Andy Murray câștigă din nou titlul la Wimbledon, obține al treilea său titlu de Grand Slam

Camelia Butuligă | 10 iulie 2016

Andy Murray a devenit noul campion de la Wimbledon, după ce a câștigat finala masculină în trei seturi, 6-4, 7-6, 7-6 contra lui Milos Raonic. Un succes meritat pentru Andy, care întoarce momentul în favoarea sa, după două finale de Slam pierdute anul acesta. Murray trece astfel la cota 3 în ce privește numărul de Grand Slamuri câștigate, alăturând acest titlu celor câștigate în 2012 la US Open și în 2013, de asemenea la Wimbledon. Pentru Raonic a fost prima finală de Slam. Murray rămâne pe locul 2 în lume, în vreme ce Raonic urcă pe 7.

Well done, Andy, dacă merita cineva să câștige un Slam după anul acesta, atunci tu erai. A treia finală de Slam în 2016, a 11-a în total și doar două titluri, are you kidding me? Murray, veteran trecut prin zeci de bătălii contra restului Big 4, cu pedigree serios la Mastersuri, cu medalie olimpică de aur și Cupa Davis, avea doar două Slamuri la activ. Cum bine observa un fan atent, exact la fel ca Victoria Azarenka și Stan Wawrinka. Îmi plac și Vika și Stan, dar să fim serioși, carierele lor nu sunt în aceeași ligă cu Murray. Cu acest al doilea Wimbedon, Murray intră în clubul dublilor câștigători la All England Club, alături de Newcombe, Laver, Connors, Edberg și Nadal. Așa mai merge.

Bun, deci efectul Lendl și-a spus cuvântul. Omul se alătură echipei la Queen's și Andy câștigă tot după aceea. Coincidență sau nu, și acolo și la Wimbledon, Murray l-a bătut pe Raonic în finală, la Queens întorcând meciul, iar azi fără drept de apel.

Meciul a fost destul de inegal, cu Andy la cârmă cam de la început până a sfârșit, câștigând autoritar cele două tiebreakuri pe care Milos a reușit să le stoarcă în seturile doi și trei. Statistica meciului trebuie să fie următoarea: Raonic a avut doar două mingi de break, abia în setul trei (neconvertite), pe când Murray a avut 7, din care a convertit una. Asta indică spre serviciul canadianului, care nu a fost azi nici pe departe arma din celelalte meciuri. Doar 8 ași a reușit Raonic azi (în celelalte runde: 27, 25, 27, 22, 13, 23) și curioasa performanță de a câștiga mai multe puncte pe serviciul doi decât pe primul.

A servit Raonic mai prost decât în rundele anterioare, sau a returnat Murray foarte bine? Probabil ambele. Milos, la prima lui finală de Slam, trebuie să fi avut emoții, iar Andy știm cu toții că este, alături de Novak, cel mai bun jucător la retur din circuit. Chiar și când Milos a dezlănțuit niște servicii record, precum cel de mai jos, nu numai că Murray le-a returnat, dar a și câștigat punctul!

Cu serviciul neutralizat, Raonic și-a văzut jocul lipsit de unul dintre cei doi piloni principali. Al doilea era jocul la fileu, iar aici Milos s-a suprapus peste al doilea mare punct forte al lui Andy: passing-shoturile. De asemenea, cum a observat Cahill, Murray l-a obligat pe Raonic să lovească foarte multe voleuri joase de pe retur și primul passing-shot. Și cam aici se termină arsenalul de jucător al lui Raonic, pentru că atunci când a intrat în schimburi din spatele terenului, a fost dominat.

Una peste alta, n-a fost un meci foarte spectaculos, dar poate azi fost mai puțin vorba despre spectacol și mai mult despre a duce treaba la bun sfârșit. Până la urmă, amândoi dăduseră deja meciuri superspectaculoase turneului (Murray cu Tsonga, Raonic cu Federer); azi spectacolul nu cred că a fost prioritar pentru niciunul dintre ei. Murray, onest ca de obicei:

Dar destul cu dacă și cu parcă. Vorba ducesei Kate: ”Today is about you, Andy”. Adevărul este că Murray s-a achitat de treabă ca un adevărat profesionist, și azi, și de-a lungul turneului. A profitat de șansa oferită, cu Djokovic prea obosit după Roland Garros, Nadal absent (nu că Rafa ar fi fost cine știe ce amenințare pe iarbă, dar orișicât) și Federer insuficient turat. Murray a expediat rapid jucătorii de pluton pe care i-a întâlnit în primele trei tururi, dar la fel i-a expediat și pe talentatul (și periculosul pe iarbă) Kyrgios în optimi și pe experimentatul Berdych în semifinală. Singurul meci unde a scăpat hățurile (temporar) a fost cel din sferturi cu Jo Tsonga, care a reușit să egaleze la seturi și să forțeze un decisiv pentru care nu a mai avut însă combustibil. Un parcurs foarte solid al lui Murray, de oriunde ne-am uita.

Nu era greu de prevăzut că Andy va juca un Wimbledon bun. Până la urmă, a mai câștigat aici și a făcut finale la toate Slamurile anul acesta – chiar, ce multilateral dezvoltat a devenit jocul său! Dacă Djokovic n-ar fi fost scos de Querrey și Federer de Raonic, probabil Murray ar fi dat din nou peste unul dintre ei în finală. Așa, norocul i-a surâs un pic și judecând după finalele de Slam pierdute la cei doi în ultimii NOUĂ ani, cred că era timpul ca Murray să fie și el norocos.

Cu ce rămân eu din această finală? Cu cât de mult și-a dorit Murray să câștige – dovadă tradiționalul discurs stropșit de pe scaun între setul doi și trei și lacrimile (și ele tradiționale) de la final. Cu reacția lui Lendl de la final, probabil cea mai exuberantă de până acum din postura de antrenor al lui Murray. Cu Andy Roddick comentator impromptu al finalei pe Periscope și valul de oameni care au dat bucuroși ESPN pe mute ca să-l asculte pe el în loc. Și nu în ultimul rând, cu Bradley Cooper și Benedict Cumberbatch, prezenți în tribune – ce, numai Serena poate? Oare Beyonce + Jay Z + Ellen > sau < Bradley + Benedict + Kate William? Greu de zis.

Deci, Andy Murray, Wimbledon Champion din nou. Garda veche e încă la putere și probabil va mai rămâne ceva vreme acolo.

 

Top 10 în clasamentul ATP după finala de la Wimbledon: Djokovic, Murray, Federer, Nadal, Wawrinka, Nishikori, Raonic, Berdych, Thiem, Tsonga.

Top 10 în Race to London: Djokovic, Murray, Raonic, Nadal, Nishikori, Thiem, Wawrinka, Berdych, Federer, Goffin.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi