Viza lui Novak Djokovic este din nou anulată de guvernul Australiei; cazul trece la un tribunal federal. Până atunci, Djokovic rămâne în țară

Treizecizero | 14 ianuarie 2022

Ministrul imigrării din Australia, Alex Hawke, a decis să-și folosească prerogativele și să îi anuleze pentru a doua oară viza lui Djokovic. Avocații jucătorului au adus imediat cazul înapoi în justiție, iar cazul urmează să fie transferat la un tribunal federal. Până atunci, sportivul nu poate fi expulzat.

Ministrul imigrării din Australia, Alex Hawke, a decis să își folosească prerogativele și să îi anuleze viza lui Novak Djokovic vineri seara la Melbourne, cel mai nou capitol dintr-un scandal de proporții, care a ținut toată lumea conectată la disputa dintre Djokovic și autoritățile australiene, întinsă pe mai bine de o săptămână.

Decizia ministrului australian a fost justificată „în baza faptului că e în interesul public”. Dacă ea nu va fi întoarsă în justiție, consecința directă este expulzarea imediată a lui Djokovic și o interdicție de a mai intra în Australia în următorii trei ani – care poate fi întoarsă, însă, tot de guvern, în eventualitatea în care Djokovic va dori să revină în Australia pentru turneul din 2023.

Djokovic câștigase pe 10 ianuarie în instanță dreptul de a fi în Australia; atunci, instanța a hotărât că sârbului nu i s-a dat suficient timp să-și contacteze avocații în dimineața zilei de joi, 6 ianuarie, când Djokovic a fost oprit la frontieră, iar viza i-a fost anulată pentru prima oară. Dar această decizie judecătorească nu însemna că guvernul australian nu mai putea să-i anuleze încă o dată viza, ceea ce s-a și întâmplat după alte câteva zile de suspans.

Pe 12 ianuarie, în contextul mai multor informații publice care-l puneau într-o lumină neplăcută, Djokovic a publicat un comunicat de presă prin care a admis că a încălcat regulile de izolare din Serbia și că a completat informații incorecte în declarația de călătorie necesară pentru intrarea în Australia, oferindu-le, practic, oficialităților australiene atât motivul, cât și justificarea pentru a-i anula viza.

Ce a urmat, ce urmează

Echipa legală a lui Djokovic a adus imediat cazul înapoi în tribunal, unde încearcă să anuleze decizia ministrului Hawke.

Audierea s-a întâmplat deja vineri seara târziu la Melbourne, părțile (Djokovic vs guvernul australian) ajungând din nou în fața aceluiași judecător, Anthony Kelly.

Apărarea lui Djokovic a argumentat că baza deciziei de anulare a vizei lui Djokovic e irațională, și că ar fi mai degrabă despre temerea ministrului că rămânerea lui Djokovic în Australia ar incita „sentimentul anti-vaccinare”, potrivit avocatului sârbului, Nicholas Wood, care a argumentat că respectivul sentiment ar fi chiar mai mare dacă jucătorul ar fi expulzat.

Decizia luată de curte a fost ca Djokovic să nu poată fi expulzat până când întregul caz nu va fi tranșat în sala de judecată.

Djokovic urmează să fie intervievat sâmbătă dimineață, la ora 8, ora Australiei (în această seară la ora 23:00, ora României), după care urmează să fie din nou dus într-un centru de detenție – de data asta, la o adresă rămasă necunoscută publicului, la acordul celor două părți, pentru a evita noi incidente în stradă.

Cazul va fi transferat într-un tribunal federal, iar o audiere va avea loc duminică dimineața, la ora 10, ora Australiei.

Dacă va avea succes, Novak Djokovic este programat să joace primul tur la Australian Open luni – după ce turneul a anunțat că jumătățile superioare ale celor două tablouri își vor disputa meciurile luni, iar jumătățile inferioare, marți.


De unde au început toate astea? Un timeline al întregii situații

Problemele curente – și atât de neobișnuite – în care se regăsește Novak Djokovic pleacă de la faptul că sârbul a încercat să participe la Australian Open fără să fie vaccinat împotriva COVID-19, condiție pentru a putea intra în Australia; în acest context, singura sa șansă era să obțină o scutire medicală de la vaccin, scutire ce putea fi obținută doar în condiții speciale sau în situația în care a contractat virusul în ultimele 6 luni. De aici, lucrurile s-au complicat teribil după o serie de inconsistențe între guvernul federal australian, cel din Victoria (Melbourne) și Tennis Australia.

🔹 În noiembrie, un schimb de mailuri dintre Craig Tiley, șeful Tennis Australia (TA), și autoritățile medicale din Australia, relevă o concluzie: excepțiile medicale de la vaccinare vor fi decizii la discreția statului respectiv (Victoria, în cazul Australian Open).

Departamentul Sănătății face clar, într-un răspuns la o solicitare a TA, că persoanele care nu-s vaccinate cu doză dublă și au avut anterior COVID-19 nu sunt exceptate de la intrarea fără carantină.

🔹 Pe 29 noiembrie, Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, trimite către TA mesajul că „Australian Border Force arată că persoanele trebuie să fie vaccinate complet ca să poată intra în Australia„.

🔹 Pe 2 decembrie, șeful Sănătății din Victoria, Brett Sutton, trimite către TA un mesaj potrivit căruia „orice persoană cu o infecție COVID-19 în ultimele 6 luni și care poate oferi dovezile corespunzătoare despre istoricul ei medical este exceptată de la carantina obligatorie la intrarea în Victoria„.

🔹 TA trimite o circulară către jucători cu această indicație. 10 decembrie este data limită până la care jucătorii puteau să aplice pentru scutire de la vaccinare.

🔹 Pe 14 decembrie, Djokovic este prezent la un meci de baschet în Belgrad și pozează alături de un jucător al lui FC Barcelona, care este anunțat a doua zi pozitiv cu COVID-19.

🔹 Pe 16 decembrie, Djokovic face un test PCR care reiese pozitiv, și despre care urmează să se afle în ianuarie.

Djokovic nu a făcut informația publică, spre deosebire de cum reacționează marea majoritate a persoanelor publice în situații similare, și spre deosebire de cum a reacționat el la precedentul caz în care a fost infectat cu coronavirus, în vara lui 2020.

Djokovic apare la un eveniment public în 16 decembrie; de asemenea, apare și într-o fotografie cu un jucător britanic de cricket, pe contul de Instagram al acestuia.

🔹 Pe 17 decembrie, Djokovic este prezent la un alt eveniment, alături de tineri jucători din Belgrad, lângă care pozează fără mască.

🔹 Pe 18 decembrie, Djokovic apare din nou în public fără mască, la un interviu și o sesiune foto cu L’Equipe.

🔹 Pe 30 decembrie, șeful medical al TA spune că Djokovic are confirmată o excepție medicală de la vaccin.

🔹 Pe 1 ianuarie, Djokovic primește o declarație din partea guvernului federal australian, care indică faptul că jucătorul de tenis respectă regulile pentru intrarea fără carantină în Australia.

🔹 Pe 4 ianuarie, Djokovic postează pe Instagram anunțul că a primit scutirea de a juca la AO, alături de o fotografie de pe aeroportul din Dubai, înainte de decolarea spre Melbourne.

🔹 În timp ce Djokovic e în aer, un scandal public de proporții izbucnește în Australia, țară în care a fost instituită un lockdown drastic pe cea mai mare parte a pandemiei; publicul protestează vizavi de excepția făcută în cazul lui Djokovic, acuzat că a primit un tratament preferențial, în contextul în care australienii nevaccinați suferă restricții dure și nu pot călători sau intra în țară. Declarațiile făcute de Scott Morisson, Prim Ministrul Australiei, indică faptul că dacă Djokovic nu are hârtiile în ordine, viza îi va fi anulată.

🔹 În timp ce autoritățile federale australiene și cele ale statului Victoria par a fi în contradicție, Djokovic sosește la aeroportul din Melbourne.

🔹 Pe 6 ianuarie, după un interviu și o situație de blocaj care au durat mai bine de 12 ore, autoritățile de frontieră decid anularea vizei acestuia, motivând că Djokovic nu are documentele necesare care să justifice scutirea prezentată. În așteptarea apelului, Djokovic este cazat într-un hotel folosit de guvern pentru refugiați. Statutul lui nu este acela de arestat, jucătorul având dreptul de a părăsi țara, dacă și-ar fi dorit, însă nu și pe acela de a circula liber pe pământ australian.

🔹 Pe 10 ianuarie, Djokovic câștigă într-un proces dreptul de a-i fi restabilită viza. Guvernul federal își rezervă dreptul de a-i anula din nou viza.

În aceeași zi, sârbul participă la o sesiune de antrenament pe Rod Laver și confirmă pe rețelele sociale că intenționează să ia parte la Australian Open 2022.

🔹 Pe 12 ianuarie, Djokovic publică un comunicat de presă prin care confirmă faptul că sârbul știa că e pozitiv în cel puțin una din ieșirile în public de după 16 decembrie. De asemenea, Djokovic confirmă că există informații eronate în declarația sa de călătorie către Australia. Djokovic își cere scuze pentru aceste greșeli.

🔹 Pe 14 ianuarie, vineri seara la Melbourne, ministrul imigrării din Australia, Alex Hawke, a decis să-și folosească prerogativele și să îi anuleze pentru a doua oară viza lui Djokovic. Avocații jucătorului au adus imediat cazul înapoi în justiție, iar cazul urmează să fie transferat la un tribunal federal. Până atunci, sportivul nu poate fi expulzat.

Surse: The Age, AFP, Reuters.



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi