Denis Shapovalov se anunță în tenisul mare, îi amână revenirea pe primul loc lui Nadal într-una dintre surprizele anului!

Radu Marina | 11 august 2017

Sferturile la Montreal: Shapovalov – Mannarino, Zverev – K. Anderson, Haase – Schwartzman, Bautista – Federer. Sferturile la Toronto: Pliskova – Wozniacki, Stephens – Safarova, Svitolina – Muguruza, Simona Halep – C. Garcia.

Rafa Nadal trebuie să mai aștepte ca să revină pe primul loc. Într-un meci simbolic, Denis Shapovalov a devenit cel mai tânăr jucător care bate un tenisman de Top 2 din 2004 încoace. Atunci când un tânăr numit Rafa Nadal îl învingea pe Roger Federer la Miami.

A fost un meci superb, într-o atmosferă fantastică, în care Shapovalov a dovedit nervi de oțel într-o serie de momente cheie pe parcursul celor aproape trei ore de joc. De exemplu, în setul doi, când, după ce a pierdut un avantaj de 4-2, s-a văzut condus cu 0-30 pe serviciul propriu la scorul de 4-4. Sau la începutul setului decisiv, când a salvat trei mingi de break în game-ul al treilea, unul monstru, de 15 minute. Un serviciu mai târziu, Shapovalov a mai salvat alte două break points. S-a ajuns în tiebreak, unde Rafa a făcut primul minibreak-ul, dar din nou canadianul a avut răspuns. A încheiat cu un winner cu forehandul, al 49-lea winner al meciului (!).

Denis a făcut toate astea asumându-și riscuri nebunește, cu inconștiența și curajul specifice vârstei, dar și cu multă inteligență. Shapovalov n-a făcut doar să lovească tare mingea, a jucat loviturile potrivite de multe ori. În plus, s-a apărat adesea fantastic, scoțând mingi aproape imposibile, cu exuberanța pe care o vedeam la Rafa pe timpuri. Iar în vâltoarea punctelor celor mai fierbinți și-a păstrat sângele rece, reușind, la 18 ani, rezultatul carierei: 3-6, 6-4, 7-6 (4) vs Nadal.

Ce va însemna acest upset pentru viitorul lui, în special la turnee în afara Canadei? E de urmărit; deocamdată, după victorii succesive cu Del Potro și Nadal, după mingi de meci salvate în turul 1 cu Dutra Silva, Shapovalov va juca pentru un loc în semifinale cu Adrian Mannarino.

Cât despre Rafa? O înfrângere care doare, mai ales că dacă ar fi câștigat acest meci, ar fi ajuns la un pas de locul 1. El rămâne într-o poziție bună pentru a prelua șefia clasamentului la Cincinnati, dar acolo are șanse și Federer, care poate redeveni lider cu titluri în cele două turnee. Rafa a urcat prima dată pe primul loc tot la Cincy, în 2008.

„Tabloul era favorabil. E un eșec greu, e cel mai greu al anului, dar trebuie să-l accept și să continui să muncesc. „, a spus el, la minute după meci. „Am jucat foarte prost în tiebreak, dar chiar și așa puteam să câștig. Shapovalov e un jucător bun, poate avea o carieră foarte bună, are tot ce-i trebuie.”

https://twitter.com/TennisTV/status/895844686400716800

https://twitter.com/TennisTV/status/895846245775822848

Roger Federer a reușit să iasă dintr-un meci dificil cu David Ferrer, obţinând a 17-a victorie consecutivă în faţa spaniolului. Federer nu a fost în cea mai bună zi, ba poate chiar a produs cel mai slab joc al său din 2017; a părut nervos, nu a simţit deloc mingea, iar Ferrer, care-i departe de anii lui de vârf, a dat o replică neaşteptată în primul set. Elveţianul şi-a pierdut devreme serviciul în primul set, iar de aici Ferrer s-a dus rapid la 4-1 şi mai apoi 5-2, pe fondul unui joc foarte inspirat; a căutat să ia mingea repede, să îl ţină în mişcare pe Federer, iar cu loviturile în cross scurt a făcut o treabă tare bună. Treptat, Federer a încercat să schimbe câte ceva; a jucat mai mult cu reverul slice, a venit la fileu pe aprope fiecare minge şi a făcut de câteva ori serviciu-voleu – toate cu succes. Deşi a reuşit rebreak-ul şi a câştigat 2 game-uri la rând, la 4-5 Ferrer nu a aşteptat greşeala, el a fost cel care a impus ritmul, a fost agresiv şi şi-a câştigat punctele, în special cu reverul în lungul liniei cu care a făcut diferenţa, reuşind să câştige setul. S-a oprit astfel seria de 32 de seturi la rând câștigate de elvețian, care a pierdut cel mai recent cu Haas, la Stuttgart.

În următoarele seturi, Federer a început de fiecare dată cu break după câteva ezitări ale spaniolului (fie o dublă greşeală, fie a ratat complet cu forehand-ul la mingile de break) şi treptat a început să-şi mai regleze loviturile, iar serviciul (care în primul set i-a dat bătăi de cap) a mers din ce în ce mai bine. După pierderea setului doi, Ferrer a luptat să revină şi să stea aproape de elveţian, dar nu a mai putut menţine ritmul din primul set şi a cedat complet în decisiv.

https://twitter.com/TennisTV/status/895768467999162368

Federer îl va întâlni în sferturi pe Roberto Bautista-Agut, care a trecut de Gael Monfils într-un meci maraton, de 3 ore, în care a salvat o minge de meci. Va fi al 7-lea meci între cei doi, iar Bautista-Agut are o misiune destul de dificilă, pentru că în cele 6 meciuri jucate până acum nu a reuşit să câştige nici măcar un set. L-a jucat însă mult mai strâns decât ar fi anticipat cineva în ultimul lor meci, cel de la Miami.

Pe cealaltă parte de tablou, Sascha Zverev a reușit să îl învingă prima dată pe un Nick Kyrgios iar cu probleme fizice şi ajunge la 7 victorii consecutive; asta după ce în meciul cu Gasquet a salvat 3 mingi de meci, una dintre ele fiind un schimb de 49 (!) de lovituri câştigat de german.

https://twitter.com/TennisTV/status/895782447849361409

https://twitter.com/TennisTV/status/895796740175130624

Între timp, Nick a îndeplinit dorința unui fan:

Pe un tablou în care Federer se distinge acum ca favorit cerți, prezențele surprinzătoare în sferturi abundă. Mannarino, Schwartzman sau Haase se numără printre aparițiile care miră.

Tabloul sferturilor: Shapovalov – Mannarino, Zverev – K. Anderson, Haase – Schwartzman, Bautista – Federer.

*

Noul număr 1 mondial Karolina Pliskova a trecut în sferturi la Toronto după ce Naomi Osaka a fost nevoită să se retragă în decisiv, din cauza unei accidentări la abdomen. După un început ratat de meci, Osaka şi-a ridicat constant nivelul, iar în setul doi a pus-o serios în dificultate pe Pliskova reuşind câteva forehand-uri năprasnice si arătând un nivel de joc foarte solid. După câştigarea setului doi, antrenorul ei, David Taylor, a sfătuit-o să nu forţeze. În cazul în care simte din nou dureri atunci când serveşte să se oprească, pentru că lucrurile se pot înrăutăţi. Taylor a gândit în perspectivă; în timpul turneului de la Stuttgart, Naomi a căpătat o accidentare destul de complicată, care a forţat-o să se retragă de la câteva turnee – probabil decizia de azi e mai mult preventivă, mai ales că era deja al patrulea meci al ei la Toronto.

https://twitter.com/WTA/status/895681549441523712

Adversara Simonei din sferturi va fi Caroline Garcia, care a trecut în două seturi de Cici Bellis. De săptămâna viitoare, Garcia va ocupa cel mai bun loc din carieră, intrând în top 20. Începutul de sezon complicat (accidentarea de la spate, problemele de la Fed Cup) a însemnat pentru Garcia o lecţie dură. Ea declara că după acea perioadă a învăţat să se concentreze mai mult asupra ei şi a echipei şi mai puţin asupra altor persoane: “Am încetat să mă gândesc cu cine joc, la tablou sau la ce cred diverse persoane din social media despre mine şi jocul meu. Când sunt pe teren, nu mă gândesc la trecut sau viitor; mă gândesc doar la ce am de făcut în acel moment, fără să îmi fac griji de rezultat sau pentru ce urmează”.

Maturitatea arătată de Garcia s-a simţit în teren: începând cu Roland Garros a reuşit să bifeze o serie de premiere în turneele majore. Întâi a reuşit la Paris primul sfert de finală din carieră la un Slam, apoi a ajuns în a doua săptămână la Wimbledon, iar acum e din nou în sferturi la un turneu Premier 5 după 3 ani.

Caroline Wozniacki a trecut în două seturi clare (6-3, 6-1) de Aga Radwanska, reuşind astfel să se califice în al 11-lea sfert de finală (!) din acest sezon. Un sezon extrem de solid pentru daneză, care ajunge la 44 de victorii şi e la un pas să revină în top 5. În ciuda unui început de meci bun, în care a făcut prima break-ul şi a avut şanse de a se desprinde la 3-1, Radwanska a mai reuşit până la finalul meciului doar 2 game-uri şi a părut fără soluţii. Wozniacki a fost neaşteptat de ofensivă, a profitat din plin de serviciul slab al polonezei şi a atacat ori de câte ori a avut ocazia cu returul (în setul doi, Radwanska a câştigat un singur punct cu serviciul doi şi 4 puncte cu al doilea), iar de pe baseline a fost întotdeauna jucătoarea mai activă şi cu iniţiativă.

În sesiunea de seară, Sloane Stephens a învins-o categoric pe Angie Kerber, într-un meci în care a fost impresionantă de la început şi până la final. În prezent pe locul 934, Stephens continuă revenirea după operaţia la picior cu câteva victorii remarcabile. Semnele de revenire erau încă de la meciul cu Simona Halep de la Washington, acolo unde în primul set nu a jucat deloc rău. Astăzi, cu Kerber, americanca a început foarte tare; agresivă, lovituri curate şi atentă la fiecare punct. În primul set Stephens a avut doar 2 (!) erori neforţate şi au fost momente de joc în care a reuşit winnere din aproape orice poziţie, copleşind-o pe nemaţoaică. Nici în setul doi lucrurile nu au stat prea diferit; americanca a făcut repede break-ul şi a continuat să domine de pe linia de fund. Și defensiva a fost extraordinară la Stephens pe tot parcursul meciului, iar punctul de la mingea de meci demonstrează asta; Stephens a fost plimbată pe tot terenul, s-a agăţat de orice minge şi a avut de fiecare dată răspunsul potrivit in raliuri.

Pentru un loc în semifinale, Stephens va juca cu Lucie Safarova, care a învins-o pe Ekaterina Makarova, oprindu-i rusoaicei seria de 7 victorii consecutive.

Elina Svitolina merge şi ea în sferturi după o victorie clară la Venus Williams. A fost un meci în care Venus nu s-a regăsit în niciun moment. În primul set, până la 0-5 nu a putut lega nimic, după 2-3 schimburi apărea eroarea, dublele greşeli au fost iar acolo, iar când eşti într-o astfel de zi în care nu îţi iese nimic, Svitolina nu-i tocmai cel mai de dorit adversar. Pentru Svitolina e prima dată când reuşeşte sferturi în Canada. O va întâlni pe Garbine Muguruza, care a făcut un prim set perfect și s-a regrupat în decisiv după ce l-a pierdut pe al doilea cu Barty.

Sferturile fetelor se conturează frumos și promițător: Pliskova – Wozniacki, Stephens – Safarova, Svitolina – Muguruza, Simona Halep – C. Garcia.

**

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „De ce înjurăm pe teren”, textul Cameliei Butuligă – un ghid (aproape) științi c de utilizare a sudălmilor în tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi