A treia oară în cinci ani | Simona readuce românii în săptămâna a doua a unui turneu de Grand Slam

Adrian Țoca | 2 septembrie 2013

E abia a treia oară în ultimii cinci ani când un român joacă la simplu în săptămâna a doua la un turneu de Slam. După 1989, românii au ajuns de șase ori în sferturi la turneele de Grand Slam și o dată în semifinale (Irina Spîrlea).

US Open este oferit de

Așadar, după o victorie obținută cu greutate și alte două blitz, Simona Halep se găsește în situația de a evolua în a doua săptămână a unui Grand Slam pentru prima oară în carieră. A doua săptămână la un Slam înseamnă în tenis cam ce reprezintă primăvara europeană la fotbal: simbolic, dar și valoric, este semnul relevanței. Te numeri printre cei care au trecut cu bine de iureșul preliminar al turneului, cei puțini, dar puternici, care joacă fazele avansate, meciurile care contează, care fac diferența între vârful clasamentului și pluton. Între prima și a doua săptămână se trage linia, se împart punctele mari și premiile cu adevărat consistente. Aici se dau bătăliile mari și tot de aici se obțin experiențele care vor conta, în viitor, la alte Slamuri. 

Pentru români, săptămâna a doua a fost, de cele mai multe ori, un fel de vis de neatins. Mergând în spate, numărăm șapte Slamuri de la ultima prezență românească în turul 4: tot la US Open se întâmpla asta, în 2011, când Monica Niculescu ajungea în această fază, pierzând la Kerber. Ca să găsim următorul moment ne întoarcem la Roland Garros-ul din 2009, când Sorana Cîrstea juca sferturile de finală acolo, eliminată de Sam Stosur. Iar cea de-a treia apariție a unui român în săptămâna a doua este cea a lui Victor Hănescu, în 2005, învins de Roger Federer, în sferturile Roland Garros. 

Per total, după revoluție, românii au jucat în șase sferturi de Slam la simplu, plus o semifinală, cea reușită de Irina Spîrlea la US Open (a pierdut cu Venus Williams, 6-7, 6-4, 6-7, după două mingi de meci ratate). Dar în ultimii cinci ani am numărat doar trei calificări mari și late în săptămâna a doua. În rest, multe tururi trei, multe șanse ratate, multe trageri convenabile de care nu am putut profita. Este exact motivul pentru care rezultatul obținut de Simona Halep la New York este unul notabil. Și din notabil are toate șansele să se transforme într-unul memorabil, dacă jucătoarea noastră va continua în același ritm. 

Spuneam ieri că a venit timpul să nu ne mai fie frică să evaluăm corect nivelul actual al Simonei. Reiau: „Simona nu este un balon cu săpun. Victoriile Simonei nu sunt un accident. Simona s-a metamorfozat într-o jucătoare de top, o jucătoare care-și obține ce e al ei cu autoritate, și o face într-un stil care lasă loc la tot mai puține comentarii. Să nu ne fie frică să admitem și să îmbrățișăm ideea: Simona is for real, Simona means business, cum ar zice gazdele acestui US Open pe care sunt toate șansele să nu-l uităm prea curând. Simona conferă siguranță, e aici și are grijă să nu plece prea curând”.

Și-mi voi menține această idee indiferent de rezultatul din meciul cu Flavia Pennetta. De ce?

1. Până la proba contrarie, Simona este o jucătoare de Top 20, cu mari perspective (nu doar valorice, ci matematice) de a se apropia puternic de Top 10, cu sau fără un parcurs lung la US Open.

2. Rezultatele ei din această vară nu sunt numai covârșitoare (33 de victorii din ultimele 38 de meciuri jucate), ci și rar întâlnite chiar și la jucătoarele de top (4 titluri, dintre care două în săptămâni consecutive; cele patru titluri au fost obținute pe trei suprafețe diferite: zgură, iarbă, hard). Doar Serena Williams (opt titluri) are mai multe. Comparativ, jucătoarele din top 10 au adunat următoarele rezultate: Kvitova – 1 titlu, Kerber – 0 titluri, Wozniacki – 0 titluri, Bartoli – 1 titlu, Na Li – 1 titlu, Errani – 1 titlu, Radwanska – 2 titluri, Sharapova – 2 titluri, Azarenka – 3 titluri.

3. Relevanța rezultatelor nu e doar statistică. Numele învinselor lui Halep sunt dintre cele mai importante. Printre ele, campioane de Slam și jucătoare de Top 10 și Top 20. Iar cele cinci înfrângeri au și ele un context: două dintre ele sunt cu Serena, o a treia a venit printr-o retragere, iar o a patra, cea cu Na Li, într-un moment în care Simona acuza dureri puternice la spate.

4. Cel mai important: calitatea jocului Simonei nu doar că se menține, dar mai și crește în consistență. Tot mai apreciat de comentatori și specialiști din întreaga lume, tenisul jucat de Halep este cel mai bun indicator că nimic din acest serial fericit nu este doar un rod al unei forme de moment. 

Toate aceste lucruri nu-s noi, iar iubitorii tenisului le-au observat cu ușurință în această vară. Le-am reluat tocmai pentru a sublinia că Simona s-a transformat sub ochii noștri în ceea ce ne doream să avem de ani întregi: o jucătoare de top. Iar dacă ea este atât de asumată și face față atât de bine noului ei statut, nu e vreun motiv pentru care n-am putea să facem și noi același lucru. 

Ce putem aștepta în continuare în această a doua săptămână?

Tot din motivele de mai sus, nu e niciun fel de greșeală sau de exagerare dacă admitem că Simona are prima șansă, pe partea ei de tablou, la o calificare în semifinală. Ca să ajungă acolo, jucătoarea noastră trebuie să treacă mai întâi de Flavia Pennetta. Apoi, adversara ei din sferturi s-ar alege dintre Roberta Vinci și Camila Giorgi – toate trei, jucătoare din Italia. Una dintre cele patru va juca în premieră o semifinală de Slam. O privire detaliată pe meciul cu Pennetta, cu mențiunea că Simona n-a mai întâlnit-o niciodată pe Giorgi, în vreme ce pe Vinci o conduce cu 3-2, două victorii fiind obținute chiar în această vară, 6-4, 6-2 la Roma și 6-0, 6-1 la Hertogenbosch. 

La 31 de ani, după o perioadă în care accidentările și lipsa formei au scos-o din prim-plan, Flavia Pennetta își regăsește, treptat, cel mai bun nivel al ei, cu o a doua calificare în turul 4 al unui Slam în 2013, după cea de la Wimbledon, unde a pierdut la Flipkens. Italianca ajunsă acum pe locul 83 WTA le-a eliminat până acum pe Nicole Gibbs (6-0, 6-2), pe Sara Errani (6-3, 6-1) și pe Svetlana Kuznetsova (7-5, 6-1). Victorii clare, concludente și impresionante, care au reamintit de vremurile bune ale Flaviei la New York. US Open e un Slam la care ea se simte excelent și la care a obținut cele mai bune rezultate dintre cele 4 turnee de GS: a ajuns de trei ori până în sferturi, în 2008, 2009 și 2011.

Va juca, azi, pentru a patra calificare în sferturi. Motivație care face meciul nu greu, ci foarte greu pentru Simona.

La asta se adaugă rezultatele din meciurile directe. Flavia are 2-0 contra Simonei, dar aici e loc de o paranteză. Primul succes a venit tocmai în 2010, în sferturi la Marbella, și a fost foarte strâns: 6-4, 7-6. Al doilea însă e cel cu un asterisc. E vorba de meciul jucat în această vară, la Bastad, una dintre cele cinci înfrângeri suferite de Halep în ultimele 38 de meciuri, înfrângeri de care vorbeam mai sus. De ce cu asterisc? Pentru că Simona, care venea după titlul de la Budapesta, s-a retras în setul trei, acuzând noi dureri la zona lombară. Până să se ajungă acolo, meciul a fost în zona Simonei, care a avut două mingi de break în setul doi, la scorul de 6-4, 5-5. Despre acel meci am scris aici. Ce am reținut din el a fost că Simona a dominat destul de clar meciul în primul set și revenirea fulger a româncei din setul doi, când, de la 2-5, a revenit într-o clipă, egalând la 5-5 și având acele două șanse de break, pe prima dintre ele Pennetta salvând-o după o defensivă fantastică.

De data asta, miza e alta: Pennetta are o experiență superioară și a jucat bine până acum în turneu, dar, exceptând, pe alocuri, primul set cu Kuznetsova, nu a fost nici testată. Sara Errani a avut mari probleme de încredere, iar Kuznetsova rămâne, din păcate pentru talentul ei, un munte de inconstanță. Simona va fi un alt gen de test pentru Flavia, a cărei reacție de după retragerea lui Halep de la Bastad a spus, la momentul cu pricina, destul de multe despre respectul pe care l-a căpătat față de româncă. Față de turneul din Suedia, Simona ar trebui să fie mult mai proaspătă acum: durata foarte scurtă a meciurilor din tururile 2 și 3 a contribuit la asta, la fel ca și ziua de pauză.

Meciul se va juca pe Louis Armstrong, de la ora 18:00, a doua apariție consecutivă a Simonei în deschiderea programului de pe Armstrong.

Simona, despre parcursul ei de până acum: „Meciul cu Watson mi-a dat încredere”

Pe măsură ce avansăm în turneu, acel succes greu din primul tur are potențialul de a crește tot mai mult în importanță. Simona crede la fel: „Am multă energie pentru a juca aici. Am jucat foarte bine la New Haven, unde am reușit cea mai bună săptămână a carierei. Când am venit la US Open, n-am vrut decât să îmi păstrez energia. M-am antrenat doar de câteva ori. Primul meci a fost foarte dificil, căci Watson a condus cu set și 4-3, dar am putut reveni. Acel meci a fost foarte important pentru mine. Cu Maria am făcut cel mai bun meci din viaţa mea. Am mai multă încredere în mine acum şi sunt mult mai agresivă pe teren. Cred în mine, joc cu plăcere, trăiesc o perioadă incredibilă„.

 

Românii în săptămâna a 2-a a Slamurilor după 1989

Monica Niculescu – turul 4 la US Open 2011

Sorana Cîrstea – sferturi la Roland Garros 2009

Victor Hănescu – sferturi la Roland Garros 2005

Andrei Pavel – turul 4 la Australian Open (1999, 2004), sferturi la Roland Garros (2002), turul 4 la US Open (2000, 2004)

Adrian Voinea – turul 4 la Australian Open (2002), sferturi la Roland Garros (1995)

Ruxandra Dragomir – turul 4 la Australian Open (1997, 1998), sferturi la Roland Garros (1997)

Irina Spîrlea – sferturi la Australian Open (1997), turul 4 la Roland Garros (1994, 1996, 1997), turul 4 la Wimbledon (1997, 1998), semifinală la US Open (1997)

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi