Turneul Campionilor, preview. O nouă afacere Roger – Rafa, cum a fost tot sezonul?

Radu Marina | 11 noiembrie 2017

Absenți anul trecut de la Londra, cei doi revin anul acesta la O2, spre bucuria unui public care îi adoră. Patru din cei opt jucători prezenți (Sasha Zverev, Grigor Dimitrov, David Goffin, Jack Sock) sunt la prima participare la un Turneu al Campionilor.

Ultimul turneu al anului în tenisul profesionist la nivel de ATP îi aduce la start cei mai buni opt jucători ai anului. Fiecare cu povestea și momentumul lui. Unii, cu recorduri istorice doborâte, alții, cu suișuri și coborâșuri, căderi și victorii impresionante. Știrea ediției din acest an este numărul mare de debutanți. Dar, într-un an în care Novak Djokovic, Andy Murray, Stan Wawrinka sau Kei Nishikori au absentat bucăți mari, nu e de mirare că patru din cei opt jucători prezenți (Sasha Zverev, Grigor Dimitrov, David Goffin, Jack Sock) sunt la prima participare la un Turneu al Campionilor.

Acest turneu e, de fapt, imaginea perfectă a sezonului. Pe de o parte, îi avem pe Roger și pe Rafa, doi jucători care au câștigat tot ceea ce era important de câștigat. Și-au împărțit Slamurile și o mare parte a turneelor Masters, și-au reluat rivalitatea și au capturat discuția și imaginația publicului. Pe de altă parte avem câțiva jucători mai tineri, care au încercat să profite de contextul în sfârșit mai blând, și-au oferit șanse și au avut o replică solidă. Intrusul este Cilic, care face parte din garda veche și care are un an consistent, în ciuda accidentărilor, un an pe care îl încheie pe plus, cu o nouă finală de Slam, prezență în top 5 și cu o nouă calificare la Londra.

Cum arată grupele, forma fiecăruia și care sunt așteptările?

Grupa Pete Sampras

Rafael Nadal
Dominic Thiem
Grigor Dimitrov
David Goffin

Rafael Nadal

Deși Rafael Nadal conduce această grupă pe hârtie, sunt multe semne de întrebare în ceea ce îl privește. Retras de la Basel ca urmare a unei probleme la genunchi și, mai apoi, în sferturi la Paris după ce problemele au persistat, nivelul fizic al lui Rafa e destul de incert. Conform ultimelor declarații, genunchiul e bine, a făcut tot ce e nevoie pentru a fi gata de Londra, iar dacă nu se va întâmpla nimic și problema nu se va accentua, va juca. Cert e că Nadal va încerca și și-ar dori cu siguranță să închidă acest sezon de-a dreptul incredibil cu singurul titlu mare care îi lipsește. La Turneul Campionilor are două finale, în 2010 și 2013.

Dominic Thiem  

După începutul bun de an și sezonul excelent de zgură, forma lui Thiem a luat-o la vale serios, iar înfrângerea grea suferită în fața lui Del Potro la US Open (a condus cu 2-0 la seturi și a avut două mingi de meci) pare să-l fi afectat destul de mult. De la acel eșec, au urmat câteva înfrângeri în primul tur, iar în ultimele cinci turnee la care a participat a reușit doar 2 victorii. Pentru Thiem e al doilea an consecutiv în care e prezent la Londra și indiferent de forma mai puțin bună, trebuie luat în seamă. Mai ales că are niște adversari pe care îi cunoaște destul de bine, are familiaritatea pe care o aduc rivalitățile cu multe meciuri. Pe Dimitrov îl conduce cu 2-1 la H2H, pe Rafa l-a învins anul acesta chiar pe zgură (singurul care a reușit asta în 2017), iar cu Goffin are o istorie complicată; multe meciuri la limită și foarte disputate (6-3 pentru Goffin la H2H).

Grigor Dimitrov  

Calificarea lui Dimitrov la Londra este evident consecința firească a unui an foarte bun; o semifinală de Slam după 3 ani de la precedenta, revenirea în Top 10 și primul titlu Masters sunt doar câteva din rezultatele notabile ale bulgarului. Grigor a șters astfel din imaginea de underachiever cu care se alesese. În acest sezon, Dimitrov a reacționat foarte bine în meciurile importante și când a avut de înfruntat adversari mult mai bine clasați, ceea ce îl face destul de periculos și de urmărit aici. Dintre adversarii din grupa sa, pe Nadal l-a învins o singură dată din 11 meciuri (dar a jucat strâns cu el în ultimele trei meciuri jucate în acest an; de un nivel excelent, toate au necesitat decisiv). Pe Goffin îl conduce cu 3-1 la întâlnirile directe, iar cu Thiem a câștigat un meci din cele trei jucate.

David Goffin  

Pentru Goffin, 2017 e un an al premierelor. Prima dată în top 10, primul sfert la AO (abia al doilea de Slam al carierei) și tot pentru prima dată în carieră s-a calificat la Londra. Anul foarte bun al belgianului, cu rezultate foarte constante, e cu atât mai remarcabil cu cât a fost reușit în pofida unei accidentări tare urâtă la gleznă, suferită în timpul unui meci de la Roland Garros. Momentul a necesitat o pauză lungă și a riscat să-i dea peste cap momentul. David a revenit însă foarte puternic pe finalul anului, reușind să câștige titlurile de la Shenzhen și Tokyo (primul său titlu ATP 500), rezultate care l-au dus în premieră în top 10 și l-au ajutat considerabil pentru această calificare la Londra.

Grupa Boris Becker

Roger Federer
Alexander Zverev
Marin Cilic
Jack Sock

Roger Federer  

Roger Federer ajunge la Londra fără să mai fi pierdut un meci de la US Open încoace, cu o serie de 10 victorii consecutive și în mod categoric e jucătorul favorit la câștigarea titlului, jucătorul de bătut. Despre sezonul remarcabil al lui Federer s-a scris mult, s-a vorbit la fel de mult. Ce merită subliniat e că din 11 turnee la care a participat în acest sezon a câștigat 7 (mai are și o finală pierdută). Elvețianul se apropie de 50 de victorii în acest an și a câștigat două titluri de Slam și trei de Masters.

Ce-i iarăși important de reamintit e că Federer este unul dintre jucătorii care adoră această competiție: îi apreciează singularitatea, formatul, a performat mereu foarte bine la Turneul Campionilor, iar entuziasmul revenirii la Londra după un an de absență a fost evident în zilele pre-turneu.

Alexander Zverev

La doar 20 de ani, Zverev e cel mai tânăr jucător care se califică la Turneul Campionilor din 2008 încoace. Anul acesta e unul cu adevărat impresionant pentru neamț: are 5 titluri câștigate (dintre care 2 de Masters!), peste 50 de victorii și a urcat până pe locul 3 mondial. Zverev nu e doar fața NextGen (a declinat să mai participe la turneul de la Milano pentru a se concentra pe debutul la Londra); e și jucătorul care a beneficiat cel mai mult de golul căscat de absențele trio-ului Djokovic-Murray-Wawrinka.  E de urmărit în această săptămână pentru că Zverev răspunde mereu provocărilor, îi place să joace cu nume mari și se concentrează foarte bine în meciuri importante, drept dovadă și victoriile din acest an la Wawrinka, Djokovic, Federer, Raonic, Cilic sau Nishikori.

Marin Cilic  

Cum spuneam și mai sus, Marin Cilic e un jucător din generația ceva mai veche, cu experiență, deja la a treia prezență la Londra. Croatul și-a caracterizat acest an ca fiind extrem de consistent și cu foarte multe victorii care îi dau încredere pentru acest turneu. Ajuns în premieră în sferturi la RG, Marin a fost unul din puținii jucători care au reușit sferturi la toate turneele de Slam. S-a calificat într-o nouă finală de Slam (Wimbledon) și a reușit să fie o prezență constantă în fazele superioare ale turneelor importante, ceea ce a dus și la cea mai bună clasare din carieră (locul 4). După accidentarea căpătată în finala de la Wimbledon, Cilic a avut nevoie de ceva timp să revină, dar finalul de sezon îl găsește iar în cea mai bună formă (la ultimele trei turnee a reușit să ajungă în semifinale). La Londra poate fi o piatră tare. Un serviciu redutabil, care să îi dea încredere la jocul din teren, îl poate face periculos pentru absolut oricine.

Jack Sock  

Jack Sock este ultimul jucător calificat la Londra și aș zice, cea mai frumoasă poveste. Calificarea lui Sock la Londra a venit de nicăieri; total neașteptată chiar și pentru el. Înainte de turneul de la Londra, șansele ca Sock să se califice erau minime, dar de la meci la meci lucrurile au devenit din ce în ce mai favorabile americanului, iar el are marele merit de a fi rezistat foarte bine presiunii și să își ia șansa apărută. Victoria din finala de la Paris i-a adus calificarea la Londra, primul titlu de Masters si un nou career-high (locul 9).

***

Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români de tenis cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop.

Ia-ți „Onederful”  și „Onederful Black”

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

 

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi