Diego Schwartzman s-a făcut mare, câștigă cel mai important turneu al carierei. Titluri relevante pentru Frances Tiafoe și Karen Khachanov

Radu Marina | 26 februarie 2018

Săptămână bună pentru Next Gen, cu titluri pentru Tiafoe și Khachanov, în vreme ce Diego Schwartzman s-a impus la Rio. Alison Van Uytvanck se alătură Elinei Svitolina, cele două câștigând titlurile de la Budapesta și Dubai.

Rio

Anul trecut, la US Open, Diego Schwartzman reușea să surprindă pe toată lumea; se califica în premieră în sferturile de finală ale unui Slam, devenind astfel cel mai scund sfertfinalist la USO din 1994. La 1.70 ai săi, Schwartzman este, de asemenea, și cel mai scund jucător din Top 100. Dar asta nu l-a împiedicat să progreseze în clasament și să câștige turnee.

Sezonul 2017 a fost extraordinar pentru argentinian. A intrat în top 30, a reușit primele victorii vs. top 10 și a avansat spre fazele finale ale unor turnee importante. Acum confirmă acest trend ascendent, prin câștigarea celui mai important titlu al carierei, cel de la Rio. L-a obținut după 6-2, 6-3 cu Fernando Verdasco, într-o finală în care jocul ordonat, calculat și de regularitate al argentinianului a făcut diferența în fața unui Verdasco haotic și mult prea agresiv.

Săptămâna trecută, la Buenos Aires, locul unde Schwartzman s-a născut, mama sa, Silvana a povestit, pentru site-ul oficial al ATP, câte ceva despre viața lui Diego. O poveste despre multă muncă, sacrificii și despre cât de important e să ai lângă tine oamenii potriviți. Ea sumarizează foarte bine întreaga carieră și chiar jocul lui Schwartzman: creativitate, dar fără a avea neapărat o spectaculozitate anume.

La 13 ani au început îndoielile pentru ,,El Peque”; doctorii i-au spus că nu va crește mai mult de 1,70, o înălțime considerată nepotrivită pentru tenis.

În primă fază, micul Diego nu a mai vrut să joace tenis. Credea că nu va putea face nimic bine, într-o lume a tenisului dominată de jucători foarte înalți. Totuși, cea care nu s-a îndoit nicio clipă a fost mama lui. Tot ea a fost și cea care l-a dus către tenis, a crezut în permanență în șansele lui și l-a făcut să vadă altfel lucrurile.

„Mi-a spus că nu va face nimic bine în viață dacă medicul avea dreptate. I-am spus că greșește și că înălțimea lui nu ar trebui să-i influențeze visurile. Știam încă din ziua în care s-a născut că va deveni ceva special. Așa că l-am împins să continue și l-am făcut să nu renunțe. Chiar și la o vârstă fragedă, avea un timing incredibil la lovituri. Petrecea ore întregi cu soțul meu pe teren și nu voia să joace cu o rachetă pentru copii, deși nici măcar nu ajungea la fileu. A jucat și fotbal, dar am știut tot timpul că e capabil de lucruri mari în tenis, avea fler. Iar când a început sa bată jucători mai înalți decât el, lucrurile s-au schimbat, pentru că a început să creadă.”

În momentul în care Diego a decis că va rămâne la tenis și va juca la nivel de performanță, au apărut alte probleme. Avea nevoie de bani pentru a călători la turnee, iar familia lui trecea printr-o criză, după ce firma lor de haine și bijuterii a dat faliment prin anii ’90. Au început să vândă brățări din cauciuc, inscripționate cu mesaje inspiraționale în lupta împotriva cancerului și a SIDA. Apoi tatăl lui a avut o altă idee: să confecționeze aceleași brățări din cauciuc, dar cu numele și logo-urile echipelor populare de fotbal. Toți banii au fost investiți în deplasările lui Diego, iar treptat mica afacere s-a extins. Silvana îl însoțea pe Diego la turnee, și în același timp vindea brățări, uneori chiar și jucătorilor.

Așa au reușit să iasă din impas, până când Diego a început să câștige proprii bani din tenis. Acum, micul Diego e mare: e în primii 20 jucători ai lumii și tocmai a câștigat cel mai important titlu al carierei sale.

Marseille

Karen Khachanov a câștigat titlul în fața francezului Lucas Pouille, favorit trei, după 7-5, 3-6, 7-5. E al doilea titlu al carierei pentru rus, după ce în 2016 câștiga la Chengdu, din China. Khachanov încheie astfel o săptămână foarte bună la Marseille; în drumul către finală nu a pierdut niciun set și a reușit, printre altele și primele lui victorii vs. top 20 din acest an (Tomas Berdych, Lucas Pouille). Cu victoria de azi, Khachanov se apropie de revenirea în top 40. Pentru Lucas Pouille e a doua finală la rând pe care o pierde la Marseille, anul trecut fiind învins în două seturi de Jo-Wilfried Tsonga.

Delray Beach

După victoria la Del Potro din turul doi, două meciuri câștigate într-o singură zi (Hyeon Chung, Denis Shapovalov), prima calificare într-o semifinală ATP și, mai apoi, și prima finală, Frances Tiafoe încheie săptămâna de vis cu primul titlu ATP câștigat. Îl învinge pe Peter Gojocwzyk, 6-1, 6-4 și devine cel mai tânăr jucător american care câștigă un titlu ATP, din 2002 încoace (Andy Roddick, Houston).

Budapesta

Dacă Elina Svitolina și-a apărat titlul la Dubai, la Budapesta, Alison Van Uytvanck s-a impus în trei seturi, 6-3, 3-6, 7-5, în fața Dominikăi Cibulkova, câștigând al doilea ei titlu WTA. E o victorie care confirmă cât de bine se simte belgianca în turneele indoor, titlul câștigat anul trecut la Quebec fiind de asemenea turneu indoor (plus turneul de la Taipei din 2013, WTA 125K, tot indoor). De altfel, de la revenirea în circuit (martie 2017) și până în prezent, Van Uytvanck are un record de 18 victorii și doar trei înfrângeri în turneele indoor.

Accidentarea avută de belgiancă la brațul drept – pentru care a și avut nevoie de o operație la finalul anului 2016 -, a deraiat-o serios și nu a putut construi mai nimic pe rezultatul de la Roland Garros din 2015, când a ajuns în premieră în sferturile unui Slam și a urcat pe cel mai bun loc al carierei. Acum însă, odată rezolvate problemele, Van Uytvanck are o revenire frumoasă în circuit: două titluri WTA bifate și revenirea în top 50, de săptămâna viitoare.

În schimb, Dominika Cibulkova nu reușește nici acum să câștige un titlu; slovaca nu a mai câștigat un turneu din 2016, de la Singapore. Acela a fost de fapt și momentul de cotitură al carierei ei, doar că lucrurile nu au luat-o în direcția firească, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în mod normal după un asemenea rezultat. Titlul de la Singapore și intrarea în top 10 i-au adus o presiune pe care nu putut să o gestioneze; a dispărut motivația, au apărut înfrângerile și a scăzut încrederea. Cibulkova nu s-a ferit să vorbească despre asta și a admis în repetate rânduri că succesul avut a afectat-o și nu a mai fost la fel de motivată la antrenamente, ceea ce s-a vazut și în meciurile oficiale.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi