Ați mai văzut o tragere la sorți atât de sărită de pe fix? Federer vs Nadal, posibil tur 4

Adrian Țoca | 8 martie 2017

Djokovic, Nadal și Federer au dominat, printre multe alte lucruri, și Indian Wells. Unul dintre ei a câștigat turneul în 12 din ultimii 13 ani. Dar acum se văd înghesuiți în același sfert de tablou, ceea ce ar putea duce la niște meciuri pe cinste. Ca să nu se plictisească, tot lângă ei au nimerit Del Potro, Kyrgios sau Zverev.

Hello, nebunie, numele tău e Indian Wells! Zeii tenisului pesemne că au dat iama la raionul cu băuturi fine, pentru că s-au distrat pe cinste cu tabloul băieților, indiscutabil cel mai trăznit, spectaculos și indecent de aglomerat din istoria recentă.

Nu-s fake news: pe ultimul sfert de tablou, lucrurile arată (foarte probabil) așa din turul al treilea încolo:

Kyrgios – Alex Zverev
Del Potro – Djokvovic

Turul al patrulea?

Federer – Nadal
Kyrgios/Zverev – Del Potro/Djokovic

Sferturi?

Federer/Nadal vs Kyrgios/Zverev/Del Potro/Djokovic.

Și toate astea pentru un loc în semifinale. Unde câștigătorul acestei Piramide Mortal Kombat ar da peste un Dimitrov sau un Nishikori. Dacă încă ar mai avea rezerve, în finală l-ar aștepta probabil pe Andy Murray.

Hahaha. Haha. Ha.

Insert WhatIsHappening.gif

Serios, ar fi fain să fi putut filma cumva reacția fiecărui iubitor al tenisului care se trezește în această dimineață și dă peste acest tablou. E ca și cum Larry Ellison ar fi plătit bani grei pentru o petrecere privată în raiul tenisului de la Indian Wells. Un fel de turneu în turneu, la care i-ar fi invitat pe trei dintre cei mai laureați campioni din toate timpurile, pe (probabil) cel mai bun dark-horse din istorie, plus doi jucători care vor fi, foarte plauzibil, fața tenisului în era post-Big Four. Stați, de unde știm că Ellison chiar nu a făcut asta?

Bun. Să ne liniștim un pic. O astfel de tragere, care – au calculat oamenii buni de pe Twitter – avea 0,1 la sută șanse să se întâmple, s-a petrecut așa pentru că Federer și Nadal tot strică *wink* tablourile recent, din cauza clasamentului lor. Pentru că Delpo încă are un ranking care-l plasează în sfera lui “seed 29-32 pe care nimeni nu-l vrea să-l vadă”. Să ne liniștim și să analizăm. Nu, serios, ce să analizăm? Sfertul patru e fire, flames, fuego. Bineînțeles că nu e obligatoriu ca toți acești șase jucători să ajungă în fazele respective, firește. Dar aruncând o privire pe numele nefericiților care completează acel sfert, sunt puține nume care să poată spargă petrecerea.

Dar dacă acele meciuri ajung să se întâmple, o să avem un adevărat festival de fire narative. Să vedem câteva:

– Djokovic, Nadal și Federer nu-s doar galonați, ci și niște experți ai acestui turneu. Din 2004 încoace, doar un singur nume (Ljubicic, în 2010) s-a intercalat între ei pe lista campionilor. Federer a câștigat patru trofee, Nadal, trei, Djokovic a adunat cinci. El și Roger au reușit și câte trei la rând. Cu alte cuvinte, ce se va întâmpla e interesant și pentru că, după toate probabilitățile, toți vor juca mai aproape de nivelul lor foarte bun.

– La o lună și jumătate după finala epică de la Australian Open, o reîntâlnire între Federer și Nadal ar fi, firește, fantastică. Trei seturi, dar condiții mai lente față de Melbourne, condiții excelente pentru un alt meci dramatic. Ar fi o ocazie pentru Rafa să-i întoarcă favoarea lui Roger, sau o șansă pentru elvețian să întoarcă dramatic în favoarea lui, la final de carieră, cursul rivalității cu Nadal. Dacă se vor întâlni, ar fi cea mai timpurie întâlnire a lor într-un turneu de la Miami 2004, când s-au întâlnit în turul al treilea. Era prima lor confruntare din lista uneia dintre cele mai spectaculoase rivalități din toate timpurile.

– Ca să câștigi un astfel de derby și să dai apoi de Djokovic, încă devreme în turneu, e nebunește. Ar fi abia sferturi de finală, iar triunghiularul Fed/Rafa/Nole ar mai primi un episod. Federer are niște polițe de plătit sârbului, Rafa, la fel. Cine va avea șansa să încerce o victorie de prestigiu contra unui sârb atât de departe de starea de grație de fix acum un an?

– Asta, dacă Nole ajunge până acolo. Pentru că nu pare deloc simplu. Drumul lui e de departe cel mai greu dintre toate. Pentru al doilea turneu consecutiv, el riscă să-i întâlnească în meciuri consecutive pe Del Potro și Kyrgios. La Acapulco s-a terminat rău: a întors de la break în decisiv cu Delpo, dar Nick l-a bumbăcit cu serviciul. Aici sunt alte condiții, mai prietenoase pentru sârb, dar meciurile rămân foarte grele. Dar și dacă iese cu bine din această grupă a morții… Am putea vorbi despre Nole Reloaded, în restul sezonului.

– Ca să nu mai spunem despre posibila înfruntare între Alex Zverev și Nick Kyrgios? Vă plac sau nu, va trebui să vă obișnuiți cu ei, pentru că ei sunt doi dintre cei care ar putea înlocui, în viitor, actualul regim. Germanul e the real deal, pregătit deja să câștige turnee mari, poate chiar Slamuri, nu e deloc departe de acel moment. Kyrgios e un munte de probleme, controversat, polarizant, talentat, nepăsător. Zverev are fix ce-i lipsește lui Nick, seriozitatea și dorința să câștige aici și acum. Lui Kyrgios nu i-ar putea păsa mai puțin. Cu toate abilitățile lui, maschează oare australianul sub această indolență un pachet mai puțin ofertant decât cel al lui Zverev? Am putea să ne convingem acum, în ceea ce ar putea fi prima lor întâlnire în ATP. Da, nu s-au mai întâlnit, iar dacă o vor face, fiți convinși că fiecare va veni extrem de motivat.

Atâtea lucruri de spus, de verificat și de urmărit în aceste potențiale meciuri. Cum ar fi ca, după ce ne-au ațâțat cu asemenea tragere, Zeii Tenisului să decidă că apele merită iar încurcate. Cine mai e prin preajmă pe acest sfert de tablou ca să se pună de-a curmezișul? Djokovic deschide în turul doi cu Kyle Edmund, în progres în ultima vreme, sau Gastao Elias. Ca să ajungă la Djoko în turul trei, Delpo va avea de furcă cu învingătorul dintre incomodul rus Andrey Kuznetsov și conaționalul său, Federico Delbonis. Zverev are viață mai ușoară: în turul doi îl vede pe câștigătorul dintre Bagnis și un jucător din calificări. Nick Kyrgios are o misiune similar de comodă: Zeballos sau un jucător din calificări. Federer? Stephane Robert sau Dudi Sela în turul doi, apoi recent revenitul Kevin Anderson sau Steve Johnson. Nadal?  Garcia-Lopez sau Pella în turul doi, apoi Verdasco, Herbert sau Bellucci. În mod normal, toți cei șase ar trebui să ajungă cu bine la acel Crăciun al tenisului programat să înceapă din turul al treilea.

Cu atâta acțiune într-un singur sfert, ce se întâmplă în rest?

Andy Murray are o șansă imensă să câștige alt titlu pe care nu l-a luat niciodată, așa cum a reușit toamna trecută în câteva locuri, sau la Dubai, recent. Cum trebuia/putea și la Melbourne. Indian Wells n-a fost niciodată punctul lui forte; a suferit aici câteva înfrângeri urâte devreme în turneu. Dar sfertul lui de tablou e foarte ofertant. Favoritul 1 deschide cu Lu sau cineva din calificări, iar singura mare amenințare de pe partea lui este Jo-Wilfried Tsonga. Pentru cei care au ținut smartphone-urile departe de tenis în februarie (nu-i tocmai cea mai rea lună în care să fi făcut asta), Jo are două titluri la activ, la Rotterdam și Marseille. Tot aici mai e și David Goffin, semifinalist anul trecut aici și prezent în fazele avansate la mai toate turneele importante. Dar…

Stan Wawrinka e favorit 3 și stăpânitor peste vastele ținuturi ale sfertului doi de tablou. Dar asta s-ar putea să conteze fix cât o ceapă degerată. Stan nu e nici el în elementul lui în deșertul californian. Prezența apatică de la Dubai nu e de natură să indice ceva bun. Iar în cazul lui, cu cât e tabloul mai eliberat de Big Four, cu atât mai dispus e să alunece pe vreo coajă de banană. Wawa deschide cu Haase sau Lorenzi, dar pericolul mai mare vine dinspre Dominic Thiem, celălalt cap de serie important de aici. Îi mai găsim aici pe Monfils, pe Berdych și pe Isner, care tinde să joace mereu bine la Indian Wells, deci e periculos. Plus Kohlschreiber, în speranța că va fi depășit deja șocul celor șapte mingi de meci irosite cu Murray la Dubai.

Sfertul al treilea? Kei Nishikori e aici, secondat de Marin Cilic, dar magnetul tuturor privirilor va fi Grigor Dimitrov, care reapare pe terenuri după pauza de încărcare post-Australian Open și titlul de la Sofia. Va reuși bulgarul să confirme startul extraordinar de an, cu două trofee, plus acea semifinală de la Antipozi? Dacă da, se va poziționa ca unul dintre actorii importanți pentru tot restul anului. Și, la cât de alambicat e circuitul masculin, ar fi excelent să mai apară încă un jucător cu pretenții constante. Totul pare posibil zilele astea: dacă, dintre toți și toate, se va desprinde Dimitrov drept un posibil câșigător de Slam(uri) și număr 1 la finalul anului?

Tot aici mai sunt Lucas Pouille, peste care nu trebuie trecut ușor cu vederea, Jack Sock, Borna Coric cel căzut un pic în umbră, rusul Daniil Medvedev, potențial înlocuitor pentru Ernests Gulbis pe lista de preferați a Cameliei (shhh), plus Sam Querrey, cel care va încerca să-și aducă zona de la Acapulco.

Iată tabloul complet, în toată splendoarea lui. De notat: jumătatea de sus de pe tabloul fetelor joacă miercuri, vineri; cea de jos e programată joi, sâmbătă (atunci va debuta și Simona). La băieți, jumătatea superioară e joi, sâmbătă, jumătatea de jos e vineri, duminică.

Serios: ce turneu se anunță!

Serena Williams se retrage, Kerber trece iar în frunte

Și asta nici măcar n-a fost tot, la capitolul “Wait, what?“. Tot aseară, Serena Williams a anunțat că se retrage din turneu, pentru că nu s-a recuperat și nu s-a putut antrena, din cauza genunchiului. Ea va lipsi nu doar de la Indian Wells, ci și la Miami. Sunt două absențe notabile și importante. Ok, Serena a decis că va juca doar Slamuri și turnee foarte mari, dar după toate semnele, IW + Miami reprezintă exact acel tip de turneu pe care Serena nu l-ar rata cu una, cu două. Indian Wells are valoare emoțională; a revenit la acest turneu atât ca să închidă un capitol, dar și să-l câștige. A ratat anul trecut, într-o finală în care a fost depășită de Azarenka. Iar Miami e turneul ei de casă, cel care îi dă o stare de bine. Foarte probabil, o vom mai vedea poate tocmai la Roma, alt oraș cu valoare sentimentală pentru ea, ca antrenament înainte de Roland Garros.

Asta înseamnă două lucruri. Unul, că Angie Kerber va redeveni numărul 1, indiferent dacă nu va câștiga niciun meci la Indian Wells. Doi, că tabloul a fost dat peste cap dramatic, mai mulți capi de serie mutându-și locurile. Asta, conform regulilor în astfel de situații, de retragere a unei favorite 1 înainte de primul meci al turneului. Noul tablou e aici; iar pe site-ul WTA sunt alte detalii despre modificările intervenite. Româncele cap de serie, Simona și Irina, nu-s afectate; ele stau pe loc, dar Irina ar putea-o vedea acum pe Karolina Pliskova în turul al treilea, în loc de Serena.

De asemenea, fetelor noastre deja calificate direct pe tablou li s-a alăturat Patricia Țig, care a câștigat clar cele două meciuri din calificări (incluzând aici și două seturi la zero), și care pare să prindă un pic de momentum. Și ce bine i-ar prinde o confirmare și pe tablou. O va întâlni pe Mariana Duque-Marino, iar în cazul unei victorii perfect posibile, ar urma un rematch cu Madison Keys, în amintirea acelei victorii excelente de la Madrid, de anul trecut. Important de precizat e că ar fi primul meci al lui Madison pe 2017, ceea ce schimbă perspectiva. Iată încă o temă foarte interesantă de adăugat pe lista lucrurilor de urmărit.

Ok, și acum să respirăm. Urmează, după toate probabilitățile, un turneu de ținut minte. Și o primăvară energică 😉

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi