Del Potro îl elimină pe Djokovic în primul tur la Rio cu un joc excepțional. Trei capi de serie numărul 1 în turneul olimpic au fost învinși în aceeași zi!

Adrian Țoca | 8 august 2016

Visul lui Djokovic de a câștiga și aurul olimpic după ce a luat toate cele patru Slamuri la rând s-a încheiat în lacrimi. Ca și la Londra 2012, a pierdut cu Juan Martin Del Potro.

Există tenisul de circuit, cel de zi cu zi. Există tenisul de Slamuri. Există tenisul din Cupa Davis și Fed Cup – scria cineva pe Twitter. Fiecare dintre acestea, cu particularitățile lui. Și mai există tenisul olimpic, acest animal diferit, pe care nimeni nu știe cum să-l apuce, pentru că de un imprevizibil rar întâlnit. Dovadă această zi a doua de la Rio și ale ei surprize: trei capi de serie numărul 1 au fost eliminați azi în primul tur al probelor lor. Novak Djokovic, de pe tabloul masculin, Serena și Venus, la dublu feminin, plus Herbert și Mahut, la dublu masculin. Dacă nu includem mixtul în această discuție, înseamnă că doar Serena Williams este încă în cursă dintre favoriții inițiali.

Șocurile sunt, într-adevăr, imense. Del Potro este un jucător extraordinar, dar puține lucruri îl recomandau la acest moment contra lui Novak Djokovic. Surorile Williams câștigaseră împreună trei medalii de aur la dublu, la JO, iar până azi nu pierduseră niciun meci împreună în turneele olimpice. Iar Herbert și Mahut au avut un sezon excelent, cu șase titluri, printre care și cel de la Wimbledon.

Peste toate, momentul dumnezeiesc al lui Delpo, într-un meci căruia i-a fost lipit cu repeziciune calificativul de “clasic”. După trei ani de chinuri, l-am regăsit cu toții pe jucătorul care dădea impresia că, în ziua lui bună, poate să le ia racheta din mână tuturor celor din Big Four. Juan Martin a fost la un nivel incredibil contra jucătorului care a dominat tenisul în ultimele sezoane: 41 de lovituri direct câștigătoare, unele dintre ele de o ferocitate incredibilă. Forehandul argentinianului ar fi putut sparge pietre azi, dar reverul a făcut și el progrese remarcabile față de cele mai recente apariții ale sale și este, poate, surpriza plăcută a zilei. Și peste toate, claritatea din joc și puterea mentală cu care a ținut la distanță un posibil comeback al lui Novak. Sârbul nu a fost, la rându-i, deloc rău, dar n-a fost lăsat să intre în joc și a trebuit, mai tot meciul, să-și caute loc în care să se ascundă de bombele trimise de argentinian. N-a avut nicio oportunitate de break și a jucat atât cât a fost lăsat. La patru ani de când fusese învins de acesta în meciul pentru bronz de la Londra, Djokovic pierde iar la Jocurile Olimpice contra lui Juan Martin (7-6, 7-6).

Finalul a fost emoționant pentru amândoi. O lungă îmbrățișare la fileu, în care Nole i-a spus lui Delpo că se bucură pentru el și că a meritat victoria. Apoi, în vreme ce argentinianul căuta să-și revină în scaun, Novak a izbucnit în plâns când a părăsit terenul. Cam asta poate să facă Jocurile Olimpice dintr-un jucător care a câștigat 4 titluri de Grand Slam la rând, dar care își vede amânat iar visul de a lua și aurul olimpic. Sârbul mai e, încă, angrenat la dublu, dar trebuie acum să mai aștepte patru ani pentru a spera iar la aurul la simplu. La Tokyo, în 2020, el va avea 33 de ani.

E un moment care îi poate relansa și cariera lui Delpo, firește, mereu cu precizarea “dacă rămâne sănătos”. Deocamdată, tactica lui de a juca un sezon aproape part-time pare să fi fost inspirată. Iar tabloul lui de acum e foarte ofertant și, dacă va continua să joace la un nivel asemănător, îl poate purta în zona medaliilor. Și dacă e superstițios, Del Potro s-ar putea să vrea să se mai blocheze în lift și în zilele următoare, așa cum a pățit înainte de meciul cu Djokovic. De asemenea, US Open ar trebui să sară repede cu un wildcard, pentru că, deocamdată, campionul său din 2009 este prevăzut a lua startul în calificări.

Dar peste toate astea, e de spus că răbufnirea de duminică noaptea a lui Del Potro aduce o binevenită infuzie de intensitate și emoție în tenisul masculin, ale cărui ultime luni au fost destul de sărace în asemenea episoade. 

Alt jucător cu probleme la încheietură a pornit bine turneul. La primul său meci de la Roland Garros încoace, Rafa Nadal a trecut cu bine de Federico Delbonis și va juca acum cu Seppi. “Dacă era un alt turneu, n-aș fi venit. Însă deja am ratat Jocurile de la Londra și n-am vrut să le pierd și pe acestea”, a spus Nadal. Până la o ipotetică semifinală între cei doi, Delpo și Rafa se vor afla față în față în turul doi la dublu, luni.

Au mai trecut în turul al doilea Murray, Monfils, Bautista, Ferrer, Muller, Fognini, Goffin sau Paire, dar și Radu Albot, care aduce Moldovei o victorie olimpică. De asemenea, brazilienii Dutra Silva și Bellucci, ultimul calificându-se după ce Dustin Brown a avut un ghinion teribil și a căzut, accidentându-și glezna într-un moment în care avea meciul în control.

Pe tabloul fetelor, favoritele au evitat busculadele, eliminarea Irinei Begu rămânând probabil cel mai neașteptat rezultat al zilei. Serena a căzut și ea cu Gavrilova, dar asta a motivat-o și mai tare și a încheiat meciul în siguranță, 6-4, 6-2. Au trecut cu bine și Kerber, Kvitova, Kuznetsova, Wozniacki sau Makarova, dar și Konta, Stosur, Siegemund și Garcia. A mai trecut și Alize Cornet, ceea ce înseamnă că vom avea o reîntâlnire Serena – Alize în runda a doua. Contextul, aici, fiind cele trei victorii la rând ale lui Cornet în întâlnirile cu Serena.

Surpriza cea mare, spuneam, a venit însă la dublu, unde Serena și Venus au fost învinse de Safarova și Strycova, 6-3, 6-4. Cele două cehoaice nu au mai câștigat niciodată un meci împreună și nici nu erau planificate să facă echipă, Strycova rămânând fără partenera inițială, după ce Pliskova s-a retras de la JO. Pentru Serena și Venus e prima înfrângere la JO, după trei medalii de aur în 2000, 2008 și 2012. Venus, care a pierdut noaptea precedentă cu Flipkens, contractase un virus înainte de venirea în Brazilia și a fost în dubiu pentru meciul de dublu.

Meciurile tari ale zilei de luni? Kerber – Bouchard, Kvitova – Wozniacki și, bineînțeles, Serena – Cornet pe tabloul fetelor, plus de urmărit continuarea aventurii lui Del Potro, care joacă împotriva lui Sousa. După ce l-a eliminat pe Wawrinka la Wimbledon, argentinianul n-a mai rezistat fizic pentru încă un meci și a spus că pleacă extenuat de la Londra. De văzut cum va gestiona acum situația.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi