitivă cu care reușește să profite de anumite mici portițe deschise de adversară. Jocul ei e tipul acela de tenis șiret, plin de capcane, pe care nu îl poți sparge decât cu forță brută sau cu multă inteligență și siguranță în joc. Dacă nu ai arme cu care să o ții la distanță, e dificil de învins; știe când să atace, când să aștepte eroarea; ucraineanca a găsit acea măsură potrivită între atac și defensivă.

Kasatkina e o jucătoare inteligentă, creativă, cu mult potențial de viitor, dar încă nu suficient de solidă și sigură pe multe lovituri, iar acest lucru a făcut diferența. După primul set pierdut, antrenorul ei, Philip Dehaes, care a făcut furori în social media cu intervențiile din această săptămână, i-a spus să facă pasul în față și să fie agresivă. Să riște, chiar dacă greșește. Era, de fapt, cam singura carte pe care o mai putea juca în condițiile date. Până la urmă, Kasatkina a riscat, a venit în față, a accelerat pe multe dintre lovituri, dar a și greșit foarte mult, iar meciul i-a scăpat din mână.

Înfrângerea rusoaicei e relativ dură, dar săptămâna reușită de Daria e remarcabilă; va fi răsplătită pentru asta cu intrarea în top 20, pentru prima dată în carieră. Așa cum spunea și antrenorul ei într-un interviu la Sankt Petersburg, Kasatkina e într-un proces și are nevoie de timp pentru a ajunge mai sus de atât. Dehaes, cu care Kasatkina a mai lucrat în perioada junioratului, pare persoana care o poate face pe rusoaică să facă încă un pas mare în cariera ei. Trecerea de la Vladimir Platenik, un tip perfecționist și deseori mult prea critic, la Philip Dehaes, calm și mereu atent la detalii, e una importantă și ar putea fi exact ceea ce are nevoie Kasatkina.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/967444075858112514

https://twitter.com/WTA/status/967477991532974080

 

Schimbare de lider, de luni

Cu titlul de la Dubai, Svitolina se menține pe 4 începând de luni, când se petrece rocada dintre Caroline Wozniacki și Simona Halep, cu românca reluându-și prima poziție.

Top 10 WTA din 26 februarie:

1. Simona HALEP 7.965, 2. Caroline Wozniacki 7.525, 3. Garbine Muguruza 6.175, 4. Elina Svitolina 5.480, 5. Karolina Pliskova 5.080, 6. Jelena Ostapenko 5.000, 7. Caroline Garcia 4.625, 8. Venus Williams 4.277, 9. Petra Kvitova 3.086, 10. Angelique Kerber 3.055

***

Idei din Shop-ul 30-0!

 

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

 

Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi