A luptat bine contra unei Serena în zi excelentă: Simona pierde finala de la Cincinnati, rămâne cu două finale în două săptămâni

Camelia Butuligă | 24 august 2015

Simona Halep a pierdut cu Serena Williams la Cincinnati, 6-3, 7-6, dar nu are multe să-și reproșeze într-un meci pe care a încercat și reușit să-l facă echilibrat. concluziile pe care le poate trage ea și echipa ei după aceste două săptămâni sunt cât se poate de încurajatoare. Simo completează un parcurs foarte, foarte bun în circuitul US Open Series, cu finale la Toronto și Cincy și cu o serie de victorii importante.

Simona Halep a pierdut finala de la Cincinnati cu Serena Williams, 6-3, 7-6. Românca este la a doua finală consecutivă în circuitul nord-american de hard, iar de luni revine pe locul 2 în clasamentul mondial. 

Serena a început mai lent meciul, dar de la 3-1 încolo, a intrat pur si simplu în transă, şi pe serviciu şi la retur. În total, 15 aşi, 60% pe primul şi din acestea, 80% câştigate. Williams a mers până la a-l imita pe Federer şi al său retur kamikaze, lovit de lângă careu şi urmat apoi de urcare la fileu. Toate aceste servicii, plus retururile agresive, au fragmentat tare mult meciul şi i-au îngreunat Simonei intrarea în ritm. „Dacă ar putea să o facă să joace mai multe schimburi lungi!”, mi-am spus, văzând cum setul unu se precipita rapid spre un deznodământ nefavorabil.

Într-adevăr, când Serena pune de la începutul punctului cele mai mari arme pe adversară, e cam greu ca aceasta să iasă din încercuire. Dar dacă este vreo jucătoare care combină abilităţile lui Houdini cu încăpăţânarea unei pisici în faţa unei uşi închise, aceea este Simona. La pauză l-a chemat pe Darren, care i-a dat nişte sfaturi foarte bune despre cum să oprească hemoragia: să-şi folosească picioarele pentru a lovi mai tare, să-şi protejeze mai bine serviciul şi să atace mai hotărât fiecare serviciu doi al Serenei.  Doavada că Simona a pus în aplicare cu conştiinciozitate sfaturile sale este faptul că la sfârşitul meciului numărul de puncte câştigate pe serviciul doi al Serenei era aproximativ egal cu numărul câştigat de Serena pe al doilea serviciu al Simonei. Iar serviciul doi al Serenei are câţiva km/h în plus…

Setul doi a fost o bătălie în care Williams părea că aruncă cu pietroaie peste teren, iar Simona le scotea cum-necum şi i le trimitea înapoi. S-au schimbat breakuri la început, au fost game-uri servite cu dificultate, au fost şanse şi de o parte şi de cealaltă. Serena le-a anulat cu serviciul (9 breakpoints salvate din 11 în total), Simona cu capul şi picioarele (3 din 6). Darren, chemat a doua oară i-a dat alte ponturi utile: să nu mai lovească tare atunci când este împinsă în spate, ci doar să pună mingea mai boltit şi mai lung pentru a câştiga timp. Mai târziu, a fost nişte mingi exact aşa, Simona i-a aplicat sfatul şi a câştigat punctele.

Simona spusese înainte de meci: „Bineînţeles, trebuie să ai jocul necesar să o baţi. Dar mai este şi aspectul mental, trebuie să crezi. Noi, celelalte jucătoare avem o mică problemă psihologică, pentru că o vedem intrând pe teren cu toate victoriile şi palmaresul ei şi ne gândim că trebuie să câştige”.

Setul doi a avut altă dinamică, mult mai strânsă, de luptă corp la corp, iar de pe la jumătate încolo, mi s-a îndeplinit şi dorinţa: Simona a reuşit să prelungească schimburile şi Serena, mare minune, a început să dea semne de slăbiciune şi să fie surclasată la lovituri. Pe măsură ce setul avansa şi Simona îşi făcea loc în meci, au apărut şi greşelile Serenei. Începeam să cred.

Dacă s-ar fi jucat trei din cinci, cred că Simona ar fi putut întoarce meciul. Dar aşa, a fost prea târziu. Serena şi-a aruncat toate resursele în schimburile lungi din tiebreak şi a reuşit să reziste o lovitură mai mult ca Simona.

Concluzii? Super tiebreak şi meci de calitate ridicată, per total. Simona nu are ce să-şi reproşeze: a pierdut la jucătoarea mai bună azi. Două finale din două turnee consecutive după o vară şovăielnică este o performanţă tare încurajatoare în vederea US Open. Următoarea oprire încă nu a fost confirmată. Probabil mişcarea logică va fi să sară peste New Haven, deşi ar câştiga USO Series dacă ar câştiga un singur meci acolo. Oricum ar fi, Simona a avut o pregătire grozavă pentru US Open. La ceremonie i-a urat Serenei multă baftă în încercarea istorică de a le câştiga pe toate patru, dar nu m-ar deranja să fie ea buturuga mică care-i răstoarnă carul istoric.

 

Cifre. Simona a încheiat meciul cu 18 lovituri direct câștigătoare versus 14 erori neforțate, însă cifrele Serenei au fost dominante: 44 de winners și 27 erori neforțate.

Serena a câștigat astfel al 5-lea trofeu al sezonului, după Australian Open, Miami, Roland Garros și Wimbledon. În total, americanca are 69 de titluri în carieră, iar finala de azi a fost a 15-a consecutivă pe care o câștigă: ultima pierdută a fost chiar la Cincy, în 2013, când Azarenka a oprit-o.

Simona este la a 8-a finală pierdută a carierei, dintr-un total de 19 jucate. 

Anul acesta, ea a jucat cinci finale din cele șapte turnee pe hard pe care le-a disputat!

În consecință, Halep revine pe locul 2 în clasamentul WTA valabil începând de mâine; ea va fi de asemenea numărul 2 în Race to Singapore și cap de serie numărul 2 la US Open. 

Quotes. ”Știu că le poți câștiga pe toate patru”. Într-o ceremonie de premiere în care cele două s-au gratulat reciproc, Simona i-a urat succes Serenei în tentativa ei de a câștiga și al patrulea titlu de Grand Slam al sezonului. ”Știu că poți să faci asta, așa că să ai noroc și să fii puternică”. În replică, Serena a spus: ”Îți mulțumesc, Simona, pentru că ești o oponentă și o sportivă incredibilă. E întotdeauna o onoare să joc împotriva ta și meciurile noastre sunt mereu grozave”. Serena o conduce acum cu 6-1 pe româncă în Head2Head.

Later Update: Simona s-a retras de la New Haven. Ulterior finalei de la Cincy, Simo s-a retras, cum era și previzibil, din turneul de la New Haven, alegând să se menajeze și să se refacă în perspectiva US Open. Halep câștigase turneul din Connecticut în 2013 și urma să fie favorită 1 la ediția din acest an, iar în locul ei pe tablou a intrat Lesia Tsurenko, lucky-loser. ”Îmi pare rău că nu voi putea juca, am amintiri frumoase de acolo. Dar am avut două săptămâni foarte grele și am dureri la picior”, și-a explicat ea decizia. 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA

opt titluri – cincisprezece finale

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia TECĂU – dublu, WIMBLEDON 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku
Simona Halep – simplu, Toronto
Simona Halep – simplu, Cincinnati

Lista finalelor Simonei Halep (11-8)

Turnee câștigate

2013: Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia
2014: Doha, București
2015: Shenzhen, Dubai, Indian Wells

Finale

2010: Fes
2011: Fes
2012: Bruxelles
2014: Madrid, Roland Garros, Singapore
2015: Toronto, Cincinnati

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi