Boom! Simona începe perfect Turneul Campioanelor, îi întoarce serviciul Flaviei Pennetta

Camelia Butuligă | 25 octombrie 2015

Simona Halep începe pentru al doilea an consecutiv Turneul Campioanelor cu o victorie concludentă, într-una dintre evoluțiile ei remarcabile ale anului. Simona și-a luat astfel revanșa după eliminarea suferită în semifinalele US Open în fața Flaviei.

Simona Halep a început spectaculos Turneul Campioanelor, învingând-o pe Flavia Pennetta în primul meci al Grupei Roșie. Simona s-a impus cu 6-0, 6-3 într-o oră și 9 minute și se plasează foarte bine în cursa pentru calificare, într-o grupă în care mai sunt Maria Sharapova și Agnieszka Radwanska. Cele două se întâlnesc tot azi, iar Simona va reveni pe teren marți, urmând să întâlnească, în etapa secundă a grupei, învingătoarea dintre Maria și Aga.

În semifinala de la US Open, Simona a câștigat patru game-uri. Azi, Flavia a câștigat trei, într-un meci care a fost exact opusul celui de la New York. Simona a țâșnit și a pus imediat stăpânire pe baseline, iar Pennetta a încercat fără succes tot setul întâi să pună piciorul în interiorul terenului. În primul dintre cele două dialoguri pe care le-a avut cu antrenorul său spaniol, acesta i-a repetat insistent: ”Câștigă un metru!”. Flavia a fost împinsă în spate de loviturile agresive ale Simonei, care nu a mai așteptat ca schimburile să se lungească și a sărit pe retururi și pe prima minge care venea peste fileu. WTA Insider a povestit că ieri la antrenament Simona a lucrat exact la aceste ”kill shots”, loviturile de atac și încheiere a punctului din interiorul terenului. 

A doua tactică a fost presarea forehandului Flaviei, lovitura ei mai periculoasă, dar mai inconstantă decât reverul. Apropo de rever, la New York Flavia a făcut pagube serioase cu această lovitură, mai ales în cros. Nu și azi: Simona a câștigat mai toate duelurile reverelor în cros, găsind fie unghiuri mai extreme, având varietate mai mare pe înălțime sau surprinzând cu viteza.

Până la urmă acestea sunt detaliile tactice, dar ce le-a ținut laolaltă a fost atitudinea generală a Simonei. Știți vorba aceea a lui Nadal pe care o repetă obsesiv, ”play with good attitude and positive emotions”. Mi-am adus aminte de ea în gameul de la 2-0 în primul set, când Pennetta a atacat perfect fileul și a lovit un voleu excelent, cu Simona mult în spatele terenului. Nouă din zece jucătoare n-ar mai fi alergat. Era clar că și dacă ar fi ajuns, nu ar fi putut face mare lucru cu mingea. Dar Simona a alergat, chiar dacă abia a ajuns într-adevăr la minge și lovitura ei a fost returnată cu ușurință de Flavia. Dar atunci mi-am spus în sinea mea: ”Simona a venit să joace azi”. Genul acesta de atitudine transmite mesaje. Câteva mingi mai târziu, Simona câștiga gameul și-și consolida breakul.

Atitudinea acesta i-a fost de folos în setul doi, când a fost clar că meciul se schimbă. Flavia a avut două mingi de break consecutive în chiar primul game, dar Simona le-a anulat pe ambele. Pennetta a început să-și câștige autoritar serviciul, dar Simona și-a văzut de treaba ei, câștigându-și și ea serviciul și așteptând momentul. Și acest moment a sosit la 4-3, game cu presiune, unde italianca a rezistat la trei mingi de break dar nu a mai putut-o salva pe a patra.

Simona a folosit în acest meci două feluri de a câștiga. Se vorbește deseori de jucătorii care sunt excelenți atunci când sunt în avantaj: Federer este exemplul clasic. Apoi sunt jucătorii care sunt periculoși când sunt conduși, ca Djokovic. Și mai sunt jucătorii care își fac treaba, iar când setul s-a copt, sar la atac: Rafa îmi vine în minte. Bineînțeles, ca să fii în top trebuie să le faci bine pe toate. Azi, Simona a fost un ”front runner” excelent în primul set — nu s-a uitat în urmă, n-a așteptat, n-a șovăit. În setul doi, când a fost clar că Flavia apăruse în sfârșit pe teren, Simona a avut grijă de game-urile pe propriul serviciu (apropo, a pierdut doar opt puncte în tot meciul pe serviciul ei) și a așteptat răbdătoare momentul pentru a sări la atac. ”Cred că am jucat agresiv și inteligent astăzi” a declarat Simona după meci. Cum nu se poate mai adevărat.

O adversară e bifată. Mai sunt două, Radwanska și Sharapova, care ne vor da niște indicii în curând despre cât de redutabile vor fi.

Declarațiile de după meci ale Simonei, în curând, pe site.

 

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi