Complet neașteptat: Maria Sharapova, rezultat pozitiv la un test antidoping la Australian Open. Moment de cumpănă pentru Masha

Adrian Țoca | 7 martie 2016

Maria Sharapova a anunțat că a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la Australian Open, fiind notificată în urmă cu câteva zile de ITF. Ea riscă o suspendare între 6 luni și 4 ani, în funcție de concluzia la care va ajunge tribunalul, dacă rusoaica a luat substanța din neglijență sau pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

Conferința de presă anunțată pe nepusă masă de către Maria Sharapova, și care a înfierbântat toată lumea tenisului, a avut un rezultat complet neprevăzut. Maria a anunțat că a primit rezultat pozitiv la un control anti-doping efectuat la Melbourne. 

„Îmi asum întreaga responsabilitate. Mi-am dezamăgit fanii și sper să mai am o șansă să joc din nou tenis”, a spus Sharapova. 

Rusoaica a fost depistată cu Meldonium, o substanță pe care o lua de 10 ani și care nu era, inițial, trecută pe lista substanțelor interzise în tenis. Sharapova a admis că nu a citit informarea primită de la oficialii tenisului la finalul anului trecut, care conținea un update referitor la substanțele interzise începând cu 1 ianuarie 2016. Însă, potrivit mai multor surse, ITF publicase lista substanțelor interzise încă din septembrie.

În vârstă de 28 de ani, Sharapova este suspendată de ITF începând cu 12 martie, pe o perioadă nedeterminată, și urmează să apară în fața unui tribunal independent. Suspendarea finală poate varia de la câteva luni până la 4 ani. 

***

1. Ce s-a întâmplat, de fapt

Într-o conferință de presă neprogramată și care nu avea motiv să aibă loc în condiții normale, Maria Sharapova a anunțat că a fost notificată de ITF că a fost depistată pozitiv la un control anti-doping efectuat la Melbourne, în timpul Australian Open. “Am fost depistată pozitiv și îmi asum întreaga responsabilitate”, a spus Sharapova. “În ultimii 10 ani, am luat un medicament numit Mildronate, prescris de medicul meu. Am aflat acum că Mildronate este, de asemenea, cunoscut și sub numele de Meldonium, ceea ce n-am știut”, a completat ea. Meldonium se află, începând de la 1 ianuarie 2016, pe lista medicamentelor interzise de ITF.

Sample-ul analizat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a fost luat în ziua de 26 ianuarie, ziua în care Sharapova a pierdut în sferturile de finală la Australian Open în fața Serenei Williams. Analiza a venit cu un răspuns neașteptat, pozitiv, în urma căruia Sharapova a fost notificată și incriminată pe 2 martie.

“Este foarte important să se înțeleagă că timp de 10 ani, această substanță nu a fost pe lista interzisă de WADA și că am luat această substanță legal în toată această perioadă. Dar regulile s-au schimbat începând cu 1 ianuarie, iar Meldonium a devenit o substanță interzisă, lucru de care nu am fost conștientă”, a spus Sharapova, în conferința de presă. Apoi a adăugat informația care a stârnit o serie întreagă de comentarii: “Am primit un e-mail de la WADA pe 22 decembrie, un mail care conținea modificările făcute pe lista substanțelor interzise. Nu am dat click pe acel link”.

Sharapova a conchis: “Am făcut o greșeală uriașă. Mi-am dezamăgit fanii, am dezamăgit urmăritorii sportului pe care îl practic de la 4 ani și pe care îl iubesc atât de mult. Știu că vor exista consecințe, dar nu vreau să îmi închid cariera în acest fel și sper că voi primi o altă șansă să joc tenis.”

 

2. Care sunt reacțiile forurilor oficiale

Într-o notă publicată pe site-ul oficial, ITF a confirmat succesiunea evenimentelor. Data sample-ului: 26 ianuarie. Răspunsul pozitiv al WADA a dus la incriminarea rusoaicei, fapt petrecut pe 2 martie. Sharapova a acceptat rezultatul. Apoi precizarea următoare, care anunță intrarea rusoaicei sub stare de suspendare începând cu 12 martie:

“Întrucât Meldonium este o substanță neacceptată pe listele WADA și TADP (n.a. Programul Tennis Anti-Doping), domnișoara Sharapova va fi suspendată cu efect provizoriu începând cu 12 martie, până când cazul va fi clarificat”.

La rândul său, șeful WTA a transmis un comunicat prin care își anunță susținerea oricărei decizii pe care o va lua Tennis Anti-Doping. “Sunt întristat de știrile în ce-o privește pe Maria Sharapova. Maria este un lider și o femeie de mare integritate. Însă, așa cum ea a acceptat, este responsabilitatea fiecărui sportiv să știe ce substanțe ingeră sau dacă acestea sunt sau nu permise.”

De asemenea, e important de notat și declarația lui John Haggerty, un avocat care o reprezintă pe Sharapova. “Pentru că ea vrea să fie foarte deschisă și să meargă mai departe cu procedurile, mi-a permis și m-a instructat să renunțăm dreptul de a testa Proba B. Și-a asumat că a luat substanța numită Mildronate care, sub un nume diferit, Meldonium, este pe lista substanțelor interzise. De aceea, admite că este vinovată, iar acum suntem în procesul de a discuta cu ITF de ce noi credem că fie nu trebuie nicio sancțiune, fie aplicată una foarte redusă, bazându-ne pe contextul în care a luat acel medicament și motivele medicale pentru care l-a luat”Mai multe pe aceeași temă de la apărarea Sharapovei.

Ceva mai târziu a venit și punctul de vedere al WADA.  

 

3. Cum e cu acea scrisoare primită în decembrie?

Primul punct care a stârnit întrebări este remarca Sharapovei, privitoare la informarea primită pe mail, pe 22 decembrie. Rusoaica spune că nu a deschis link-ul, astfel nefiind la curent cu update-ul făcut de WADA. Dar WADA a adăugat Meldonium încă din septembrie pe lista substanțelor interzise (link), cu efect de la 1 ianuarie. Curiozitatea firească (pe lângă cea evidentă, cum de nimeni din echipa Sharapovei nu s-a îngrijit să fie la curent cu update-ul) este: de ce mailul a venit abia pe adresa sportivei abia cu 9 zile înainte ca modificarea să intre în efect? Nu era normal ca informarea să fi fost făcută cu mai mult timp înainte?  

 
 
4. Ce este Meldonium și ce efecte are
 
WADA actualizează pe fiecare an lista substanțelor interzise, conform Wall Street Journal, luând în calcul noi tehnologii și cercetări. Meldonium a fost trecut de WADA în categoria substanțelor interzise după un an petrecut pe o așa numită „watch-list”. Este etichetat drept un medicament cu impact direct asupra metabolismului și descris drept un tratament anti-ischemic, folosit pentru a trata afecțiuni cardiace. Ischemia este o afecțiune care împiedică sângele să circule corespunzător într-un organ. 

Este produs în Letonia, e disponibil fără rețetă, dar nu este acceptat în mai multe țări vestice. În schimb, este considerat popular în multe țări ex-sovietice.

Decizia WADA de a-l interzice a venit în urma frecvenței cu care substanța a început să apară în sample-uri și a unor dovezi potrivit cărora existau sportivi care luau Meldonium pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive. Mai exact, ajută la îmbunătățirea capacității de efort și a recuperării. Depinde, însă, și de doză. Sharapova are argumentul că lua medicamentul în cantități normale, printr-o rețetă, de 10 ani.

Mai multe detalii despre cum a ajuns Meldonium pe lista interzisă.

Sharapova a început să-l ia din 2006, întrucât i se făcea rău des, avea un nivel scăzut de magneziu în sânge și pentru că rezultatele electrocardiogramei arătau neregularități. Mai spune că era îngrijorată de istoricul familiei, în care au existat cazuri de diabet. “M-a făcut sănătoasă și de aceea am continuat să-l iau”.

Pentru ce este prescris Mildronat:

– angina pectorală
– infarctul de miocard
– insuficiență cardiacă cronică
– cardialgia pe fond de distrofie a miocardului
– tulburările circulatorii encefalice
– micșorarea capacității de muncă
– efortul fizic

Rezultate ale tratamentului:

Ca urmare a utilizării Mildronat, se poate îmbunătăți capacitatea de a rezista la stres și de a restabili rapid rezervele de energie. Datorită acestor proprietăți, Mildronat este utilizat pentru a trata o varietate de tulburări ale sistemului cardiovascular, pentru a optimiza aportul de sânge la creier, și de a îmbunătăți performanța fizică și mentală.

În insuficiența cardiacă, medicamentul crește toleranța la efort, reduce frecvența crizelor anginoase.

Surse: 1, 2, 3

 

Sharapova este al 7-lea sportiv descoperit pozitiv cu Meldonium în acest an. Tot luni, Ekaterina Bobrova, o patinatoare din Rusia, a făcut un anunț similar cu cel al Sharapovei. Iar în februarie au mai fost depistați ciclistul rus Eduard Volganov și atleta ucraineană Olga Abramova. 

Ceea ce este important de știut e că Agenția Anti-Doping din Rusia a trimis o informare atleților încă din septembrie anul trecut pentru a-i anunța că substanța urmează să treacă pe lista celor interzise. 

 

5. Ce urmează. Ce consecințe. Cât va lipsi

Ce știm sigur e că Maria intră în suspendare provizorie începând cu 12 martie și că urmează să i se stabilească o perioada finală de suspendare; orice altceva este, la acest punct, o simplă speculație. 

Rusoaica o să apară în fața unui tribunal independent la o dată care urmează să fie anunțată. 

În teorie, pașii bine gândiți de Maria (ceea ce nu trebuie citit tendențios, revin mai jos) ar trebui să o ajute în decizia finală. E bine pentru ea că a admis public, e bine că a renunțat din start la orice ipotetică intenție de a contesta procesul, e bine că transmite mesajul că își asumă responsabilitatea. Mai mult ca sigur, așa cum au specificat deja, avocații rusoaicei vor încerca să facă din acest caz unul despre ignoranță și neglijență. Situație în care Sharapova ar putea primi undeva în jurul de 6 luni de suspendare, poate chiar mai puțin. Cazul negru ar fi ca tribunalul să nu considere cazul unul de neglijență, variantă în care ar putea să-i aplice o pedeapsă de aproximativ 2 ani, care ar putea fi redusă ulterior la apel. Există și voci potrivit cărora Sharapova ar putea primi chiar și 4 ani, pedeapsa maximă, dacă se va considera că a intenționat să-și îmbunătățească performanța sportivă. 

Însă Craig Reedie, președintele WADA, a fost citat de Associated Press cu o declarație potrivit căreia sportivii prinși cu Meldonium primesc, de regulă, un an de suspendare. 

Sharapova împlinește 29 de ani în aprilie. Un an de suspendare ar însemna să rateze următoarele patru turnee de Grand Slam și turneul olimpic de la Rio. 

 

6. Cum a gestionat Masha momentul

Spuneam că Maria și-a pregătit excelent reacția, respectând toate regulile de gestionare a unei crize majore. Primul pas: a ieșit în anticiparea scandalului, recunoscând greșeala, în loc să aștepte ca ITF să comunice pedeapsa. De regulă, sportivii procedează fix invers, încercând să ascundă pe cât de mult posibil vestea. Însă Maria a vrut astfel să comunice vestea în condițiile ei, încercând să controleze, pe cât posibil, subiectul. 

Conferința de presă, care fusese interpretată de majoritatea fanilor drept o posibilă retragere intempestivă din sport, a conținut detaliile esențiale despre caz, fără lux de detalii. A inclus și asumarea responsabilității, a pus accent din plin pe istoricul medical, pe recomandarea medicului de familie și pe detaliul că Meldronium nu era interzis până în urmă cu câteva luni, cu fraza cheie: „E important ca voi să știți că, timp de 10 ani, Meldronium nu a fost pe lista substanțelor interzise”.

Discursul ei a fost centrat pe neglijență, pe ignoranță. A conținut inclusiv o glumiță nu tocmai la întâmplare (“știu că v-ați gândit la retragere, dar nu mi-aș fi pus problema să îmi anunț finalul carierei la un hotel din centrul Los Angeles-ului, cu un covor, să recunoaștem, destul de urât”).

Firește, nu e nimic rău în a-ți pregăti cât mai bine apărarea, mai ales când îți e natural acest lucru și ai și o echipă pricepută în spate. Gestionarea bună a unei crize e doar o fază, ea nu înseamnă însă evitarea crizei în totalitate.  

 

7. Cum va fi afectată Sharapova? Dar tenisul?

E prematur de evaluat care vor fi pierderile materiale și de imagine pentru rusoaică. Deja în primele minute de la anunț, lumea tenisului se coalizase în jurul ei, dar ulterior reacțiile s-au mai nuanțat.

Sharapova are, pe lângă business-uri personale (brandul Sugarpova tocmai era în proces de extindere), un set masiv de sponsori de calibru. Printre acestea, branduri de lux, companii care pun mare preț pe imagine. Or, până azi, Sharapova reprezenta maximul de imagine pe care-l poate oferi o sportivă. În teorie, acest capital de imagine și de credibilitate va avea de suferit, chit că vorbim de ignoranță sau rea intenție. E de presupus că vor fi unele branduri care vor înceta să mai își dorească să fie reprezentate de Maria Sharapova; există, în mod normal, clauze contractuale în acest sens. Mai important, numele Sharapova este un brand în sine, cu o valoare incredibil de mare, de departe cea mai mare bogăție a jucătoarei.

Nike, unul dintre partenerii importanți ai Sharapovei, a rupt, recent, mai multe contracte ale unor sportivi faimoși care au încălcat diverse clauze contractuale. Tag Heuer, Porsche, Evian sau Avon sunt alți sponsori relevanți ai rusoaicei. 

Later Update: Nike a decis deja să „suspende” relația contractuală cu Maria Sharapova, până la noi lămuriri a situației jucătoarei.

La urma urmelor, totul se va învârti în jurul verdictului final: dacă se va conchide că Sharapova a luat substanța pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive sau nu. Dacă da, imaginea ei va avea de suferit, posibil iremediabil.

“Provocarea pentru Sharapova este mare în acest moment. Într-o eră dominată de Twitter, când atâtea știri zboară și cuprind informația că Maria a fost depistată pozitiv, puțini vor fi aceia care vor citi atent toate detaliile. Ea va trebui să comunice mesajul corect pe mai departe”, spune, pentru Forbes, un expert în branding, David Schwab.

Dincolo de persoana rusoaicei, e și mai interesant de văzut în ce fel va avea de suferit tenisul în sine. Sigur, tenisul e mai mare decât un singur jucător, oricum l-ar chema pe acesta. Dar, pe de altă parte, vorbim despre unul dintre simbolurile globale ale tenisului, o personalitate recunoscută pe orice meridian, și, în plus, cea mai marketabilă sportivă din lume. Pentru 11 ani la rând, Sharapova a fost, în 2015, cea mai bine plătită sportivă din lume, adunând din premii și contracte comerciale, un total de 29,7 milioane de dolari (23 de milioane din aceștia sunt din contracte). Averea Sharapovei este estimată la mai bine de 200 de milioane de dolari.

E firesc ca, în aceste condiții, tenisul să nu fie prea vesel pentru noul scandal și pentru pata de credibilitate. Asta, în condițiile în care 2016 a început teribil, cu o bâjbâială în serie pe tema aranjamentelor din turneele mici din tenis.   

 

8. Recredibilizarea luptei anti-doping în tenis

Pentru mulți ani, fani și observatori ai tenisului au reclamat ineficacitatea organismelor de control în ce privește politica anti-doping, o ineficiență îndelung documentată și discutată. S-a reclamat, adesea, că sunt prinși doar „peștișori” precum Cilic (la vremea aceea încă nu era un campion de Slam) sau Troicki, în vreme ce numele grele ar fi fost, conform acestei teorii, protejate. Cazul Sharapova pune, însă, într-o altă lumină eforturile oficialilor tenisului, cel puțin înlăturând suspiciunea că supervedetele acestui sport ar fi, cumva, protejate. Deși nu are cel mai strălucitor palmares din tenis, Sharapova este din prima linie a campionilor tenisului, la un nivel de notorietate atins de puțini alți sportivi. 

În același timp, pe cât de falsă se dovedește astfel teoria protejării numelor grele, pe atât de prematură ar fi proiecția unei imagini negative asupra tuturor jucătorilor de top. 

  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi