Ziua a doua: Serena și Simona impresionează și pe teren, și la echipament. Unele lucruri nu se schimbă: Kyrgios face vâlvă, Fognini face cinci seturi

Camelia Butuligă | 31 august 2016

Recapitularea zilei a doua acoperă o plajă largă de detalii foarte importante, de la plăcinte cu brânză la fotografiile de profil ale jucătorilor.

US Open este oferit de

Cam atât și cu temerile legate de Serena; cum ar zice Mark Twain, zvonurile privind accidentarea ei au fost o exagerare. Serena a arătat bine contra Ekaterinei Makarova, în meciul vedetă al sesiunii de seară, câștigând cu un foarte business-like 6-3, 6-3, la prima ei apariție pe Ashe de la teribila pățanie cu Roberta Vinci. Nu doar Serena a arătat bine, ci și echipamentul ei. 

Să vedem cum va continua traseul ei: Serena o va întâlni acum pe Vania King, iar unicul cap de serie care o desparte de sferturi este Sam Stosur. 

Ce apreciez cel mai mult la Genie Bouchard e că nu scoate un sunet când joacă și rareori strânge pumnul. Măcar atât. Tot despre ea, poate știți că a dat în judecată US Open pentru că anul trecut a alunecat pe podeaua udă a camerei de fizioterapie și a suferit o contuzie. Se pare că părțile nu au ajuns la o înțelegere (adică Bouchard a cerut despăgubiri mai mari decât a fost dispus USO să dea) și acțiunea va merge la tribunal pentru a fi judecată de un juriu. Bouchard a pierdut azi contra Siniakovei; acum poate să-și vadă liniștită de proces.

Ana Ivanovic zice că nu se retrage după înfrângerea din turul 1 contra Allertovei și un 2016 mediocru. Aici s-a ajuns, a început să primească astfel de întrebări. Partea bună? N-are prea multe puncte de apărat, că și 2015 a fost mediocru. ”Nu e prima dată când trec printr-o perioadă proastă în carieră”. Asta așa e. Partea și mai bună? S-ar putea să urce în clasament câteva locuri, profitând de căderile jucătoarelor din zona ei.

Șortul Simonei primește laudele mele: Adidas, ți-ai spălat toate păcatele din ultimul timp cu acest echipament. Și mai cool e că doar ea îl poartă până acum. Nu știu dacă e făcut exclusiv pentru Simona, sau restul jucătoarelor fug de pantalonii scurți (n-ar trebui), dar e bine așa. Simona s-a declarat foarte mulțumită de noul look și a spus că va continua să-l poarte.

Multe interviuri cu Simona azi, o iscodește US Open pe unde o prinde: după meci, pe coridorul spre vestiar, la conferință. S-au prins și americanii că Simona chiar are o șansă să câștige toată chestia asta, așa c-o întreabă câte-n lună și-n stele. Interesant: și-a dat mai puțin de nota 9 azi pentru meciul în care era gata-gata să-i dea doi de 6-0 lui Flipkens. Nu știu dacă să râd sau să fiu speriată de atâta perfecționism. Am mai aflat că e foarte stresată la primele meciuri din Slamuri și că dorința prea mare de a evolua bine are efectul opus asupra ei. ”Trebuie să mă calmez”, iată patru cuvinte pe care le spune și ea, și noi, înaintea meciurilor ei. Prin catacombele US Open (așa arată culoarele labirintice prin care mișună jucătorii) Simona a vorbit zâmbitoare despre cum clătitele sunt amenințate de plăcinta cu brânză în topul preferințelor pentru desert, dar pantofii rămân ferm pe primul loc la shopping. La conferință, hazul a fost general când a povestit ce-a pățit la Cincinnati, unde a fost convinsă de Cahill să se dea într-un rollercoaster. ”Prima și ultima dată în viața mea”. Se pare că de unde era, Simona a văzut doar ultima parte a traseului, care consta dintr-o bucată plată și abia când s-a suit a realizat cu groază că mai sunt și alte porțiuni, foarte abrupte. Prea târziu însă. ”Am simțit că mor.” Darren ăsta, un sadic fără inimă care o obligă pe Simo să iasă mereu din zona ei de confort. 

Ieri a ieșit din turneu Ostapenko, azi Kasatkina, Gavrilova și Bertens. Nimeni nu-i în siguranță în sportul ăsta! Da, e o abordare paranoică, dar nu înseamnă că nu e adevărată. Multe favorite au ieșit deja, și la fel de multe și-au câștigat meciurile greu, în trei seturi: Garcia, Stosur, Vesnina, Babos, Venus. Azi, azi au fost multe seturi câștigate la zero și la unu, și la băieți și la fete. Scorul cel mai interesant este acesta:

Fanii lui Rafa, avem vești bune. Spionii raportează că la antrenamente spaniolul lovește vârtos forehandul, nemenajându-și deloc încheietura. Asta e bine, yes, no?

La meciul lăudat să nu te duci cu sacul: Wawrinka – Verdasco, meciul vedetă al primului tur la băieți a fost o treabă cam insipidă, câștigată de Wawrinka în trei seturi (bine că n-au fost mai multe). Goffin s-a ofilit și el în setul patru și a pierdut la adolescentul american Donaldson. Ca și Thiem, Goffin a jucat foarte mult anul acesta, iar după Wimbledon a început să nu mai aibă suflu. Antrenorul lui vorbește despre o stare de epuizare mentală. Cât despre Thiem, n-a fost nici el departe de o eliminare rapidă, dar apucat să întoarcă la timp cu John Millman, în fața căruia a câștigat în cinci seturi. A apărut în schimb Tipsarevic (nu mai câștigase un meci la un Slam din 2013) și l-a scos pe Querrey în patru seturi.

Frații Zverev sunt primii care ajung în turul doi al unui GS de la frații Rochus, la Roland Garros în 2006. Zverev Jr începe să capete încet și sigur o reputație de pacoste pe teren: se plânge, comentează, e o plăcere pentru arbitri.

Din păcate, Radu Albot a pierdut în fața lui Troicki, după ce a avut două seturi la zero. Din ce s-a auzit pe social media și pe terenul alăturat, unde jucau Robson și Broady, atmosfera a fost încinsă, Radu fiind susținut de mulți suporteri. Mai multe nu știu pentru că terenul 14, unde se pare că sunt programați jucătorii care ne interesează (Patricia Țig a jucat tot acolo) nu este televizat. Să nu televizezi toate terenurile la un Slam în anul de grație 2016 mi se pare aproape o crimă. În condițiile în care fanii vor să vadă și antrenamentele, conferințele, absolut tot ce se poate, nu pricep cum pot fi lăsate netelevizate terenuri. Măcar un Periscope ceva, orice. De asemenea, altă ciudățenie este că pe vechiul Grandstand, încă folosit anul acesta, Hawkeye nu va fi disponibil. Acolo au fost azi programați Tomic și Kyrgios. Cu Tomic s-a rezolvat, a pierdut la bosniacul Dzumhur, în patru seturi. Lipsa Hawkyeye nu a pus probleme, în schimb un spectator s-a ales cu niște vorbe de neuitat din partea lui Bernie.

Kohlschreiber și Dolgopolov s-au retras accidentați din primul tur. Păcat. Și-așa sunt puțini shotmakers în circuit. Și Coric s-a retras. El nu intră la categoria shotmakeri, ci în aceea, și mai exclusivistă, a jucătorilor care au poze de profil pe site-ul US Open. De exemplu, Juan Martin Del Potro, fost campion, nu are (parcă era mai bine când USO doar îi stâlcea numele #Jaun). Cu poză, fără poză, Delpo a trecut azi fără prea multe probleme și mai are doar șase meciuri de câștigat până la titlu. Îi iert pe leneșii ITiști ai USO, doar pentru poza pe care i-au pus-o lui Kyrgios. Ce înseamnă câteva kilograme în minus și o freză șmecheră. La Borna Coric e chiar mai rău; poza lui e de când avea (cel mult) 12 ani.

Acum, Nick Kyrgios nici nu trebuie să intre pe teren ca să facă vâlvă. Într-o sesiune Q&A pe Twitter, a confirmat că jucătorii profesioniști de tenis pot fuma iarbă (în afara competițiilor și doar dacă e legal în locul unde se află, a precizat prompt un reprezentant WADA). Apoi a mai spus că dacă ar câștiga US Open anul acesta, s-ar retrage (îl cred în stare) și că persoana care l-a inspirat cel mai mult de-a lungul JO a fost Kitty Chiller, șefa delegației olimpice australiene, care l-a exclus din lot pe motive de comportament.

Unele lucruri nu se schimbă niciodată: pe cât de siguri putem fi că Isner și Karlovic vor juca cinci seturi și patru tiebreakuri, pe atât de siguri putem fi că Fabio Fognini va juca cinci seturi și va face circ.

Condus cu 2-0 de Gabashvili și cu 5-2 în setul patru, Fabio a purces la a se calma în ceasul al 12-lea. A fost jucătorul mai lucid pe linia dreaptă și a întors meciul. Cinci ore au stat cei doi pe teren. La final, Fognini a avut cuvinte și gesturi de împărțit către un dușman nevăzut din tribună, deși părea mai degrabă o descărcare nervoasă. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi