Despre Caroline Garcia și Irina Begu, sau cum o minciună cap-coadă poate face oameni serioși să își piardă cumpătul

Adrian Țoca | 5 aprilie 2016

Nu mai e nimic altceva de analizat sau de discutat. Pentru că NU, NIMIC NU S-A ÎNTÂMPLAT din cele scrise azi. Nimic. Nu există probe în acest sens. WTA a trebuit să facă o anchetă azi; printre altele, WTA a intervievat toate persoanele aflate pe teren, arbitri de linie și copii de mingi, și a studiat înregistrarea video. “După o investigație amănunțită, nu a fost găsită nicio dovadă care să poată susține aceste alegații. Cazul este acum închis”

Faptele. Luni seara, Irina Begu joacă împotriva Carolinei Garcia, în primul tur al turneului de la Charleston, o competiție discretă în calendarul de tenis, pitită între turnee mult mai mari. Ironic, e un meci care inițial nu trebuia să aibă loc. Irina ar fi trebuit să joace cu Alexandra Dulgheru, înainte ca o schimbare de tablou de ultim moment să schimbe programul, aducându-le față în față pe Irina și pe Caroline. Begu a câștigat dramatic în tiebreak-ul decisivului, o victorie importantă pentru ea, raportat la cum a curs acest sezon. Avea să treacă nebăgată în seamă.

La câteva zeci de minute după meci, un utilizator anonim de pe TennisForum – putea fi oricine – postează informația potrivit căreia Caroline Garcia ar fi jignit-o grav în timpul meciului pe jucătoare română. Utilizatorul susține că franțuoaica ar fi fost prinsă pe microfoanele de fond spunând “”je vais réussir à perdre contre cette connasse de gitane tu vas voir””, adică, într-o traducere aproape fidelă, “Să vezi tu cum o să pierd eu în fața acestei țigănci nenorocite”. Postarea nu a fost însoțită de nicio dovadă. Nu a existat niciun filmuleț, nu a existat niciun martor, nu a existat niciun alt utilizator care să susțină același lucru.

Cu toate astea, peste noapte, informația începe să fie preluată. Întâi în comentarii, apoi de un blog portughez de tenis. Nu mai contează că reputația acestuia nu există în context, că site-ul respectiv citează doar sursa TennisForum (atenție: un forum, nu un site), că n-a avut om la fața locului, că nu-l recomandă nimic pentru credibilitate. E unul dintre miile de site-uri cu știri generale de tenis din lume. De acolo ajunge, în dimineața de marți, în presa din România, care atât aștepta. Nu există aproape nicio publicație mainstream care să nu publice știrea cu titlu de certitudine. Nimeni nu verifică nimic. TOATE, absolut toate, scriu aproape același text, preluat incredibil de ușor, fără nicio problemă. Este citată drept sursă postarea originală de pe TennisForum, între timp îndepărtată de administratorii acestui site, considerat cel mai popular forum de tenis din lume. Este prezentată ca un lucru care s-a întâmplat cu certitudine. Nicăieri, în niciun material, nu se pleacă de la prezumția de nevinovăție, nimeni nu-și pune problema că acuzele sunt foarte grave și aproape imposibil de dovedit. Nu există dubii. Dimpotrivă, se fac referiri bogate și suculente la alte cazuri faimoase de limbaj colorat de pe terenurile de tenis, tehnică banală prin care cauți să adaugi greutate la un context pentru care n-ai prea multe informații. Numele lui Nick Kyrgios, a cărui poveste pică în derizoriu raportat la ce i s-a pus azi în cârca franțuzoaicei, e pomenit abitir. Se dau tweet-uri cu #JeSuisBegu. Se fac referiri la istoria recentă și sângeroasă a Franței. La istoria conflictelor pe teme rasiale între francezi și români.

Mai rău. Un site de sport publică link direct către pagina oficială de Facebook a jucătoarei din Franța. Iar rezultatul, bineînțeles, nu întârzie. Mii de români nu refuză invitația aproape directă, deloc subtilă, și o linșează mediatic pe Garcia. Se scriu cuvinte grele pe contul acesteia. Înjurături inovatoare și o răutate fără margine se revarsă. Apar poze trucate cu Garcia. Se ajunge până într-acolo încât se scrie că francezii își merită nenorocirile care li s-au petrecut recent! Pe Twitter, Mircea Geoană, fost candidat și aproape președinte, cere Ambasadei României de la Paris să ia poziție. Se scriu zeci de articole pe site-uri și bloguri, care rașchetează mii de afișări. Escaladarea e incredibilă și se propagă cu o viteză amețitoare. În câteva ore, toată România a aflat că Garcia ar fi făcut-o pe Begu țigancă. Toată lumea are o părere. Toată lumea știe exact ce s-a întâmplat acolo. Pentru că așa li s-a spus.

În continuare, nimeni nu își pune problema că poate, doar poate, evenimentul citat NU S-A ÎNTÂMPLAT NICIODATĂ.

Să ne înțelegem. Nu a fost un meci de pe un teren sau dintr-o competiție obscură, la care să zicem că a existat un martor ocular care ar fi avut avantajul că a putut auzi ce la televizor nu s-ar fi putut auzi. Nu vorbim de un caz în care să existe o înregistrare-dovadă. A fost o confruntare pe terenul central al unei competiții cu vechime, între două jucătoare de Top 50 WTA, cu ștate vechi în circuit, două fete respectate în vestiar. Mai important, un meci produs și transmis în direct pe o sumedenie de canale. Nimeni, inclusiv echipa Treizecizero, nu a putut găsi în înregistrarea partidei, pe care o avem la dispoziție în întregime, momentul în care Garcia ar fi jignit-o pe româncă.

Ok. Dar să zicem că s-ar fi întâmplat. Există o singură discuție aici: presupunând că Garcia ar fi jignit-o pe Begu, e normal ce s-a petrecut azi în România? Suntem mândri de ce-am făcut azi? E corect, profesional vorbind, cum s-a procedat cu aceste articole, cu verificarea informației? E firesc pentru o breaslă care își aplică singură lovitură după lovitură să-și uite una dintre îndatoririle de bază și să instige direct la ură și răzbunare, spre exemplu indicând cititorilor unde pot găsi pagina personală a lui Garcia, ca aceștia să să-și verse furia acolo cu o virulență incredibilă? E ok să facem generalizări, să-i considerăm pe toți francezii o apă și un pământ? Are cineva certitudinea că ar exista vreo nație pe pământ lipsită de propriile uscături? Ne place când ni se întâmplă invers, ni se pare corect să plătim cu toții pentru greșelile unora dintre compatrioții noștri? Și, la trasul liniei, e firesc ca o jucătoare din Franța, care se reprezenta pe sine în acest meci, și nu statul francez, să plătească și să suporte un astfel de oprobiu, doar pentru că NIMENI nu a catadicsit să pună cap la cap două informații și să realizeze că un comentariu anonim de pe un forum nu este o sursă suficientă cât să dea naștere unei povești atât de grave? Ne-ar fi plăcut dacă lucrurile erau invers, iar Irina era cea atacată pe nedrept?

Astea sunt întrebări banale. Retorice. La trasul liniei, a rezultat o zi jenantă pentru toți. Toată lumea a avut de pierdut. Caroline, cel mai mult, din motive evidente. Irina Begu, pentru că a fost trasă fără voia ei într-un scandal monstru (echipa ei, care și-a manifestat rapid neîncrederea că evenimentul s-ar fi putut întâmpla, merită aprecieri pentru cum a încercat să o țină departe pe Irina de acest scandal; antrenorii ei au indicat printre primii că e vorba de un scandal inventat). Tenisul românesc, pentru că primește o imagine “grozavă” fix înainte de Roland Garros, turneu întâmplător în Franța, la Paris. Și, firește, meseria de jurnalist, terfelită încă o dată groaznic de câțiva oameni care dovedesc încă o dată că nu o înțeleg, că nu au competențele necesare pentru a trata sportul, în special tenisul. De când acest sport a devenit mainstream, a fost tratat în toate felurile în România. Azi s-a atins apogeul incompetenței; mănușile nu fac bine nimănui.

In urma numeroaselor telefoane primite si a informatiilor aparute in presa as dori sa clarific cateva lucruri legate de…

Posted by Irina Camelia Begu on Tuesday, 5 April 2016

Da, ar fi multe de discutat. De ce ne simțim mereu așa de atacați când auzim cuvântul țigan, de exemplu. Sunt răni vechi și explicabile. Dar azi n-a fost despre țigani, țigănie și rasism. A fost despre prostie, clară ca lumina zilei.

Sau ni se va mai spune că acestea sunt riscurile acestei epoci, în care redacțiile sunt rupte bucăți, sursele de finanțare dispar una câte una, cititorii nu plătesc pentru conținutul de calitate, iar profesioniștii sunt greu de ținut. Ca atare, trebuie să facem afișări din orice ca să ne menținem la suprafață. Firește că e mai ușor să faci o astfel de știre, îți ia cinci minute și e incomparabilă ca efort necesar și ca rezultate cu un articol amănunțit, care necesită documentare. Ni se va spune că e riscul epocii Social Media, în care orice utilizator poate genera conținut. Ce teorie convenabilă. Și lașă, de asemenea. Nu. Aici nu-i vorba despre ce se scrie pe forumuri. E despre responsabilitatea noastră de a nu urca la rang de știre și de isterie națională o MINCIUNĂ de pe un forum. Nu-i, așadar, despre social media și despre riscurile conținutului generat de utilizatori. E despre jurnalism făcut prost.

Ok, putem înțelege până la un punct click-baitingul. Însă între un titlu care exagerează informația de la interior și o minciună crasă, o invenție absurdă, este drum lung. Și orice se va spune de aici înainte, imaginea Carolinei va rămâne, în mintea unora dintre concetățenii noștri, asociată cu un scandal de care ea nu se face vinovată. Nicio dezmințire nu va putea spăla asta.

 

Nu mai e nimic altceva de analizat sau de discutat. Pentru că NU, NIMIC NU S-A ÎNTÂMPLAT din cele scrise azi. Nimic. Nu există probe în acest sens. WTA a trebuit să facă o anchetă azi, pentru că europarlamentari români au cerut imperios acest lucru, pentru că până și imaginea sa, a WTA-ului, ar fi avut de suferit în cazul unei non-acțiuni. Printre altele, WTA a intervievat toate persoanele aflate pe teren, arbitri de linie și copii de mingi, și a studiat înregistrarea video. “După o investigație amănunțită, nu a fost găsită nicio dovadă care să poată susține aceste alegații. Cazul este acum închis”, se arată într-un comunicat semnat de CEO-ul Steve Simon.

Am pierdut cu toții azi câte ceva. Singurii care au câștigat sunt numărătorii de afișări. Ei au avut o zi perfectă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi