Federer, campion pe zgura roșie pentru prima oară din 2009. Murray obține primul titlu pe zgură al carierei

Treizecizero | 3 mai 2015

De la RG 2009, Federer nu mai triumfase pe zgura roșie. A câștigat la Madrid, dar pe zgura albastră. La rândul său, Andy Murray a câștigat primul turneu pe zgură din carieră

Roger Federer a mai găsit un record: e primul campion din istoria turneului de la Istanbul, competiție care și-a făcut loc începând din acest an în circuitul ATP. Favoritul 1 și-a respectat statutul și a câștigat trofeul după 6-3, 7-6 în finala cu Pablo Cuevas (11).

„A fost o săptămână grea, patru meciuri foarte grele, iar ultimul mi s-a părut cel mai bun al meu aici.  Sunt mândru să fiu primul campion la Istanbul și sunt foarte fericit acum” , a spus Federer, care ajunge la 85 de titluri ATP în întreaga sa carieră.

Într-adevăr, nivelul elvețianului s-a îmbunătățit la timp pentru finală: mai agresiv și cu o deplasare mai bună, Federer a servit bine tot meciul, cu excepția unui singur game. În primul set el n-a cedat decât patru puncte pe primul serviciu. Conversia șanselor de break a fost, încă o dată, deficitară. Implicit, Federer n-a fost lipsit de emoții nici azi. După ce a scăpat din mână avantajul unui break în setul secund, el a irosit trei șanse consecutive pentru un alt break, la 4-4 în setul secund. Implicit, Roger a fost la un pas să se vadă împins în decisiv de jucătorul uruguayan.

Într-un tiebreak nebun, în care, pe rând, ambii finaliști au ratat șanse de set, au făcut greșeli mari sau puncte spectaculoase, numărul 2 mondial a salvat trei mingi de set, înainte de a pune capăt meciului la MP-ul cu numărul 5.

Pe zgura roșie, Federer nu mai câștigase un trofeu de la Roland Garros 2009, așa că e explicabil entuziasmul elvețianului chiar dacă turneul câștigat e unul dintr-o categorie mai mică. „În clipa asta, sunt fericit că am putut câștiga un nou trofeu, e tot ce contează. E cel mai bun sentiment la finalul unei săptămâni lungi și grele. Sunt mulțumit că am jucat două meciuri foarte grele în zile consecutive, iar corpul meu a rezistat foarte bine. Totul e day-by-day, mă preocupă doar ziua de față, iar cel mai important e să nu ajung obosit la Roland Garros”, a spus Federer.

Roger saltă două locuri în Race to London, unde va trece pe locul 5. (Djokovic, Murray, Berdych, Ferrer, Federer, Nishikori, Wawrinka și Nadal este Top 8 la acest moment).

Federer spune că se va întoarce în Elveția și că va merge la Madrid în ultimul moment posibil, dat fiind că debutul său în Mastersul din capitala Spaniei este programat miercuri. Primul său adversar se va alege dintre Nick Kyrgios și spaniolul Daniel Gimeno-Traver, care a trecut de calificări imediat după ce a pierdut în sferturi la Istanbul chiar cu Federer.

 

 

 

 

Andy Murray, primul titlu al carierei pe zgură

A fost un weekend al premierelor. Pe lângă primul titlu pe zgură al lui Federer în ultimii șase ani, am mai consemnat, tot duminică, prima finală a carierei lui Nick Kyrgios, petrecută la Estoril. După o săptămână în care a demonstrat că poate fi competitiv și pe zgură, Kyrgios s-a înclinat în fața lui Richard Gasquet, 6-3, 6-2.

O premieră și mai importantă este cea reușită de Andy Murray. Britanicul a reușit în sfârșit să câștige primul titlu pe zgură al carierei; s-a întâmplat la Munchen, într-o finală împinsă de ploaie pentru luni. Murray l-a învins în cele din urmă pe Philipp Kohlschreiber în trei seturi disputate, 7-6 (4), 5-7, 7-6 (4), după trei ore și 4 minute de joc efectiv. Nu e prima oară când cei doi sunt aproape inseparabili pe zgură. Anul trecut, britanicul s-a impus în cinci seturi contra lui Kohlschreiber la Roland Garros, cu 12-10 în decisiv.

Andy a mai reușit alte câteva premiere simbolice: primul titlu de când s-a căsătorit, primul titlu alături de Jonas Bjorkman și, mai relevant, primul trofeu pe zgură pentru un britanic în ultimii 39 de ani. „Ce înseamnă asta pentru tine?”, l-a întrebat prezentatorul festivității de la Munchen. „Înseamnă că nu suntem prea grozavi pe zgură!”, a răspuns mucalit Andy.

Cei doi finaliști n-au timp de prea mult respiro, urmând să plece imediat către Madrid, pentru turneul Masters la care Andy, de exemplu, este favorit 2.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi