Darth Vader Simona ține oboseala sub control, mai face un pas la Bucharest Open

Adrian Țoca | 10 iulie 2014

Meciul Simonei cu Arruabarrena este la poziția-vedetă din programul zilei, nu înainte de 19:00. Tabloul sferturilor e completat de întâlnirile Kukova – Kovinic și Vinci – Cetkovska.

Al doilea meci al Simonei de acasă n-a fost tocmai diferit de primul. S-au mai schimbat amănuntele de decor, audiența și temperatura. În loc de căldura uscată de miercuri, de data asta am avut o umiditate sporită, pe care Simona a părut s-o acuze în special în partea a doua a meciului. “La un moment dat mi-a obosit brațul și mi se îngreunaseră picioarele”, a explicat ea, ulterior. Răpăiala de vară, una dintre zecile care au obișnuit Bucureștiul în ultimele săptămâni, a dat un pic programul zilei peste cap, dar favorita turneului s-a strecurat și a reușit să rezolve meciul din turul 2 în timp util, fără amânări nedorite. Învățată cu pauzele lungi de la Wimbledon, unde a trebuit să aștepte și două zile între meciuri, Simona pesemne că a privit mica întârziere ca pe ceva absolut insignifiant. După ce s-a oprit ploaia, organizatorii s-au mișcat repede. Au trimis, inițial, dublul Olaru/Solovyeva – Bogdan/Cadanțu (programat inițial pe Central) pe Terenul 1, sfârșind însă prin a-l anula cu totul, la pachet cu restul meciurilor de dublu, exceptând o restanță din seara precedentă. „Chiar dacă vremea a fost dificilă, organizarea a fost foarte bună și nu a trebuit să așteptăm mult”, a spus Halep.

Îmbrăcată într-un outfit complet negru care, apropo, ar arăta foarte bine sub luminile strălucitoare ale sesiunilor de seară de la US Open, Simona a intrat pe Central puțin după ora 19:00, nu foarte târziu față de ora anunțată inițial. Spre surpriza ei, tribunele au fost îndeajuns de populate. Oamenii rămăseseră prin preajma arenei și au așteptat răbdători ca ploaia să permită jocul. Nu a mai fost înghesuiala de miercuri, dar dacă e să comparăm cu Fed Cup, alt eveniment găzduit de Arene care a fost afectat de ploaie, audiența a fost chiar masivă. Și nu doar mai numeroasă, ci și mult mai competentă față de cea cu o zi înainte. Exceptând câteva aplauze prea entuziaste (dar chiar nu e cazul să picăm în extrema cealaltă și să fim mai catolici decât Papa), lucrurile au fost impecabile în tribune, iar numărul 3 mondial a simțit asta. “Este un lucru deosebit că, deși a plouat, publicul a rămas alături de mine. Vreau să le mulțumesc și îi aștept în număr din ce în ce mai mare și în zilele următoare. următoare. Mă bucură faptul că românii au început să aprecieze tenisul și sper să fie din ce în ce mai mulți practicanți ai acestui sport”.

Meciul în sine, cum spuneam, a semănat mult cu cel din turul 1. Un set inaugural confortabil și un al doilea în care Halep n-a mai avut ritm, explicabil din atâtea și atâtea motive deja binecunoscute.

Krunic s-a ținut bine în startul meciului, a alternat curajos raliurile cu câteva scurte inspirate, dar în vreme ce eu încercam să lupt cu teoria, tot mai pregnantă în mintea mea, că turneul de acasă poate nu e chiar cea mai bună idee pentru Simo în imaginea de ansamblu, jucătoarea noastră a fugit cu primul set, 6-2, în 29 de minute. N-o să dezvolt ideea acum, n-o să pun gaz pe un foc care nu trebuie aprins acum. Lucrurile nu sunt deloc atât de dramatice și nici nu trebuiesc dramatizate inutil, mai ales că decizia Simonei de a juca e perfect logică, explicabilă și de înțeles. Însă ceea ce trebuie spus e că oamenii, publicul, trebuie să știe că Simona are lucruri de pierdut prin participarea aici. Are și multe de câștigat, de acord, în special la capitolul imagine și good karma, dar la trasul liniei și când se fac socotelile, apariția ei e mai degrabă un risc, din foarte multe puncte de vedere, principalul fiind cel al consecințelor pe care le-ar putea avea acest efort în restul verii, în sezonul de hard. E un risc asumat, dar tot risc rămâne.

Lipsa de prospețime a jucătoarei s-a simțit și în setul doi, când picioarele și brațele Simonei se îngreunaseră, nu doar prin perspectiva umidității din atmosferă, ci mai ales a oboselii mentale, înainte de cea fizică. “Îngreunarea” s-a tradus prin probleme neașteptate pe propriul serviciu, pe care și l-a pierdut de trei ori la rând. Când a avut nevoie, Simona a obținut puncte direct câștigătoare fără emoții, uneori lovind mingea cu o răutate potrivită cu titlul nostru. La 4-4 în decisiv, ea a apăsat pe altă viteză ca să închidă meciul și a câștigat șapte puncte la rând pentru a spulbera orice urmă de presupus echilibru: 6-2, 6-4. Dar e un moment bun de menționat că Simona joacă aproape non-stop de la jumătatea lui aprilie, timp în care a apărut la barajul Fed Cup, a făcut finală la Madrid, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, a schimbat două suprafețe în ambele sensuri și a adăugat diverse puncte dureroase pe un corp îndeajuns de solicitant.

E limpede, însă, că Simona va merge până la capăt în acest turneu și va face totul să-l câștige. Partea bună e că s-au terminat meciurile cu tinere neîncercate din afara Top 100 și urmează niște meciuri ceva mai solicitante. Ceea ce e bine, pentru că Halep își va îngădui ceva mai mult spațiu pentru erori, le va resimți mai puțin, iar presiunea asupra ei va fi o idee mai mică. Atunci când ești numărul 3 mondial și joci acasă cu cineva din zona locului 150, n-ai absolut nimic de câștigat, ci numai de pierdut. Victoria e normală și nu-ți aduce glorie, înfrângerea ar fi un șoc veritabil, comentat de toată lumea.

Foto: BRD Bucharest Open / Smile Production


În sferturi (a șaptea apariție a Simonei în sferturile unui turneu WTA în 2014) urmează Lara Arruabarrena. Ce-i drept, și ea e la marginea Top 100, dar are ceva mai mult joc decât Krunic sau De Vroome. După recenta lor întâlnire de la Madrid, câștigată cu 6-4, 6-4 de Simona forțând exact atât cât a fost nevoie, românca observa că Lara e foarte eficientă pe zgură, pentru că are jocul tipic iberic, lovește forehandul cu mult spin și acoperă bine terenul. La vremea respectivă, Arruabarrena, care a jucat foarte curajos în setul doi, chiar a spus că s-a simțit foarte aproape de Simo și cu siguranță că va veni cu acea încredere în meciul de vineri.

De altfel, două victorii ne mai separă de o semifinală sută la sută românească, meci care, dacă s-ar produce, ar fi ca un fel de semn de exclamație pentru turneu. Monica Niculescu va fi prima care va încerca să obțină locul în semifinale. Mâine, în primul meci al programului de pe Central, Moni o va întâlni pe Polona Hercog, locul 61 în lume, cu care nu a mai jucat până acum. Slovena are rezultate decente pe zgură, cu sferturi la Marrakech și Oeiras anul acesta, și probabil că ne așteaptă alt meci strâns.

Meciul Simonei cu Arruabarrena este la poziția-vedetă din programul zilei, nu înainte de 19:00. Tabloul sferturilor e completat de întâlnirile Kukova – Kovinic și Vinci – Cetkovska. Puștoaica de 19 ani din Muntenegru, Danka Kovinic, a trecut azi de favorita 4, Karin Knapp, Cetkovska a eliminat-o, după două ore și jumătate, pe Kiki Bertens, 7/6 în decisiv, în vreme ce Vinci își face în continuare treaba pe o secțiune dificilă a tabloului, învingând o altă jucătoare bună după Dulgheru. A fost 3-6, 6-2, 6-1 cu Soler Espinosa.

Vineri, Vinci – Cetkovska e al doilea pe Central, după Niculescu – Hercog. Meciurile fetelor de dublu sunt programate pe Terenul 2, începând cu ora 15:00. Întâi Begu/Irigoyen vs Buyukakcay/Knapp, apoi duelul românesc Olaru/Solovyeva – Bogdan/Cadanțu.

Discutabil însă dacă ploaia va lăsa programul să respecte aceste ore, dat fiind că-s anunțate șanse rezonabile de precipitații până spre ora 16:00. Din fericire, ulterior ploaia ar trebui să se îndepărteze de București, însă sunt de luat în calcul întârzieri la program.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi